Marți, 23 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat o decizie importantă privind drepturile cuplurilor de același sex în România, concluzionând că țara noastră a încălcat articolul 8 din Convenție, referitor la „respectarea vieții private și de familie”. Cazul a fost înaintat de Buhuceanu, Ciobotaru și alte 20 de familii care au contestat lipsa recunoașterii relațiilor lor de către România.
Decizia CEDO a fost susținută de cinci voturi la două, iar Asociația ACCEPT a salutat această hotărâre istorică, subliniind că „România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex”.
Hotărârea vine la patru ani de la momentul în care 42 de persoane au intentat un proces împotriva statului român pentru lipsa de recunoaștere și protecție legală a familiilor lor. CEDO a constatat că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de reclamanți. Ca urmare a acestei decizii istorice, România este acum obligată să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex pentru a fi în conformitate cu prevederile Convenției.
CEDO a subliniat că aceste familii au nevoie urgentă de o recunoaștere care să le ofere drepturi egale și să creeze un cadru legal de protecție pentru cuplurile de același sex care trăiesc împreună. Asociația ACCEPT a făcut un apel către Guvern și Parlament, solicitându-le să își îndeplinească datoria față de toți cetățenii și să trateze toate familiile din țara noastră cu demnitate și respect.
Articolului 8 din Convenție prevede că orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, iar autoritățile publice nu pot interveni în exercitarea acestui drept decât în măsura prevăzută de lege și necesară într-o societate democratică, în interesul securității naționale, al siguranței publice sau al bunăstării economice a țării, pentru apărarea ordinii și prevenirea infracțiunilor, pentru protecția sănătății sau a moralei, sau pentru protecția drepturilor și libertăților altora.
De asemenea, CEDO a hotărât în unanimitate că constatarea unei încălcări a Convenției reprezintă în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanți. Curtea a observat că la momentul în care reclamanții au depus cererile, precum și în prezent, nu există în legislația română dispoziții care să recunoască căsătoria între persoane de același sex sau alte forme de parteneriate pentru cuplurile de același sex. Codul civil nu recunoaște în mod explicit astfel de parteneriate.
Argumentele invocate de Guvern în apărarea sa au fost respinse de CEDO. Curtea a concluzionat că niciunul dintre motivele de interes public invocate de Guvern nu prevalează asupra interesului reclamanților de a-și vedea relațiile recunoscute și protejate în mod corespunzător de lege. Astfel, CEDO a stabilit că România a depășit marja de apreciere și nu a respectat obligația pozitivă de a asigura dreptul reclamanților la respectarea vieții private și de familie.