Timișoara a devenit cunoscută și pentru cele trei teatre naționale în trei limbi diferite: română, maghiară și germană. Începând cu anul 2019, un nou teatru de stat, în limbă sârbă de data aceasta, a fost înființat în oraș, iar din 2023 va funcționa și un teatru în limba romă.
Această inițiativă a fost pusă în aplicare de noua generație de romi școliți din Timișoara, care au primit o finanțare de aproximativ 200.000 de euro din partea Norvegiei. Astfel, opt tineri talentați sunt angajați pentru a face parte din această formație de teatru, care va avea 15 reprezentații în 15 localități diferite, inclusiv în Arad, Reșița și Timișoara.
Trupa de teatru Lulughi Sukar a fost înființată în anii ’80 la Timișoara, dar după Revoluție ansamblul s-a destrămat. Generația de romi școliți din prezent a reușit să reînființeze această trupă de teatru, după ce a primit finanțarea necesară și a achiziționat o scenă mobilă, lumini și instalație de sunet. Repetițiile au loc la Sala Lira din Timișoara, de pe Strada Miron Costin, nr. 2. Programul cultural pregătit de Asociația Pardida Romilor „Pro Europa” din Timișoara este unul bogat și divers, și include expoziții de pictură, seri de teatru și film, precum și un festival de modă internațională cu creatori romi. Aceste evenimente sunt menite să combată stereotipurile legate de cultura romă, care de multe ori sunt limitate la maneliști și lăutari.
Adrian Mirescu, președintele Asociației Pardida Romilor „Pro Europa” din Timișoara, a subliniat importanța acestui proiect cultural în cadrul programului Timișoara-Capitală Europeană a Culturii 2023 și a declarat că se simte sângele tânăr al tinerilor implicați în acest proiect.
Este important de menționat faptul că acest proiect cultural nu ar fi fost posibil în trecut, într-o perioadă în care romii nu erau recunoscuți ca etnie. Totuși lucrurile au stat diferit în Banat, unde tatăl lui Adrian Mirescu organiza sesiuni științifice la universitate, pe tema romilor, la care veneau și de la București.
Proiectul cultural de teatru în limba romă Lulughi Sukar reprezintă un pas important în lupta împotriva discriminării și stereotipurilor negative legate de cultura romă, și ne arată că o inițiativă culturală poate aduce împreună oameni de diferite etnii și culturi.
sursa: Adevărul