1223: Ludovic al VIII-lea devine rege al Franței după moartea tatălui său, Filip al II-lea.
1582: A fost tipărită Palia de la Orăștie, prima traducere românească cărților „Genezei“ și „Exodului“. Demersul a fost realizat în contextul reformei protestante, cu sprijinul financiar al unor nobili reformați. Lucrarea a fost tipărită la Orăștie de meșterul-tipograf Șerban, fiul diaconului Coresi.
Palia de la Orăștie este prima traducere cunoscută a Pentateuhului în limba română . Cartea a fost tipărită în 1582 în orașul Orăștie, pe atunci centru local de reformă în cadrul Principatului Transilvaniei , posibil sub patronajul lui Stephen Báthory. A fost scrisă folosind alfabetul chirilic și este cea mai veche traducere cunoscută, chiar parțială, a Vechiului Testament în limba română .
Palia (gr. παλαιά „vechi”) se referă la Vechiul Testament. În prefața păstrată se spune că toate cele cinci cărți ale Pentateuhului au fost tipărite [2], dar numai primele două, Geneza și Exodul , au supraviețuit.
Volumul care conține 164 de pagini a fost tradus în limba română de: Mihai Tordaș (Turdach Mihaly), episcopul protestant al Banatului și Hunedoarei; Archirie Pamadopleu, protopop al Hunedoarei; pastorul Ştefan Herczeg; Ephrem Zacham Bar Ephraim, profesor de literatură și limbi biblice (ebraică, greacă veche și latină); iar Moisi Pesahiel, pastor . Cheltuielile de traducere şi tipărire au fost acoperite de nobilul Ferenc Geszti . Tiparirea a fost facuta de diaconii Serban (fiul tipografului Coresi ) si Marian.(Wikipedia)
1700: A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia și Turcia, prin care Marea Azov a fost atribuită Rusiei.
1789: Căderea Bastiliei a marcat începutul Revoluției franceze.
Bastilia era o fortăreață medievală situată în Paris, care era folosită ca închisoare pentru prizonierii politici. În 1789, Franța era în pragul unei revoluții, iar populația era nemulțumită de regimul monarhiei absolute. Pe 14 iulie, o mulțime de oameni a atacat Bastilia, forțând garnizoana să se predea. Căderea Bastiliei a fost un moment important în Revoluția Franceză, deoarece a simbolizat sfârșitul regimului monarhiei absolute și începutul unei noi ere a democrației și a libertății.
Căderea Bastiliei a fost un eveniment important în istoria lumii, deoarece a inspirat revoluții și mișcări de libertate în întreaga lume. Ziua de 14 iulie este sărbătorită în Franța ca Ziua Națională, iar căderea Bastiliei este comemorată cu parade, focuri de artificii și alte evenimente.
1865: Prima ascensiune a vârfului Matterhorn de către expediția condusă de exploratorul britanic Edward Whymper. La întoarcere, patru dintre ei au murit.
1933: În Germania, toate partidele politice, cu excepția celui nazist, au fost scoase în afara legii.
La scurt timp după ce Hitler a devenit cancelar al Germaniei în ianuarie 1933, partidul nazist a inițiat o campanie de restrângere a libertăților civile și politice, în scopul de a-și consolida puterea. Această acțiune a fost culminată în ziua de 14 iunie, când Parlamentul German a adoptat o lege prin care toate celelalte partide politice au fost declarate ilegale.
Această măsură draconică a însemnat sfârșitul democrației și pluralismului politic în Germania. Partidele politice rivale, inclusiv cele de stânga și cele de centru, care se opuneau ideologiilor naziste, au fost eliminate într-un efort de a monopoliza puterea politică în mâinile Partidului Nazist. În același timp, a fost suprimată libertatea de exprimare și de asociere, iar opoziția la regimul nazist a devenit extrem de periculoasă.
Această acțiune a întărit puterea lui Hitler și a Partidului Nazist, consolidându-le controlul asupra întregului aparat de stat. Regimul nazist a început să implementeze politici discriminatorii și represive îndreptate împotriva grupurilor considerate inamice ideologiei lor, cum ar fi evreii, romii, homosexualii și opozanții politici. De asemenea, a fost pusă baza pentru următoarele mișcări de eliminare a opoziției politice și pentru instaurarea unui sistem totalitar.
Evenimentul de la 14 iunie 1933 a fost un moment crucial în ascensiunea și consolidarea puterii naziste în Germania. Acesta a avut consecințe dezastruoase pentru țară și a marcat începutul unei perioade întunecate în istoria Germaniei și a lumii. Regimul nazist a devenit tot mai opresiv, iar consecințele acestui eveniment s-au resimțit pe termen lung, culminând cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial și Holocaustul.
1947: Afacerea Tămădău : Un grup de zece conducători ai PNȚ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreședinte, Nicolae Penescu, secretar general, și Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea“, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de București, sub acuzația de „fugă într-o țară străină“.
Când, în iulie 1947, a venit, pe neașteptate, știrea arestării unui grup de fruntași național-țărăniști, care ar fi încercat să părăsească clandestin țara, prima reacție a fost aceea de respingere. O punere în scenă, o fabricație a regimului, ne-am spus. În câteva zile însă, s-a adeverit ca fruntașii în cauza fuseseră arestați pe un câmp la Tămădău, în apropierea a doua avioane.
Au urmat un comunicat de presa, comentarii și declarații pline de invective adresate celor reținuti, și foarte curând hotărârea guvernului, aprobată automat de Camera Deputaților, de a scoate în afara legii Partidul Național Țărănesc. Totul se desfășurase intre 14 și 29 iulie. între timp, aproape toți fruntașii partidului au fost arestați în Capitală, în timp ce în alte centre urmărirea liderilor locali începuse mai demult.
A urmat, intre 29 octombrie și 11 noiembrie procesul lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache și al altor coinculpați acuzați de activitate „trădătoare și conspirativa”, sprijinită de „cercurile imperialiste din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie”, și menită să pregătească „răsturnarea prin violență a Guvernului democratic instaurat legal”.
Actul de acuzare mai susținea ca Partidul Național Țărănesc „poarta răspunderea directă pentru instaurarea dictaturii fasciste a lui Ion Antonescu, și pentru intrarea în războiul criminal hitlerist”. De asemenea, pentru „asasinatele din Piața Palatului, de la 24 februarie 1945” și din 8 noiembrie 1945, pentru constituirea unor organizații clandestine subversive în vederea „răsturnării puterii de stat legale”. (Historia)
1965: Mariner 4 zboară în apropiere de Marte și face primele fotografii de aproape ale unei alte planete.
2015: Sonda spațială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a trecut în cel mai apropiat punct de planeta pitică Pluto. După o călătorie de 5 miliarde de kilometri, New Horizons a trecut la doar 12.430 km de Pluto, la ora 11,49 GMT. „Întâlnirea” este considerată de specialiști principalul eveniment spațial al anului 2015.