Societatea de Geografie din România – Filiala Timiș critică dur propunerea Ministerului Educației de a reduce orele de Geografie și Istorie în licee. Profesorii avertizează că astfel de măsuri „nu pot avea decât un efect contrar” și cer păstrarea acestor materii fundamentale în trunchiul comun.
Societatea de Geografie din România – Filiala Timiș cere Ministerului Educației să renunțe la planurile de reducere a orelor de Geografia României și Istoria Românilor din licee. Profesorii avertizează că schimbările propuse în planurile-cadru riscă să agraveze analfabetismul funcțional și să afecteze pregătirea tinerilor.
Scrisoarea deschisă adresată ministrului Educației și Cercetării a fost transmisă înaintea celei de-a patra dezbateri publice pe tema planurilor-cadru, programată marți, 4 martie, la Timișoara.
„Luptăm împotriva analfabetismului funcțional, eliminând Geografia României și Istoria Românilor de la clasele de liceu?”, întreabă reprezentanții Societății de Geografie din România – Filiala Timiș.
Aceștia critică reducerea semnificativă a disciplinelor fundamentale din trunchiul comun și înlocuirea lor cu materii de nișă. „Considerăm că reducerea drastică a orelor din trunchiul comun la unele discipline fundamentale pentru formarea tinerilor și înlocuirea lor cu alte discipline, de nișă, nu poate avea decât un efect contrar, și anume creșterea analfabetismului funcțional!”, susțin geografii timișoreni.
Profesorii atrag atenția și asupra contextului actual, în care timpul petrecut de elevi la școală și durata anului școlar în România sunt printre cele mai scăzute din Europa. În plus, părinții au tot mai puțin timp pentru educația copiilor.
„Copiii și tinerii vor ajunge, chiar mai mult decât în ultimii ani, să fie educați de stradă, de rețelele de socializare”, avertizează aceștia.
Potrivit Societății de Geografie din România – Filiala Timiș, Geografia are un rol esențial nu doar în dezvoltarea culturii generale, ci și în pregătirea profesională pentru domenii-cheie de viitor. Dintre acestea, profesorii menționează „sisteme informatice geografice și AI; schimbări globale (nu doar climatice); identitate, alteritate, interculturalitate și (in)toleranță; cunoașterea și accesul la resurse; hazarde și controlul vulnerabilităților; gestiunea spațiului, protecția mediului, planificare teritorială și reducerea disparităților, înțelegerea mizelor geopolitice etc.”
Reprezentanții Societății de Geografie subliniază și valoarea acestei discipline în context internațional, mai ales că, în 2025, instituția sărbătorește 150 de ani de existență, fiind a zecea cea mai veche societate profesională de profil din lume.
„Societatea de Geografie din România – Filiala Timiș a formulat un punct de vedere responsabil față de educabili, cu accent pe reformarea conținuturilor și metodelor de predare, în contexte educaționale adaptate perspectivei, nu bazate pe tăieri și înlocuiri cu fundament justificativ mai mult decât șubred”, explică Prof. univ. Dr. Nicolae Popa, președintele filialei.
Prin această scrisoare deschisă, Societatea de Geografie din România – Filiala Timiș solicită Ministerului Educației să păstreze Geografia României și Istoria Românilor în trunchiul comun al liceului și să opteze pentru o reformă reală, bazată pe îmbunătățirea conținuturilor și a metodelor de predare, nu pe eliminări riscante.