Anton Kovacs September 17, 2022

 

Se spune că astăzi va ploua. Și nu numai că va ploua, dar temperatura maximă va fi de numai 16°C. Și problema este nu că va fi frig, ci că mai bate și vântul dinspre nord cu 15-25 km/oră. Așa că, e sâmbătă, după ce ați plimbat cățelul și ați cumpărat pâine, stați în casă și citiți o carte bună.

Cursul BNR valabil pentru astăzi este de 4.9253 lei/Euro, 4.9376 lei/USD, 5.1260 lei/CHF și 5.6206/GBP.

Calitatea aerului este mediocră ca de obicei.

Spunea ieri cineva că nu mașinile sunt cele care poluează, ci anumite companii, dar noi nu avem curaj să spunem acest lucru.

De fapt treaba stă cam așa:

În primul rând noi spunem ceva dacă avem niște date, că nu ne apucăm să spunem lucruri ca să ne aflăm în treabă.

În Timișoara avem 3 rețele care oferă date despre calitatea aerului:

1. O rețea “oficială” a Ministerului Mediului, care cel puțin teoretic ar trebui să ofere date cu privire la o mulțime de poluanți, dar nu prea mai merge și de aceea datele sunt puține, dar totuși sunt.

Ce aflăm de la această rețea? Pai de exemplu că poluarea cu oxizi de azot a crescut ieri la ora 8 la un nivel de 3 ori mai mare decât era în timpul nopții, iar după ora 20 a scăzut până la nivelul normal. Căutăm să vedem cine generează oxizi de azot dimineața la ora 8 și aflăm că aceștia se formează în procesul de combustie, dar cel mai adesea sunt rezultatul traficului rutier. Nu trebuie să fii doctor în științele mediului pentru a deduce de unde provine poluarea cu oxizi de azot.

Capture1

2. O altă rețea este cea a firmei ETA2U. Rețeaua dispune de o mulțime de senzori care acoperă cam tot orașul și ne furnizează date cu privire la poluarea cu particule, mai mici, PM 2,5, sau mai mari, PM 10. Adică fum, praf, chestii din astea.

Capture2

3. Cea de-a treia rețea de măsurare a calității aerului este a celor de la uRADMonitor. Din nou avem o mulțime de senzori pentru particule PM 2,5 și PM10 răspândiți pe toată suprafața orașului. Dar această rețea mai primește date și de la doi senzori de radiații și de la niște senzori pentru componente organice volatile, adică de la ceea ce de obicei pute.

Ce putem vedea de la senzorii ăștia?

De exemplu că duhorile se regăsesc pe principalele căi de penetrare în oraș, dacă ne uităm pe harta de jos avem nivel ridicat pe Calea Șagului, acolo este posibil să fie de vină și CET-ul, pe Calea Lugojului, pe strada aia pe care o iau camioanele care vin de la Lugoj și vor să ajungă în Calea Buziașului, în pasajul Popa Șapcă.

Capture3

Cam asta ar fi datele de care dispunem. Iar dacă afirmăm ceva, nu putem să afirmăm decât în baza acestor date.

text-separator-22

Înainte de a trece în revistă știrile din presa ultimelor 24 de ore trebuie să facem o mențiune referitoare la factura domnului Mihai Șora despre care pomeneam în revista presei de alaltăieri. Astfel, Oxigen, agenția de comunicare a grupului Enel ne-a trimis un email cu următoarele informații:

“Enel Energie Muntenia a emis pe numele domnului Mihai Șora o factură de regularizare care reflectă consumul real înregistrat în perioada respectivă (octombrie 2020 – august 2022), când nu s-au putut efectua citiri de contor, din cauza lipsei de acces în locuință (unde este amplasată acesta). Asigurăm toți clienții că verificăm modul de facturare și îl adaptăm continuu, astfel încât el să reflecte corect modificările legislative numeroase și la intervale scurte de timp în domeniul energiei. De asemenea, îndrumăm clienții să transmită lunar indexul lor de consum de energie și să asigure accesul la contor pentru citire, astfel încât facturarea să reflecte  consumul lor real.”

Cum și-au folosit Bill Gates și partenerii săi influența pentru a da un răspuns global Pandemiei Covid -19

Patru organizații de sănătate, au lucrat îndeaproape, au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pentru a da un răspuns coordonat în lupta cu Pandemia Covid-19 în întreaga lume. Dar au ieșit din sfera de control a guvernelor și nu au reușit să își atingă obiectivele, potrivit unei investigații realizate de Politico și Welt.

Întotdeauna l-am considerat pe Bill Gates un om care a făcut mult pentru omenire. Și îl consider și acum. De aceea am considerat că povestea asta cu implicarea sa în așa zisa pandemie este o simplă teorie a conspirației. Dar încet, încet, se pare că așa cum s-a întâmplat de foarte multe ori, teoria conspiraționistă s-a adeverit. Poate există o lege a universului pe care încă nu a formulat-o nimeni, aceea că pentru a se echilibra balanța binele trebuie să fie întotdeauna compensat de rău.

Capture4

Alegerile din Suedia marchează o nouă ascensiune a extremei drepte în Europa

Un bloc care reunește dreapta și extrema dreaptă a câștigat săptămâna asta alegerile legislative din Suedia, cu o majoritate restrânsă. Drept consecință, partidul de extremă dreaptă „Democrații Suedezi”, condus de Jimmie Åkesson, a devenit a doua forță politică a țării.

Societatea Timişoara cere înlăturarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securităţi

Eu sunt de acord ca acel monument sau ce este acolo să fie demolat. De fapt aș demola orice monument al vreunei organizații ai cărei membrii au luptat la un moment sau altul împotriva propriului popor. Dar, așa cum am spus întotdeauna, balanța trebuie echilibrată. Și de aceea ar trebui demolate și monumentele înălțate în cinstea celor care au comis crime de război, pe unde le-au comis, ale legionarilor, ale celor care terorizau oamenii pentru ca aceștia să nu se înscrie în colectivă sau unde doreau ei să se înscrie, aș schimba chiar și denumirea străzilor botezate după numele unor astfel de personaje. Pentru că altfel riscăm să cădem în extrema cealaltă. Uitați-vă ce se întâmplă în Europa, și în Polonia unde oamenii sunt judecați pentru apostazie, mai nou și în Suedia, Danemarca sau Italia. Și i-aș pedepsi și pe cei care încearcă să creeze un cult al acestora.

Ion Cristoiu, despre economisirea energiei: Deocamdată, la nivelul UE suntem la faza de glumă. Dacă economisirea ar fi într-adevăr o problemă, atunci s-ar declara stare de urgenţă în toate statele Uniunii

Ion Cristoiu greșește. Oamenii vor fi de acord, la fel cum au fost de acord și cu altele. În urmă cu trei ani aș fi râs dacă cineva mi-ar fi spus că vom ajunge, o lume întreagă, să umblăm timp de doi ani mascați ca bandiții mexicani din filme. Uite că am ajuns. Nu numai că am ajuns, dar mai vedem și acum idioți, în marea lor majoritate până în 30 de ani, care umblă cu cârpele alea la gură. Așa se va întâmpla și cu energia, ieri auzeam la un post de radio un cretin care spunea că el nu înțelege de ce la WC ar trebui să stai cu becul aprins. Alt tâmpit a scris un articol în care cei care nu sunt de acord că putem să ne încălzim numai cu panouri solare și mori de vânt sunt “putiniști împuțiți” sau “antivaxeri”, (chiar așa le spunea). De fapt 80% din acel articol era format din aceste două cuvinte. Mai scria acolo că ce problemă este să stăm la 17 grade la iarnă, când pe vremea lui Ceaușescu stăteam la 10 grade. Am căutat să văd cine e individul și am aflat că a făcut niște cursuri la MAPN, deci probabil este vorba de un fel de Turcescu, dar nu atât de talentat. În ritmul acesta nu mai este mult când ne trezim că ne bate cineva cu pumnul în ușă și când deschidem năvălesc în casă brigăzi de tineri pulimi vaccinați și cu măști pe față care ne vor măsura temperatura din locuință și vor controla dacă nu avem ascuns pe undeva un radiator sau ceva.

Ion Cristoiu: Un nou şi măreţ Proiect de ţară: Schimbarea becurilor!

”Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României”. Declarație șoc a profesorului Andrei Marga, fost ministru și rector la ”Babeș-Bolyai” VIDEO

Profesorul Andrei Marga, fost ministru și fost rector al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, a făcut o afirmație surprinzătoare pentru mulți în legătură cu războiul din Ucraina.

Eu știam, probabil am citit asta undeva, că după cel de-al doilea război mondial s-a instaurat la nivel internațional o cutumă care spune că atunci, după război, s-a tras o linie și e bine ca lucrurile să rămână la starea de atunci, fără ca cineva să mai aibă pretenții teritoriale bazate pe lucruri care s-au întâmplat înainte. De aceea eu cred că și în cazul Ucrainei ar trebui procedat la fel, nu cred că vom câștiga foarte mult dacă ne alegem cu o bucățică de teritoriu care vine la pachet cu o mulțime de oameni care poate vorbesc puțin românește dar numără rusește (sau în ucraineană), care gândesc în acea limbă, practic sunt altfel și au alte aspirații decât noi.

Putin, către europeni: Vreți gaze, deschideți Nord Stream 2. Liderul rus susține că „agenda verde” a UE e de vină pentru criza energiei

Președintele Vladimir Putin a negat vineri că Rusia ar avea vreo legătură cu criza energetică din Europa, afirmând că, dacă Uniunea Europeană dorește mai mult gaz, ar trebui să ridice sancțiunile care împiedică deschiderea gazoductului Nord Stream 2, relatează Reuters. În plus, Putin a dat vina pe ceea ce a numit „agenda verde” a UE și a insistat că Rusia își îndeplinește obligațiile în domeniul energiei.

Adevărul este că în privință asta Putin are dreptate. Amintiți-vă, că nu au trecut decât câteva luni, s-au cheltuit miliarde din banii rușilor și a germanilor pentru a se face conducta aia, a fost terminată, a fost testată, a fost chiar umplută cu gaz și când să se taie panglica europenii au renunțat la ea la presiunea unora care spuneau că o să ne aducă ei gaz cu vapoarele.

Dacia va rămâne la motoarele termice atâta timp cât va putea, spune directorul general

Dacia, marca low-cost a constructorului auto francez Renault, intenţionează să rămână la motoarele termice atât timp cât va putea şi să ajute şoferii reticenţi la trecerea la motoare electrice, a declarat directorul general Denis Le Vot într-un interviu acordat Reuters.

Indignare în Iran. O tânără a murit după ce a fost arestată şi bătută de poliţişti pentru că nu purta hijab

O tânără iraniană în vârstă de 22 de ani a murit la câteva zile după ce a fost arestată de poliţia moralităţii pentru că nu ar fi respectat regulile stricte privind acoperirea capului.

Atenție, șoferi, legea se modifică! Mașinile parcate pe trotuare vor fi ridicate

Atenție, șoferi, legea se modifică! Astfel, conform unui proiect de lege depus în Parlament mașinile parcate neregulamentar vor fi ridicate nu numai de pe partea carosabilă, ci şi de pe trotuare.

De fapt avem de câțiva ani buni o lege care interzice parcarea pe trotuar, dar de unde să cunoască poliția și parlamentarii legile patriei.

Programul „Școală după Școală” revine în Sectorul 6. Peste 5.000 de copii vor putea face temele, după ore, cu profesorii lor

Primăria Sectorului 6 a anunțat că programul „Școală după Școală” urmează să fie reluat. Programul are rolul de a veni în ajutorul părinților. Programul „Școală după Școală” revine în Sectorul 6 Programul „Școala după Școală”

Și astfel copiii vor avea și mai puțin timp liber și statul va avea mai mult timp pentru a-i transforma în vrednici soldați care să lupte pentru patrie.

Eu chiar nu înțeleg chestia asta, se căsătoresc doi oameni și la un moment dat unul din ei spune “hai să facem un copil”. Și îl fac. După aceea vor bani pentru că, vezi doamne ce au făcut ei pentru țară, de parcă dacă suntem mai mulți vom fi mai prosperi și mai fericiți. După vreo doi ani își dau seama că nu are cine să stea cu el, că ei au cariere, trebuie să meargă de la 9 până la ora 18 la serviciu, după aceea poate se mai duc cu colegii la o bere, seara vor să meargă la un club, că nu vor să-și sacrifice viața mondenă. Iar copilul este dat pe mâna statului, să-l crească. Măi oameni buni, dacă nu ai timp să te ocupi de el, nu-ți iei nici un cățel, darămite să faci un plod. Înainte de pasul ăsta trebuie să te gândești ce vei face în următorii ani, ai timp să-i schimbi scutecele? Știi că căcatul ăla de copil pute ca dracu? Mai târziu are cine să se ocupe de el? Aveți un bunic în preajmă? Sau este unul din voi dispus să renunțe la serviciu? Sau aveți posibilitatea, cel puțin unul din voi să lucreze de acasă în următorii ani? Pentru că dacă va ajunge statul să facă treaba asta, nu vom obține decât o nouă generație de idioți care vor umbla mascați pe stradă.

Capture5

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*