Ramona Băluțescu January 8, 2022

 

Fac presă de 30 de ani. Dacă e ceva trist, și dureros, și care s-a lăsat greu învățat, dar și-a găsit, totuși, locul între cele pe care le așezi, vrând-nevrând, e că un har, un dar, un talent nu e legat de caracter. Câteodată nici măcar de inteligență, sau de altă capacitate de a aduce lumină în jur.

 

Am văzut medici buni, poate chiar de geniu, comportându-se ca ultimii ghiolbani cu pacienții și cu colegii lor, sau cu familia. Am văzut scriitori ce păreau imbecili social, muzicieni lipsiți de etică, preoți, mai ales preoți ce predicau lucruri pe care le striveau cu însăși viața lor. Poți fi mare (dar mai ales să pari mare, întreținând atent o imagine gonflată) fiind, în fapt, mic.

 M-a mirat că viața face astfel pachetul. ”Romanul adolescentului miop” împreună cu Documentele Congresului XIII, ca în comunism, la librării. Dar… ce să faci? Constați. Și mergi mai departe.

Djokovic e un jeg de om. Nu pentru că e sârb, nu pentru că e ortodox, nici măcar nu pentru că e antivaccinist – atâta poate, nu ai ce să-i ceri, de e cap sec. Jeg de om e când ia toate acestea și le pune împreună pe un steag care dă omenirea înapoi.

Știu sârbi foarte faini, știu chiar și câțiva ortodocși faini, deși țin de o biserică ce se simte excelent în Evul Mediu Timpuriu. Ciudat e că până și între cei care încă nu s-au hotărât pentru vaccin am apropiați. (Pe care, da, încă îi frec la cap cu datele științei și cu logica socială). Dar treaba urâtă e că acest individ, Djokovic, care înțeleg că e un bun jucător de tenis (nu e lumea mea, nu mă interesează sportul ăsta) și-a sculptat o nouă religie din a scuipa pe știință, angrenând, împreună cu familia sa, și sârbozitatea, și ortodoxia, și incapacitatea lui de a înțelege și/sau respecta știința.

Dacă omul ar fi spus: ok, sunt un roboțel cu ligamente bune, nu înțeleg știința că nu mă duce capul, stau în banca mea fiindcă mi-e frică, dar ăsta e cazul meu personal, nu vă luați după mine, aș fi spus: da, coane, te înțeleg. Câta. Dar Djokovic ăsta s-a vrut vârf de lance. Erou. Dincolo de penibil. Cam ca individul cu coarne din Capitol, de acum un an.

 

Iar Australia a spus nu. Felicitări!

 

Doar că acest jeg de om își continuă munca de prost ticălos. Cu proștii liniștiți te mai poți înțelege. Dar, într-o lume care se chinuie, dând din medici ca dintr-o coadă, ca să-l parafrazez pe Nichita, ca să ne ajute să rămânem cât mai mult aici, și în condiții decente, de se poate, ”munca” unui astfel de om trage în jos ce fac legiuitori, oameni de știință, medici, administrații, factori de ordine. În ciuda regulilor lui Darwin, ne străduim să îi vindecăm/ferim și pe neinstruiți. Dar un neinstruit se va lua mai degrabă după ceva facil, ca și coarnele sârbului. Sporind greul celor ce ajută cu adevărat.

Iar tu, îngustul la minte român, ce îl vede pe individ drept un erou, și tu ești din tagma celor ce nu doar ignoră știința, dar îi fac și rău. Sunteți toți agățați, ca un purcoi de râie, de baletul grotesc al unui ticălos care nu mai știe cu ce să-și hrănească orgoliul, pentru că nu a reușit să-și hănească, la vremea oportună, mintea.

 

(Aduc nu scuze, ci ridicături din umeri profesorului meu care-mi spunea ieri că, totuși, nu se vorbește așa. Tu, prieten drag, ești diplomat, și nu poți. Eu pot – de aia stau jurnalist. Ca să nu caut cuvinte de spălare când negrul e negru, iar murdarul se arată murdar. Jeg, după DEX, e stratul de murdărie pe pielea omului sau a animalelor. Ce face individul ăsta murdărește un efort supraomenesc al medicilor din toată lumea, precum și al celor din jurul nostru, al meu, pe care îi cunosc și respect, în ritmul cărora respir, scriind despre ei, veghindu-le cu îngrijorare diagnosticul de burnout la care ajung, din cauza acestei mase de idioți, și plângând cu rămașii lor, atunci când aleg să-și ia viața pentru că nu mai pot duce. Așa că lasă-mă să-i numesc pe ticăloși după ce sunt. Și n-am să-ți amintesc etimologia cuvântului „ticălos”, pentru că e benignă, în acest context.)

 

Djokovic nu e vreun erou al nici unei libertăți, în afara libertății infractorului de a căuta să-și bifeze crima, înainte de a fi prins. Într-o societate câta normală, avem reguli, avem legi, avem încercarea ca binele (aparent, al) unuia să nu fie rău pentru altul. Cine nu poate înțelege și respecta (sau măcar respecta) chestia asta, suportă consecințe.

Șmecheriile balcanice, cu „stai că de fapt eu am făcut boala”, „dar eu bântuiam liber când zic că am făcut boala pentru că era ok”, „dar am avut scutire de la tovarășa învățătoare” merg cel mult în Balcani. Australia a dovedit că nu e paparuda nimănui, să se răsucească după cum vine ploaia.

Un banc din timpul războiului din Bosnia zicea că merg pe Lună patru ex-iugoslavi. Coboară, croatul spune că e evident că Luna e teritoriu croat, că e ca stâncile Adriaticii. Bosniacul spune că e clar că e teritoriu bosniac, fiind ca dealurile neîmpădurite de lângă Mostar. Primul sârb nu zice nimic, scoate un revolver, îl împușcă pe al doilea sârb și explică, după: ”Acolo unde este un mormânt de sârb, acolo este Velika (Marea) Srbija!”

Asta e „arta socială” a lui Djokovic, învârtitorul din Balcani – nu contează mormintele din spate, cât timp el, individul, e considerat, de o mână de săriți neinstruiți, drept erou. Așadar, cu ĂSTA te aliezi?…

cover foto: Getty Images

 

Ramona Băluțescu

23 thoughts on “Djokovic. Acest jeg de om

 1. Dacă habar nu ai cine e Djokovic sau ce e tenisul, de ce comentezi? Care e criteriul după care determini ca o religie e de ev mediu? o adunatura de idei spuse de o persoana la betie

 2. Nebuna si spalata pe creier, intepata si limitata … Am pierdut cateva minute din viata sa ti citesc dejectiile si sa ti raspund. Ce zici de medicii si cercetatorii care spun ca acest vaccin, de fapt ser, ca nu imunizeaza,ca nu e bun? Si ei sunt tot la fel de prosti ca tenismenul!? Voi, unii înțepați plini de ura si mizerie umana împotriva celor care aleg sa nu fie sclavi, vai voua!! Tu stii ce poate face acest ser, ce efecte poate avea, cunosc persoane care au murit in urma injectarii. Nu vezi ca nu e vorba decat de bani si politica, ca nu i interesează de oameni!? Oarbo!! Sclavo! Hars mars de aici! Sa te fereasca Dumnezeu de ce poate sa ti faca stiinta!

 3. Lasati o ma, ea e cu stiinta, chiar daca are inteligenta unei curci, a stat in presa 30 de ani, se intelege acum de ce presa romana e atat de varza

 4. Dacă tot aveți încredere în știință, încercați o vizită la psihiatru. În mod cert aveți nevoie.

 5. Pentru toți cei care au comentat mai sus, cu excepția lui Seko. Mare păcat că nu v-a dat și vouă Dumnezeu darul gândirii. Judecați cu mintea altora, le copiați la virgulă opiniile mocirloase și culmea, vă mai și mândriți cu asta.

 6. Info Timisoara cum permiteti astfel de porcarii sa fie publicate in paginile voastre. Asta nu este journalism. Ceea ce Balutescu a produs este o insiruire abjecta de stupiditati si injurii la adresa unuia dintre cei mai mari jucatori de tenis din lume.

 7. Ramona, se pare ca acei 30 de ani de presa cu care te lauzi nu te-au ajutat deloc din moment ce ai uitat faptul ca jurnalismul e obiectiv si nu subiectiv. Daca vrei sa fii subiectiva, renunta la jurnalism, da-ti demisia, vopseste-te in cap cu mov si muta-te pe Twitter, e locul perfect pentru tine.

 8. Vorbesti cumva despre ortodoxia lui Stefan cel Mare? Despre religia sfanta a unui popor care si-a dat viata pentru libertate si credinta? Terfelesti tot ce are omul mai sfant, fiinta infecta ce esti, ca ajung sa cred ca bine fac musulmanii, ca daca zici ceva de Alah al lor esti mort. Pai cine te pune sa te bagi cu picioarele in sufletul omului, in credinta lui? Va laudati cu manastirile din Moldova, va claditi turismul acestei tari pe ortodoxismul asta de ev mediu, dar de-odata nu mai este bun. Rusine, pleaca din tara asta, ca aici e un popor ortodox, credincios, spiritual. Rusine si celor care au permis publicarea acestui articol.

 9. Ba că are scutire medicală, ba că a fost bolnav de Covid pe 16 decembrie, ba că pe 18, ba că pe 26, ba că a venit în Australia direct din Serbia, ba că din Spania… Urât mod de a-și încheia cariera, o carieră fenomen de-altfel. ☹️
  PS. Cei care ați comentat mai sus cu spume la gură, acum sunteți mândri de el?

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*