O asociație de locatari din Timișoara a primit o amendă de 2.500 de lei pentru colectarea necorespunzătoare a gunoiului, însă aceasta a fost înlocuită cu un avertisment de către instanță. Viceprimarul Timișoarei, responsabil de Poliția Locală, a recunoscut că în această situație poate exista un exces de zel.
Polițiștii locali din Timișoara au aplicat aproape 300 de amenzi în perioada 2022-2023 pentru colectarea incorectă a gunoiului. Aceste amenzi au fost impuse asociațiilor de locatari care nu au făcut colectarea selectivă a deșeurilor, amestecând diferite tipuri de gunoaie.
Fostul viceprimar al Timișoarei, Dan Diaconu, a avertizat în cadrul unei ședințe că amenzile aplicate de polițiștii locali au un grad ridicat de subiectivism, depășind 95%. Diaconu a mai adăugat că valoarea amenzilor este excesiv de mare în comparație cu posibilitățile unei asociații de locatari de a face colectarea selectivă.
Un caz particular, scrie Adevărul, este cel al unei asociații din centrul Timișoarei, căreia i s-a aplicat o amendă maximă de 2.500 de lei pentru amestecarea deșeurilor reciclabile cu cele menajere și voluminoase. Asociația a contestat sancțiunea în instanță, susținând că a asigurat colectarea selectivă a gunoiului și că abaterea consta doar în neasigurarea mijloacelor materiale necesare colectării separate.
Poliția Locală a cerut menținerea amenzii, argumentând că transformarea ei în avertisment ar duce la ineficiența sancțiunii și ar încuraja încălcarea legilor fără consecințe. Cu toate acestea, judecătoria Timișoara a decis înlocuirea amenzii cu un avertisment, având în vedere faptul că asociația era la prima abatere.
Directorul Poliției Locale Timișoara, Hajdu Attila, a explicat pentru Adevărul că, potrivit legii, agentul constatator are autoritatea de a stabili cuantumul unei amenzi și că acesta a ținut cont de mai mulți factori în cazul specificat. El a menționat că există situații în care instanța a transformat amenzi în avertismente, inclusiv în cazul unor afișaje stradale ilegale.
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, responsabil de Poliția Locală, a negat că ar fi dat dispoziții pentru aplicarea amenzilor maxime și a subliniat importanța prevenției înaintea sancționării. El a recunoscut că pot exista situații de exces de zel din partea polițiștilor locali și că aceștia acționează adesea ca o Poliție Economică.
Președintele Federației Asociațiilor de Locatari Timișoara, Petru Olariu, a declarat că multe amenzi aplicate de Poliția Locală au fost transformate în avertismente. El a criticat modul de funcționare al poliției și a menționat că lipsa unui orar de ridicare a gunoiului este unul dintre motivele pentru care există probleme în colectarea selectivă.
foto arhivă