Într-o lume în care încrederea în ceilalți poate fi folosită în scopuri negative, cetățenii trebuie să fie conștienți de pericolele înșelăciunilor și să fie precauți. Inspectoratul de Poliție Județean Timiș vine în sprijinul cetățenilor cu recomandări concrete pentru a preveni săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune.
Una dintre metodele des întâlnite este apelarea telefonică a potențialelor victime, în care infractorii se pretind a fi avocați sau chiar membri ai familiei. Aceștia solicită sume de bani pentru a acoperi pagubele cauzate de un accident rutier presupus în care un membru al familiei a fost implicat. Pentru a crea o iluzie de veridicitate, infractorii posedă informații personale despre victime, cum ar fi profesia, apelative utilizate de membrii familiei sau programul de lucru. Prin exploatarea emoțiilor și a stărilor de șoc și teamă ale victimelor, infractorii reușesc să obțină încrederea acestora și să determine depunerea sumelor de bani într-un cont specific.
O altă formă de înșelăciune implică apelarea sau transmiterea de mesaje prin care se anunță câștigarea unor premii în bani, produse sau autoturisme. Pentru a intra în posesia premiilor, victimele sunt rugate să depună sume de bani într-un cont specific sau să trimită comisioane prin mandat poștal. În realitate, banii transferați ajung să fie pierduți, iar victimele rămân cu speranțele înșelate.
Pentru a evita să devină victime ale acestor infracțiuni, cetățenii trebuie să acorde atenție informațiilor primite și să manifeste prudență. Este important să se verifice orice informație care solicită transmiterea de bani prin intermediul terților sau care cere furnizarea de date personale, precum CNP-ul, seria și numărul de buletin sau adresa. În cazul unor astfel de solicitări, se recomandă sesizarea autorităților competente, cum ar fi cea mai apropiată unitate de poliție sau numărul de urgență 112.
Polițiștii subliniază faptul că în caz de accident rutier, nu există plată a unor despăgubiri decât în urma unei hotărâri judecătorești sau prin intermediul societăților de asigurări. Orice accident de circulație poate fi soluționat prin depunerea unei plângeri la poliție sau prin înțelegerea amiabilă a părților, utilizând polița de asigurare auto obligatorie. Este important să se țină cont de faptul că persoanele implicate într-un accident rutier nu au nevoie de bani pentru a primi îngrijiri medicale.
Pentru a preveni înșelăciunile, cetățenii trebuie să fie vigilenți și să nu furnizeze date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor. De asemenea, se recomandă să nu se trimită coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice către persoane străine și să nu se acorde credibilitate unor vești despre câștigarea unor concursuri la care nu s-a participat. Plata impozitelor sau a altor taxe se realizează întotdeauna ulterior.