1535: Exploratorul francez Jacques Cartier a navigat pe râul Sfântul Laurențiu și a descoperit așezarea fortificată Hochelaga construită de băștinașii Iroquois pe locul actualului oraș Montreal.
Jacques Cartier (31 decembrie 1491 – 1 septembrie 1557) a fost un explorator maritim franco-breton. A fost primul european care a descris și cartografiat Golful Saint Lawrence și țărmurile râului Saint Lawrence, pe care l- a numit „Țara Canadei”.
1925: Tânăra de 19 ani, Josephine Baker, a debutat la Paris, la Théâtre des Champs-Élysées, cu dans erotic în La Revue Négre.
Freda Josephine Baker ( născută McDonald ; 3 iunie 1906 – 12 aprilie 1975), naturalizată sub numele de Joséphine Baker, a fost o dansatoare, cântăreață și actriță franceză de origine americană. Cariera ei a fost centrată în principal în Europa, mai ales în Franța. A fost prima femeie de culoare care a jucat într-un film major, filmul mut francez din 1927 Siren of the Tropics, regizat de Mario Nalpas și Henri Étiévant.
La începutul carierei sale, Baker a fost printre cele mai celebre interprete care au fost titulare în reviste de la Folies Bergère din Paris. Prestația ei în revista sa din 1927 Un vent de folie a făcut furori în oraș. Costumul ei, constând doar dintr-o fustă scurtă din banane artificiale și un colier cu mărgele, a devenit o imagine iconică și un simbol atât al Epocii Jazzului, cât și al anilor douăzeci. Baker a fost sărbătorită de artiști și intelectuali ai epocii, care au numit-o în mod diferit „Venusul Negru”, „Perla Neagră”, „Venusul de bronz” și „Zeița creolă”. Născută în St. Louis, Missouri, ea a renunțat la cetățenia SUA și a devenit cetățean francez după căsătoria cu industriașul francez Jean Lion în 1937. Și-a crescut copiii în Franța.
Baker a ajutat Rezistența Franceză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După război, ea a primit medalia de rezistență de către Comitetul francez de eliberare națională, Croix de Guerre de către armata franceză și a fost numită Cavaler al Legiunii de Onoare de către generalul Charles de Gaulle. Pe 30 noiembrie 2021, Baker a fost introdusă în Panthéonul din Paris, prima femeie de culoare care a primit una dintre cele mai înalte onoruri din Franța. Deoarece locul ei de odihnă rămâne în Cimitirul Monaco, un cenotaf a fost instalat în bolta 13 a criptei din Pantheon.
1930: Henry Ford pune piatra de temelie pentru Uzinele Ford din Köln.
În martie 1929, General Motors a achiziționat o participație de control de 80% în Opel . Reacția lui Henry Ford a fost o decizie promptă de a construi o fabrică de automobile Ford completă în Germania, iar înainte de sfârșitul anului 1929 un amplasament la Köln pus la dispoziție de primarul orașului, Konrad Adenauer, a fost achiziționat de Ford. Situl de 170.000 m 2 a fost inițial destinat să susțină o producție anuală de 250.000 de mașini, ceea ce sugerează o continuare a spiritului de optimism economic nemărginit care a pus mâna pe industria occidentală în lunile premergătoare prăbușirii de pe Wall Street din 1929. Amplasarea fabricii chiar lângă Rin a asigurat că, la fel ca și alte locații principale de producție europene ale Ford din Manchester, Dagenham și Berlin, exista un acces excelent la rețeaua de transport pe apă. La 2 octombrie 1930, Henry Ford, pe atunci în vârstă de 67 de ani, împreună cu Adenauer, în vârstă de 55 de ani, au pus piatra de temelie a Uzinei Ford din Köln: construcția, care a costat 12 milioane de mărci, a progresat rapid. Operațiunea de asamblare de la Berlin s-a încheiat la 15 aprilie 1931, iar pe 4 mai 1931 primul Ford produs în Köln a ieșit de pe linia de producție. Primul vehicul produs a fost un camion Ford Model A care, fie prin coincidență, fie prin proiect, ar fi, de asemenea, primul vehicul produs de noua fabrică Ford din Dagenham, Anglia, în octombrie 1931. Din acel moment, o proporție tot mai mare de vehiculele Ford vândute în Germania au fost și ele fabricate local, în loc să fie importate. Modelului A a fost alăturat la Köln în 1932 de Modelul B.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ford-Werke a folosit muncitori sclavi, deși nu era obligat să facă acest lucru de către regimul nazist.
1955: ENIAC, primul computer digital, și-a încetat funcționarea.
La 23:45, pe 2 octombrie 1955, după aproximativ zece ani de serviciu continuu, alimentarea ENIAC a fost deconectată pentru ultima dată la Aberdeen Proving Ground, iar mașina a fost retrasă. S-a estimat că această singură mașină a făcut mai multe calcule în timpul celor zece ani de funcționare decât făcuse întreaga rasă umană până la momentul invenției sale.
1958: Guineea își obține în urma unui referendum independența de Franța. Primul președinte a statului va fi Ahmed Sékou Touré.
1984: Cei trei cosmonauți sovietici Leonid Denisovich Kizim, Vladimir Alekseyevich Solovyov și Oleg Jurjewitsch Atkow au revenit după 237 zile pe Pământ. A fost până atunci, una din misiunile cu cele mai multe zile petrecute de cosmonauți, la bordul stației spațiale Salyut 7.