Clădirile istorice din Timișoara sunt vulnerabile în cazul unui seism, iar câteva mii dintre acestea ar putea fi avariate complet în cazul unor cutremure similare celor din Turcia. Consolidarea seismică a acestor clădiri este responsabilitatea proprietarilor, spun autoritățile locale.
Consilierul primarului, Bogdan Marta, a declarat că legea nu obligă primăriile să dețină informații despre clădirile cu risc seismic, aceste studii putând fi efectuate doar de către proprietari. Chiar și expertizarea fiecărei clădiri din oraș ar dura decenii și ar costa sume enorme. În schimb, Primăria Timișoara își propune să înceapă în curând un studiu mai larg care se va concentra pe cartierele istorice cu cele mai multe clădiri construite înainte de 1945.
„Legea nu obligă primăriile să dețină o situație a clădirilor cu risc seismic, aceste studii putând fi făcute doar de către proprietarii din aceste clădiri, fie că vorbim de persoane fizice sau firme. De altfel, la fondul construit al orașului care numără zeci de mii de imobile expertizarea fiecărei clădiri în parte de către un specialist autorizat ar dura decenii și ar implica sume enorme. Totuși, pentru a veni în ajutorul proprietarilor, vom începe în curând un studiu mai larg care se va concentra pe cartierele istorice unde se află cele mai multe clădiri construite înainte de 1945. Acest studiu ne va ajuta de exemplu în timpul lucrărilor de investiții pentru ca șantierele să nu afecteze structura de rezistență a clădirilor deja degradate”, a declarat Bogdan Marta la Radio Timișoara.
Primăria ar deține, totuși, o bază de date cu clădirile din Timișoara vulnerabile în cazul unui cutremur, dar momentan nu există niciun proiect concret prin care aceste imobile să poată fi consolidate cu bani de la buget.
De precizat faptul că, în cazul clădirilor a căror fațadă a fost reabilitată s-a făcut și o expertiză de rezistență la cutremur, iar acolo unde a fost cazul s-au realizat și lucrări de consolidare, mai spun reprezentanții Primăriei Timișoara.