Redacție July 18, 2019

 

Curtea Constituțională a respins joi inițiativele legislative ale PNL, USR și PSD de revizuire a Constituției. Judecătorii spun că interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție depășește limitele de revizuire a Constituției.

 

Conform CCR, interdicţia de a amnistia şi graţia faptele de corupţie trebuie stabilită prin lege, iar interzicerea graţierii individuale pe care o poate da preşedintele ar încalcă drepturile fundamentale din Constituţie. Cele două inițiative de revizuire a Constituției odată respinse vor trebui redepuse la Parlament, fără prevederile declarate neconstituționale.

Restul modificărilor, care se referă la interdicţia condamnaţilor penal de a fi aleşi în funcţii publice, precum şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei, dar şi extinderea posibilităţii de a ataca şi alte instituţii la CCR ordonanţele de urgenţă, sunt constituţionale.

 

PNL şi USR critică decizia CCR

 

„Decizie ciudată a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor. Asemenea celei precedente, prin care, la cererea lui Florin Iordache, marii infractori au avut câștig de cauză. PNL nu renunță să transpună votul la referendum în LEGE. 6,5 milioane de voturi NU pot fi ignorate. Așteptăm motivarea CCR și redepunem la Parlament proiectul fără aspectele criticate de CCR. Și, nu în ultimul rând, cred că trebuie să avem o dezbatere serioasă în societate pe reorganizarea funcționării CCR: depolitizarea CCR, modificarea componenței acesteia, a procedurii de numire a judecătorilor și a felului în care se iau deciziile. CCR trebuie sa fie o instituție aptă să-și îndeplinească rolul său constituțional în favoarea tuturor românilor.”, a scris pe pagina sa deFacebook liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

 

La fel, preşedintele USR, Dan Barna a criticat decizia judecătorilor CCR.

Citește și:  Un caz nou de COVID-19 în Timiș, 151 la nivel național, în ultimele 24 de ore

 

„Decizia CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români Actualii judecători ai Curții Constituționale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portița de a-și acorda amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Așteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituția astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai și să scriem explicit interdicția de amnistie și grațiere pentru faptele de corupție.”, a scris și Dan Barna pe Facebook.

 

 


Scriem pentru timișoreni. Aflați mai multe despre noi!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*