Situația din agricultură în Europa se află în pragul exploziei de nemulțumire a fermierilor, cu guvernele naționale și Uniunea Europeană în centrul criticilor. Sky News observă că fermierii europeni sunt pe cale să declanșeze proteste masive, fiind revoltați de lipsa susținerii pentru agricultură și de reglementările impuse de UE. Fermierii spanioli anunță deja proteste pentru luna februarie, în timp ce în Franța, măsurile anunțate de premierul Gabriel Attal nu reușesc să calmeze spiritele, cu fermierii menținând blocada din jurul Parisului, conform Liberation.
Emmanuel Macron exercită presiune asupra Bruxelles-ului pentru a obține concesii în favoarea agriculturii și comerțului. Financial Times remarcă opoziția lui Macron față de un acord de liber schimb cu America Latină și preocuparea sa cu privire la importurile ieftine din Ucraina. Comisia Europeană pare să răspundă revendicărilor, planificând impunerea de taxe pentru exportatorii ucraineni și renunțarea la cota de teren lăsată pârloagă pentru biodiversitate, conform surselor Financial Times.
În Bulgaria, producătorii de ulei sunt gata de proteste împotriva interdicțiilor privind importurile de floarea-soarelui din Ucraina, afirmând că barierele administrative au dus la lipsa materiei prime și la închiderea fabricilor de procesare, notează Mediapool.
Pe frontul economic, se observă îmbunătățiri, cu economistul-șef al FMI declarând că „bătălia contra inflației este la un pas de a fi câștigată”. Bloomberg subliniază revizuirea în creștere a perspectivelor economiei globale, evidențiind reziliența economiei americane și a economiei chineze. Cu toate acestea, CNN avertizează asupra riscurilor aduse de criza din Marea Roșie, care ar putea perturba lanțurile de aprovizionare și crește prețurile produselor, din cauza atacurilor rebelilor houthi asupra navelor de marfă.
Transparency International semnalează o creștere a corupției în Europa de Vest și UE, marcând prima tendință negativă din ultimul deceniu. Danemarca, Finlanda și Norvegia se află în topul țărilor cu cele mai scăzute nivele de corupție, în timp ce Ungaria, Bulgaria și România se situează la coada clasamentului. Emerging Europe menționează că Republica Moldova își îmbunătățește scorul în lupta împotriva corupției, prioritarizând consolidarea democrației și măsurile anticorupție.
Într-un alt context, Reuters raportează condamnarea lui Viorel Bîrcă în dosarul „frauda secolului” din Republica Moldova, în care un miliard de dolari a fost sustras din sistemul bancar. Procurorii au anunțat zece ani de închisoare pentru Bîrcă, care a organizat transferuri în străinătate în timp ce ocupa funcția de director interimar în consiliul de conducere al Băncii de Economii.
sursa: Rador