Astăzi este aproape sigur că va fi vreme ploioasă. Temperatura maximă va ajunge la 11°C. Vânt din SE cu viteze de 10-15 km/oră, adică aproape insesizabil în oraș.
Calitatea aerului nu este perfectă dar este mai bună decât ieri..
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9267/Euro, 4.7640/USD, 5.0162/CHF și 5.6466/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Peste 50% dintre români cred că situaţia din ţară este mai rea decât în 1989, potrivit unor sondaje realizate de INSCOP Research, în cadrul proiectului „România Agenda 2050”, la comanda Strategic Thinking…
De fapt, dacă ne gândim bine, nu este chiar așa.
Datorită evoluției tehnologice, nivelul de trai a crescut foarte mult în ultimii 30 de ani. Nu trebuie să căutăm prea departe dovezi în acest sens, ajunge să mă uit pe fereastră, dacă în ‘89 în fața blocului aveam o mașină, o dacie roșie, (nu pun la socoteală camioanele șoferilor care veneau acasă cu mașina de la serviciu), acum am o parcare cu 270 de locuri, aproape întotdeauna plină. Ca să nu mai pomenesc despre mașinile parcate pe trotuare. Prețul unui televizor pornea în ‘89 de la 3000 de lei. Asta însemna un salariu bun al unui muncitor de înaltă calificare, mai mare decât al unui inginer, medic sau profesor începător. Acum un televizor de o calitate mult mai bună poate fi cumpărat și cu 450 de lei, deci cu salariul minim poți să-ți cumperi lunar două televizoare și mai și rămâne ceva. Dacă în ‘89 babele stăteau la coadă de la 3 noaptea la “Chimicale”, poate se dă hârtie igienică sau lumânări, acum numai raftul de oțet de la un super magazin are 2 hectare.
Dar niciodată nu gândim în cifre absolute, cât a costat televizorul sau carnea, întotdeauna comparăm diferențele. Și atunci percepția că era mai bine înainte își găsește justificarea.
Așa cum spuneam și mai sus, înainte salariul muncitorului foarte calificat se putea compara cu al unui medic, exista probabil un raport de ½, câșțiga muncitorul după o experiență de o viață 3000, medicul după o viață de muncă câștiga vreo 6000, sau poate 8000, dar era normal, era medic. Acum raportul dintre veniturile majorității populației și a unei minorități este mult mai mare, majoritatea se descurcă de la o lună la alta, dar există oameni a căror avere este imensă, și, mai ales, această avere imensă nu poate fi justificată de ceea ce au produs aceștia pentru societate. Muncitorul calificat a rămas mult în urmă față de medic.
Și mare atenție, diferența asta nu a apărut din cauza pieței, cum tot încearcă unii să ne aburească și cum ar fi normal în capitalismul adevărat, ci din cauza unor politici impuse de sistem. Statul este cel care a dat ordin ca salariile medicilor, a judecătorilor, a militarilor și a altor categorii trebuie să crească mai mult decât al altora, fără nici o legătură cu performanța. De fapt în loc de capitalism s-a implementat ceva care nu e nici capitalism și nici socialism. Putem să-i spunem “oligarhism”.
Și de aici se naște sentimentul de frustrare.
Există și domenii în care într-adevăr lucrurile merg mult mai rău decât înainte.
A scăzut nivelul de libertate individuală, oamenii sunt mult mai obedienți și au mult mai puține critici față de sistem în comparație cu cei dinainte de ‘89. Pe atunci nu se puteau face prea multe că te arestau ăia, dar barem oamenii nu credeau orice tâmpenie pe care o citeau în ziare sau o vedeau la televizor.
Cu toate că progresul tehnic a fost imens, în unele domenii oamenii nu au putut să țină pasul și să progreseze în același ritm. Domeniul medical este un bun exemplu, cu toate că avem tot felul de tomografe, computere și alte scule moderne, asistența medicală este la un nivel mult mai scăzut decât înainte de ‘89, mai ales cea primară. Acest lucru se întâmplă atât din cauza calificării mult mai scăzute a personalului de astăzi, în comparație cu cea a medicilor de atunci, cât și proastei organizări, am preluat un sistem discutabil din alte părți și l-am implementat aici, așa cum implementăm noi de obicei lucrurile importate, prost.
Învățământul, la toate nivelurile, este un alt exemplu, nu este acceptabil ca în școli să se predea lucruri care nu au nici o legătură cu știința și nu cred că este bine nici să împovărăm copiii cu lucruri care nu le vor folosi niciodată în viață, pentru că nu vom obține altceva decât o generație de idioți obedienți care își imaginează că le știu pe toate dar de fapt nu știu decât să execute niște sarcini simple. Cum de altfel s-a și întâmplat.
Probabil la acest sondaj au participat și tineri care habar nu au cum a fost înainte de ‘89, cei care chiar cred că pe atunci orice tânăr primea o locuință de la stat când se însura sau când ajungea la o anumită vârstă, sau au auzit poveștile părinților care își amintesc că oricine avea un loc de muncă. Da avea, dar este o mare diferență între a-ți alege un loc de muncă dintr-o ofertă bogată, ca acum, și a fi obligat să muncești unde te trimitea sistemul, cum era pe atunci. Să nu credeți că pe atunci terminai facultatea și mergeai în Germania, nici pe departe, mergeai la Sascut sau la Afumații din Deal unde erai repartizat.
Și să nu-i uităm nici pe bătrânii care își amintesc cu nostalgie de vremurile în care erau tineri și sănătoși și părul le curgea pe umeri iar acum confundă acea stare de bine cu binele pe care îl oferea regimul de atunci, uitând de cozile de la pâine, lapte și carne, de întuneric, de frigul din locuințe, programul unic la televizor care ținea în anii ‘80 numai două ore și de multele alte rele de pe atunci.
De obicei nu-l bag în seamă pe Geoană dar de data aceasta are dreptate. O revoluție nu numai să este posibilă, nu numai în România, dar chiar va avea loc, nu mai este mult până atunci.
Depinde doar de cei care ne conduc ca această revoluție să fie de catifea sau să fie ceva mai dură, chiar sângeroasă.
Un pensionar bolnav, fost paramedic în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Satu Mare, face acuzații grave la adresa unui medic de la Spitalul din Carei. Bărbatul susține că, deși avea probleme…
Medicul Mircea Beuran a fost achitat, joi, de Tribunalul Giurgiu pentru luare de mită, el fiind acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că ar fi primit 10.000 de euro de la un medic.
Să recapitulăm, avem denunțătorul, avem dovada, dar totuși justiția îl achită pe făptaș.
Întotdeauna am spus că actuala societate este o societate organizată în straturi, ca un tort.
Un strat este format din judecătorii care merg în concedii, la nunți sau își petrec serile de sâmbătă jucând whist cu medicii corupți, care au cam același nivel de venituri. Un alt strat este format din medicii de nivel 2 care fac tot cam același lucru cu inginerii, antreprenorii și alții de același nivel. Și așa mai departe, ajungându-se la oamenii de care nu se ocupă nimeni, care își petrec viață împreună cu alți oameni care nu mai au nimic și la care nici nu le pasă de nimic.
De aceea nici justiția nu este o justiție teoretică, în care judecătorul își bagă fratele în pușcărie dacă acesta merită asta, ci o justiție care judecă diferit în funcție de stratul din care face parte judecatul.
Dacă un sărac, de exemplu, ar fi furat dintr-un magazin marfă de vreo 10000 de euro, probabil exact aceiași judecători l-ar fi băgat în pușcărie pentru câțiva ani. Dar pentru că judecatul a fost un medic renumit, cu toate că și el a făcut practic același lucru, pentru că și mita este un furt, se aplică alte standarde.
De fapt, chiar dacă vor fi unii care se supără, asta nici nu prea este justiție, ci un fel de laborator de cofetărie.
ANAF vrea schimbarea legii salarizării
Președintele ANAF a declarat joi că angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţă şi de rezultatele pe care le obţin, aceasta fiind una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să…
Ideea nu este rea, dar nu ar trebui aplicată la ANAF sau la alte organisme coruptibile (poliție, justiție etc), pentru că ar putea da naștere la exces de zel care nici el nu este recomandat.
Premierul Nicolae Ciucă a dat detalii joi, 17 noiembrie, despre ajutorul pe care îl vor primi românii vulnerabili pentru plata facturilor la energie.
Statul român se pregăteşte să preia pachetul majoritar de acţiuni de la Blue Air
Statul român se pregăteşte să preia pachetul majoritar de acţiuni de la Blue Air, după ce compania aeriană nu şi-a achitat ratele şi dobânzile la creditul de 300 de…
Asta cred că este o știre pozitivă. Statul face o investiție care îi va aduce profit, profit din care se vor mai acoperi niște găuri. Mi-ar place să citesc cât mai multe știri de acest gen.
COMENTARIU Lelia Munteanu: Cheia de paişpe
Au trecut 14 ani de când am scris acest studiu exhaustiv despre cheia de paişpe. Între timp dă peste noi inteligenţa artificială şi noi tot cu cheia de paişpe îi ţinem contra.
Găinușele mele sunt protejate de umbrela NATO
Nopți de spaimă. Văicăreală mare în civilizația nord-atlantică. Cad două rachete peste un siloz, dintr-o fermă din Polonia, la câțiva pași de granița cu Ucraina. Ordonatorii creditelor de război deschid…
UiPath, unicornul românesc listat pe Wall Street, concediază sute de oameni
Compania româno-americană UiPath, care face roboți software ce înlocuiesc munca repetitivă a angajaților din firme, anunță concedieri suplimentare de personal la nivel mondial, anul acesta.
Pericolul botulismului în post. Avertismentul unui cunoscut medic infecționist
Cele mai periculoase sunt produsele ce conțin pește afumat și sărat, miere preparată în condiții de anaerobioză, toate acestea fiind propice pentru producerea toxinei botulinice.
Niciun contribuabil nu trebuie să mai fie prins într-o inspecție fiscală fără ca analiza de risc să fie făcută nu bine, ci foarte bine, fără ca confirmarea a ceea ce se scrie în fișa de analiză de risc să se…
Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai înregistrată vreodată, odată cu creșterile galopante ale facturilor și prețurilor la alimente, scrie BBC. Inflația în Regatul Unit a ajuns la un…
Primaria Timisoara a redobandit dreptul de proprietate asupra terenului din spatele magazinului Bega, evaluat la peste 2 milioane de euro, după o decizie definitiva si irevocabila pronuntata, astazi, de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Īn urma cu doi ani, Curtea de Apel…
Ce facem astăzi, 18 noiembrie 2022, în Timișoara?
Vineri, 18 noiembrie, în Piața Traian puteți găti și degusta preparate delicioase în cadrul evenimentului „Gătim să ne amintim”. La Opera Națională se va juca „My Fair Lady”, iar la Casa Tineretului are loc un…
(foto: stelaris.com)