Redacție August 13, 2019

 

Rectificarea bugetară, între neasumarea greșelilor și perpetuarea iresponsabilității fiscal – bugetare.
Educația devine victima deciziilor PSD – ALDE.

 

„Rectificarea bugetară realizată de actualul Guvern este din nou ruptă din fantezia fiscal –bugetară a unor personaje decuplate de a realitățile economiei românești. Este inexplicabil cum Guvernul ignoră părerile Consiliului Fiscal și ale specialiștilor și insistă să ducă mai departe fanteziile bugetare ale unor personaje de tristă amintire. Astfel, deși Consiliul Fiscal avertiza că la sfârșitul primului semestru sunt venituri nerealizate de 5,8 miliarde lei, rectificarea prevede un plus de 2,2 miliarde lei, ceea ce arată că Guvernul perpetuează această fantezie a unor venituri supraestimate. Totodată, în capitolul de cheltuieli, se taie de la un minister veșnic ignorat și de la un domeniu ce poate reprezenta vectorul de competitivitate al economiei noastre, respectiv de la Educație și de la Cercetare, ceea ce este și mai grav”, remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

„Adoptarea, astăzi, a Ordonanței de Urgență pentru rectificarea Bugetului de stat 2019 confirmă o realitate tristă, în care domeniul vital al educației este o victimă a tăierilor bugetare adoptate de Guvern, cu o sumă record a reducerilor, de 1 miliard de lei, produsă mai ales prin tăierile de la programul „Merg la Școală”, care prevedea acordarea de tichete anuale pentru elevi, utile în achiziția de rechizite și cărți”, constată deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

„De altfel, premierul a confirmat, imediat după ședința de guvern în care s-a adoptat rectificarea, faptul că MEN nu a fost pregătit să implementeze programul „Merg la Școală”, afirmând că reducerea, de aproximativ un miliard de lei a bugetului Ministerului Educaţiei, se referă în principal la Programul „Merg la şcoală”, care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an”, arată deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație din PNL.

„Conform bugetului Ministerului Educației pe 2019, programul ”Merg la Școală făcea parte din secțiunea Asistență socială, unde au fost alocați 890 milioane. Prin acest program erau prevăzute sume de achiziții destinate elevilor din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat, urmau să primească rechizite și manuale școlare. Iată cum, printr-o justificare tehnică ce ascunde, de fapt, lipsa de responsabilitate a guvernanților, o sumă vitală pentru achiziția de rechizite și cărți, atât de necesare multor copii din România, a dispărut fără urmă din bugetul MEN”, subliniază deputatul liberal.

Citește și:  Roxana Iliescu, consilier local, despre situația de la COLTERM: Băieții deștepti croșetează negocieri de funcții, noua organigramă laudată de Fritz e un fâs

”O observație de bun simț merită să fie făcută, față de această tăiere nejustificată a banilor din bugetul MEN. Care este motivul pentru care cele 890 de milioane de lei nu au fost realocate spre alte nevoi cheie ale MEN, dacă este atât de evident că Programul „Merg la şcoală” nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an? Care este motivul real pentru care acest segment din bugetul educației, atât de important (aproape 3% din total buget anual), nu și-a găsit altă alocare, pentru ca, după rectificare, să nu se piardă nimic din bugetarea MEN pe 2019? Sunt în acest moment asigurate toate condițiile în rețeaua de grădinițe și școli publice, pentru ca cele 890 de milioane să nu mai fie necesare și să fie tăiate de la MEN, în loc să fie redirecționate către pregătirea deschiderii noului an școlar? Probabil că singura explicație reală are legătură cu nevoia de tăieri masive bugetare, la care Guvernul a ajuns să fie obligat, ca urmare a pantei critice pe care alunecă acum economia, cu perspectiva critică ce este anunțată prin scăparea de sub control a deficitului bugetar pe 2019 (care se va situa, în interpretările experților, în intervalul 3,4% – 3,7% din PIB)”, conchide liberalul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

„Adăugând în rectificare venituri fanteziste și tăind de la domenii vitale precum Educația și Cercetarea, guvernanții arată, în modul cel mai clar, nu doar lipsa de orizont a rectificării bugetare, cât mai ales falimentul politicilor PSD. Din păcate, acest mod de a face politică va afecta pe termen lung competitivitatea economiei și va nemulțumi, tot mai mult, generații întregi de cetățeni români, care s-au săturat să tot fie sacrificați, ignorați și, mai ales, îndatorați pe termen lung”, adaugă în final deputatul liberalul Marilen Pirtea.

 


În 2016 Marilen Gabriel PIRTEA a fost ales deputat în Parlamentul României în circumscripția electorală nr. 37 din județul Timiș, din partea PNL. Marilen Pirtea este membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, în cadrul Camerei Deputaților. Din 3 septembrie 2018, Marilen Pirtea este vicepreședinte al Camerei Deputaților, înlocuindu-l în această funcție pe deputatul PNL de Timiș Ben Oni Ardelean.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*