Astăzi temperatura maximă va ajunge la 18°C, cea minimă este de 11°C (asta se întâmplă acum, la 6 dimineața). Vânt ușor și variabil. Perioade însorite alternate cu perioade în care cerul este înnorat/ Dimineața s-ar putea să fie și puțină ceață.
Calitatea aerului nu este foarte bună, poluarea este mai ridicată decât media anuală.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9130/Euro, 5.0434/USD, 4.9896/CHF și 5.6081/GBP.
COMENTARIU Lelia Munteanu: Iran. Cine e sortit spânzurătorii nu va muri înecat
Din această a 37-a noapte a protestelor, informația poate de decisivă: Iranul și o țară cu 84 de milioane de locuitori, dintre care peste 60 la sută sub 34 de ani. Vârsta medie a persoanelor arestate în aceste…
Atâta suferință inutilă.
De multe ori mă uit la știri și mă mir, cum de cei care conduc țările și lumea nu își dau seama că lumea se schimbă și vremea lor a trecut. Dacă ar fi cu adevărat niște înțelepți, și-ar face bagajele și ar fugi în lumea largă, să nu mai știe nimeni de ei, așa cum ar fi trebuit să facă și Ceaușescu înainte de 22 Decembrie ‘89. Pentru că dacă nu o vor face, vor avea probabil aceeași soartă. Nu e vorba numai despre Iran.
Eu știu cum e, am o astfel de mică companie. De aceea mai știu și că nici un plan național nu va rezolva situația, lumea se schimbă și asta e.
Pentru a se salva ceea ce se mai poate salva, și nu vorbesc numai despre firmele de IT, ar trebui să ne gândim poate la austeritate, la readucerea salariilor din această industrie la un nivel decent pentru România. În fond nu este normal ca cel care pune pozele pantofilor pe internet să câștige mai mult decât cel care produce acei pantofi din poză.
ANAF a pregătit formularele pentru înregistrarea contractelor de închiriere de locuințe, obligație de la 1 ianuarie 2023
Problema nu sunt formularele, nimic nu este mai simplu decât să faci un formular.
Lucrul important care trebuie făcut, și care nu este rezolvat, este să-i depistezi pe cei care nu își declară veniturile obținute din închirierea locuințelor.
Pentru asta ar trebui ca fiecare administrator de asociație de locatari sau proprietari să fie obligat să declare lunar cine locuiește în propria locuință și cine și-a închiriat locuința. Iar nedeclararea acestora, sau declarațiile care conțin inexactități să fie pedepsite.
Vom mânca carne sintetică scoasă la imprimantă
Imagini parcă desprinse dintr-un film SF: în Israel e în plină dezvoltare tehnologia prin care magazinele vor fi în curând aprovizionate cu… carnea făcută la imprimante 3D! Asta după ce faina din gândaci și lăcuste a trecut rapid de la stadionul de glumă proastă, la realitate în scriptele Uniunii Europene. Suntem într-o criză alimentară sau cineva vrea să nu covingă să renunțăm la creșterea animalelor și la agricultură așa cum le știam până acum?
De fapt această tehnologie rezolvă aspectul estetic a unei alte mari descoperiri, carnea obținută din celule clonate.
Multe persoane când aud de “carne sintetică” se gândesc la carne obținută din soia, sau ceva asemănător.
Nimic mai greșit. De fapt procedeul este cam acesta:
Se ia de la o vacă, sau de la un porc o mică mostră de celule, cu o seringă. Animalul nu suferă.
După aceea aceste celule sunt înmulțite într-un mediu de cultură, obținându-se multe celule de carne cât se poate de adevărată, poate mai bună decât carnea pe care o obținem ucigând vaci, porci, găini sau alte animale.
Dar aici era o problemă: Carnea aia obținută din celule nu avea nici aspect și nici textură de carne, era o chestie de culoarea a ceea ce obținem dacă amestecăm plastilina de mai multe culori.
Chestia asta cu imprimarea 3D rezolvă exact acest lucru, imprimăm un strat de carne, mai imprimăm un strat de grăsime (și ea obținută din celule clonate), mai un strat de carne, iar rezultatul va arăta mult mai asemănător cu carnea din măcelărie decât cu plastilina aceea căcănie.
Și se rezolvă o mulțime de probleme. În primul rând problemele de etică pe care le aveau cei destul de evoluați pentru a conștientiza că grătarul ăla pe care îl au în farfurie a însemnat moartea unui animal. După aceea rezolvă și problema majorității terenurilor indisponibilizate pentru agricultură, în prezent pe aproximativ 80% din terenurile agricole se cultivă hrană pentru animale. Se rezolvă și problema cantităților imense de apă necesare pentru irigarea acestor terenuri. O mulțime de avantaje. Există și cineva care pierde, că nu se poate altfel, vor pierde cei din actuala industrie a cărnii,. Dar asta e, în fond de ce numai poștașii să-și piardă locul de muncă.
Suveranitatea națională în Europa de azi
Se discută despre „globalism” și se aduce în discuție, în opoziție, „suveranismul”. Termenii se folosesc însă improvizat, nu numai la noi. „Globalismul” este confundat adesea, fie și numai tacit…
Dacă o persoană obișnuită se apropie de o opera de artă neprețuită dintr-o galerie și se lipește de sticla care sau aruncă mâncare peste ea, este arestată și amendată – dar dacă vandalizezi artă în numele…
De fapt ceea ce spune David Petraeus nu face decât să oficializeze ceva ce s-a întâmplat deja.
Dacă nu credeți nu trebuie decât să vă uitați la clipul de mai jos, care nu a fost înregistrat acum, de când cu propaganda, ci în 2014:
Limba română este una foarte colorată, cu expresii care, deși la noi sunt uzuale, cu greu ar putea fi tradus în altă limbă și să mai aibă și sens pe deasupra…
Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) reacționează după ce Gândul a prezentat imagini surprinzătoare ale unui eveniment care a avut loc în incinta Colegiului Tehnic Energetic din București.
Voi aveți idee cine este Marian Mexicanu?
Dacă nu, uitați-vă la clipul acesta, s-ar putea să aveți o surpriză.
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă sâmbătă în șase orașe din Germania pentru a cere o distribui mai corectă a fondurilor guvernamentale mobilizate în răspunsul la creșterea prețurilor…
Mii de protestatari londonezi cer ca Regatul Unit să intre în UE
Mii de protestatari au mărșăluit prin centrul Londrei cerând ca Regatul Unit să reintre la UE.
Marșul național de reunire de sâmbătă a văzut mulțimi mari de oameni mergând de la Park Lane până în Piața Parlamentului. Marchanții din toată Marea Britanie au călătorit ore întregi pentru a participa.
Parliament Square Garden, ultima oprire a marșului, a văzut o mare de albastru și galben în timp ce susținătorii fluturau steaguri UE și purtau pancarte…
Campania pentru Downing Street: Rishi Sunak mărește diferența față de Boris Johnson
Fostul premier Boris Johnson sa întors sâmbătă dimineață la Londra, după o vacanță în Caraibe, consolidând argumentele pentru candidatura sa în cursa pentru Downing Street, dar Rishi Sunak…
Eu cred că problema nu e neapărat Boris Johnson sau Rishi Sunak, problema este că membrii unui partid care a putut să o voteze pe tuta aia blondă nu mai prezintă siguranța că ar putea face alegeri mai bune în viitor. De aceea alegătorii ăia de la vârful Partidului Conservator ar trebui schimbați în primul rând. Sau poate ar fi necesar ca prim-ministrul să fie numit de către alt partid, iar ăștia de acum să treacă în uitare.
Larry the Cat, cunoscut și ca @Number10cat pe platforma de socializare Twitter, se plânge constant că politicienii conservatori din Marea Britanie nu-și fac treaba.
Sigur ar fi o alegere mai bună decât Liz Trust sau Boris Johnson. Din câte știu pisicile nu pot fi cu adevărat cumpărate, de obicei ele își aleg stăpânul, nu stăpânul pe ele, chiar dacă cumpărătorul este un bogătan de peste mări.
PORTRET: Pierre Larousse – remarcabil pionier al enciclopediei universale
Duminică, 23 octombrie, se împlinesc 205 ani de la nașterea lui Pierre Larousse, pedagog, editor, filolog și lexicograf francez, cel care sa aflat la originea enciclopediilor Larousse, celebre instrumente pedagogice…
Ce facem astăzi, 23 octombrie 2022, în Timișoara?
Duminică, 23 octombrie, activitățile dedicate Zilei Armatei României. La Teatrul Merlin se va juca piesa „Cufărul celor 7 pitici”, iar la Iulius Town „Magazinul Fermecat”. Să nu uităm nici de Festivalul Time For Magic, unde pe scenă vor urca unii dintre cei mai buni magicieni…
O nouă dezbatere publică pe tema regenerării urbane a Pieței Traian
Primăria Municipiului Timișoara îi invită pe timișorenii interesați la a doua dezbatere publică pe tema proiectului de regenerare urbană a zonei Traian. Aceasta va avea loc luni, 24 octombrie, de la ora 17:30, în Piața Romanilor nr. 1.