Trec în aproape fiecare dimineață prin Parcul Justiției.
Alaltăieri, sâmbătă, pe la ora 8, câțiva oameni, înarmați cu motocositoare, tundeau iarba de acolo.
M-am aplecat și am luat un fir de iarbă mai răsărit dintr-un loc în care aceasta încă nu fusese încă tăiată. Avea cam 7 cm.
Și m-am întrebat, oare de ce e necesar să se taie o iarbă care nu are decât 7 cm? Este eficient așa ceva? Este sănătos pentru iarba aia să fie tăiată atât de des?
Eu nu mă pricep, aproape toată viața am locuit la bloc, înconjurat de asfalt și betoane.
Dar am mai citit și eu ce spun alții, că iarna iarba nu ar trebui tăiată, mai mult, nici frunzele din parcuri nu ar trebui strânse.
Mai este și logica, dacă tai prea repede iarba, înainte ca aceasta să încolțească și semințele să cadă pe sol, unde din ele va crește altă iarbă, nu vei reuși decât să “stârpești” iarba din acel loc și vei obține un teren pe care nu mai cresc decât eventual niște buruieni. După care va trebui să plantezi altă iarbă.
Iar dacă mă uit la ceea ce se întâmplă în Parcul Justiției, cred că logica mea este corectă.
Știu că există în acest oraș o mulțime de cetățeni care dacă iarba aia nu arată ca un gazon, critică administrația că nu-și face treaba. Dar eu cred că totuși administrația ar trebui făcută de către specialiști, în cazul nostru de oameni care știu cum crește iarba, nu de către oricine are prea mult timp liber și își dă cu părerea.
***
Să nu fiu înțeles greșit: mie îmi place transportul în comun, îl folosesc și respect munca celor care la ora când eu abia mă trezesc sunt probabil deja obosiți de muncă.
Cred mai ales că aceasta este una din modalitățile prin care orașul poate scăpa de aglomerație și de poluare.
Totodată pentru că folosesc aproape zilnic această modalitate de transport sunt conștient de problemele pe care traficul mult prea intens al autoturismelor le pune mijloacelor de transport în comun, fie că este vorba despre autobuze sau troleibuze. De fapt trăim într-un fel de cerc vicios, avem trafic pentru că transportul în comun nu este așa cum ni l-am dori, și nu avem transport în comun ca lumea din cauza traficului.
Am făcut chiar și niște observații în acest sens, pe unul din traseele pe care circul destul de des am constatat că în zilele nelucrătoare traseul este parcurs de troleibuz în 15 minute, în timp ce în zilele lucrătoare, cu trafic intens, același traseu este parcurs în 30 de minute. Dimineața, la aceeași oră.
Bineînțeles că aș dori și eu, ca orice alt cetățean care folosește această modalitate de transport, ca frecvența acestuia să fie mai mare. Mai ales că am prins o viață în care un tramvai sau troleibuzul veneau la intervale de 6-7 minute.
Am înțeles că nu sunt destui șoferi pentru ca acest lucru să poată fi rezolvat.
Totuși, uitați-vă la poza de mai jos, făcută în această dimineață:
În stație un troleibuz chiar pleacă, mai este încă unul și al treilea chiar a ajuns. Mai este și un autobuz dar ăla nu ne interesează deocamdată.
Ținând cont că acolo nu opresc decât două linii de troleibuz, înseamnă că “durata de așteptare” a fost puțin prea lungă pentru cel puțin unul dintre ele, oamenii așteptau în stații troleibuzul iar acesta stătea liniștit la capătul liniei. Și problema asta nu avea nici o legătură cu traficul ci cu organizarea, că nu cred că șoferul acela a stat acolo de capul lui.
Probabil că în anumite locuri de pe traseu șoferii sunt obligați să stea până la o anumită oră, astfel încât circulația pe o anumită linie să se facă cumva uniform. Este normal să se întâmple așa, în condițiile în care la un moment dat poate să ajungă mai repede în stație iar la următoarea tură ajunge mult mai încet.
Dar poate că aici s-ar putea umbla cumva, dacă s-ar scurta această perioadă de așteptare cu un anumit procent, frecvența cu care un mijloc de transport ajunge în stații ar crește puțin și toată lumea ar fi puțin mai fericită. Și ar mai scădea și numărul de șoferi necesari.