Anton Kovacs July 20, 2021

 

 

“Ne pregătim de un mare război”.

O declarație care îl face pe orice om care are toate țiglele pe casă să ridice ușor o sprânceană.

La fel cum, ar trebui să se întâmple și cu declarația aia a MAE cu serverele atacate de chinezi.

***

MIT a prezis încă din 1972 că societatea se va prăbuși în secolul ăsta.

Să nu faceți greșeala de a crede că după ce societatea s-a prăbușit lumea va arăta ca în poza de mai jos care însoțește articolul. Aia e doar o imagine exagerată ca oamenii să înțeleagă mai bine că nu e de glumă. Dar lumea așa cum e astăzi nu va mai exista. Pentru că uite, turta e una singură, trebuie împărțită în tot mai multe părți, unii își iau felii mai mari  și la un moment dat feliile mici sunt prea mici ca să îți mai și permiți să arunci din ele, ba mai mult, uneori nici nu te mai poți sătura.

Și atunci va trebui ca cei care își iau felii mai mari să își reducă porția, astfel încât să ajungă la toată lumea. Și nimeni să nu mai risipească.

Poate ar trebui să nici nu mai fim atât de mulți, să nu ne mai înmulțim ca niște șobolani, că nici soldați pentru patrie nu mai e nevoie să producem, că războaiele se fac cu Zircon, nu cu oameni, medicina a evoluat așa că nu mai e nevoie să facem 10 copii ca să trăiască doi, și nici copii ca să ne ajute la bătrânețe nu mai avem nevoie, că primim o pensie care nu ne lasă să murim de foame și dacă nu am muncit nici măcar o zi în viață.

***

Liberalismul, un curent despre care am auzit și eu la radio că este de origine neoprotestantă, spune că lumea funcționează cam așa: fiecare din noi trebuie să facem tot ce se poate ca să ne meargă bine. Nouă, copiilor noștri, rudelor apropiate. Ca în manelele alea, “eu, copii, să moară dușmanii de ciudă”.

Dacă ne merge bine, vom produce plusvaloare care se va reflecta și asupra celor din “umbra noastră”, angajații noștri vor primi salarii puțin mai mari, își vor permite să cumpere mai multe bunuri, comercianții vor vinde mai mult așa că pe lângă o cifra de afaceri mai mare vor avea și un profit mai mare. Cei care produc acele bunuri vor produce și ei mai mult, așa că și ei vor câștiga mai mult.

Există însă două probleme în tot “perpetum mobile” ăsta în care toți devenim mai bogați și mai fericiți pe zi ce trece:

În primul rând, când banii se înmulțesc apare inflația. Ne bucurăm că tot cresc salariile și pensiile, dar uitați-vă și la prețuri, pâinea pe care o cumpăr nu mai e 3 lei ci 3.50, apa pe care o beau nu mai e 3.5 lei/bidon ci e 4 lei, curentul s-a scumpit și el sau urmează să se scumpeasca, gazul la fel. Da, la un moment dat vom cere salarii mai mari, se va negocia și probabil vom primi leafa mărită peste 2-3 luni. Dar scumpirea a început de alaltăieri. Așa că apare o diferență, pentru o perioadă plătim mai mult pentru aceleași bunuri. Această diferență îi îmbogățește și mai mult pe cei care vând bunurile respective și vă sărăcește pe voi, cei care le cumpărați. De aceea în toate emisiunile economice Mugur Isărescu și prietenii săi bogați fac apologia inflației.

Cea de-a doua problemă este că banii ăia tot mai mulți pe care-i primesc și patronii, și angajații, și fabricanții, și comercianții trebuie să vină de undeva. Pentru că așa funcționează economia, dacă pui în plus într-o parte, trebuie să iei din altă parte.

Sunt mai multe metode de creștere sănătoasă a bunăstării.

Unul din locurile de unde poți să iei ca să trăiești mai bine este consumul de resurse.

Iei de exemplu aur din pământ, îl vinzi și ai mai mulți bani. Sau petrol, sau gaze, dacă ai așa ceva.

Sau tai păduri și vinzi lemnul. Patronul drujbarilor câștigă mai mult, așa că va avea bani să dea și celor care lucrează cu drujba, ăștia având mai mulți bani vor cumpăra mașini, apartamente și telefoane tot mai frumoase și mai mari. La o mulțime de oameni le merge mai bine dacă se taie pădurile

Dar în final, vom avea telefoane, cât niște langoși pe care-i ținem la ureche, dar nu vom mai avea păduri.

Ministrul Mediului și prietenii săi vor avea apartamente mai mari, dar nu vom mai avea urși, pentru că i-am lăsat pe niște papagali frezați de aiurea să-i ucidă.

Și mai este o chestie cu unii din miniștri ăștia. Asta de la mediu, de exemplu, a semnat o scrisoare că lui nu-i convine să protejeze pădurile, așa cum propune UE.

Dar a semnat singur, așa, pe persoană fizică, sau a semnat împuternicit de guvern?

Că în ambele cazuri avem o problemă.

Dacă a semnat de capul lui, ar trebui demis. Că e ministru al României, nu un țapinar care se teme să nu-și piardă locul de muncă.

Iar dacă a semnat cu aprobarea guvernului, avem o altă problemă, că guvernul ăsta a fost ales de o mare majoritate exact pentru că a militat în favoarea rezolvării unor probleme care țin de mediu, nu pentru că a spus că o să taie pădurile și o să omoare urșii.

Eu am o propunere, de ce nu faceți voi, ăștia de la guvernare, o rocadă?

Lăsați-l pe Tanțoș Barna ăsta să se ocupe cu businessul, sau cu ce se ocupă el în lumea lui privată, și puneți-l pe MIhai Goțiu la mediu. Că omul ăla a demonstrat cu vârf și îndesat că problemele astea cu pădurile, urșii, apele și aerul curat sunt foarte importante pentru el.

Și pentru ca ce de la UDMR să nu se supere dați-le alt post în locul celui de ministru al Mediului. De exemplu puteți să-l puneți pe Peter Ekstein Kovacs la justiție, sau la externe, că văd că și ăla de acolo face declarații.

Și, vă garantez că vom avea o Românie mai frumoasă și cu cetățeni mai fericiți decât acum.

***

Niște români au fost prinși la furat în Germania.

Asta nici măcar nu e o știre.

Sau voi vă închipuiați că tinerii ăia de 20-35 de ani, mușchiuloși, tatuați și cu ceafa lată, care merg acolo și se întorc după 3 luni cu un Jeep au făcut banii ăia din muncă la cules de păstârnac, sau ce culeg ei acolo?

***

Îmi aduc aminte de povestea aia cu bacalaureatul lui Daniel Funeriu, nici nu îmi vine să cred că au trecut 10 ani de atunci.

Eu nu m-am chinuit atât de mult cum povestește dânsul că a făcut. Când am văzut știrea la televizor am căutat-o și în ziar și am găsit lista aia în care fusese inserat numele lui, aia falsă. Am căutat după imagine și am găsit originalul. Mi-a luat 5 minute.

Să știți și voi, de câte ori vedeți o poză cu o bibliotecă frumoasă care se spune că e din România, sau un peisaj sau altceva, dați click dreapta pe poză și după aceea “Search Google for image. Sau încărcați poza la images.google.com. Și veți vedea și ce reprezintă cu adevărat acea poză și când a fost publicată prima oară și multe alte amănunte. În felul ăsta nu vă mai prostește nimeni.

***

jurn_ind

***

Șeful armatei SUA avertizează Rusia: Ne pregătim pentru un mare război VIDEO

?mmid=3be66565f4f2814c25

La reuniunea care a consfințit înființarea noului Comandament NATO de la Norfolk, Virginia, șeful Armatei SUA a avertizat Rusia, că alianța se pregătește pentru ”un mare război”. Această structură, prima din America, va fi responsabilă cu regiunile atlantice și arctice în fața oricăror amenințări.

 

***

 

Noi tensiuni între SUA şi China. Washingtonul acuză Beijingul de mai multe atacuri cibernetice, inclusiv asupra Microsoft

 

***

 

Ce este și cum funcționează Pegasus, softul israelian folosit de guverne pentru urmărirea jurnaliștilor și a disidenților

Spyware-ul produs de compania israeliană NSO și vândut guvernelor din întreaga lume poate infecta telefoanele pentru a înregistra convorbirile, copia fotografiile și extrage toate datele posibile, inclusiv mesaje și date GPS, scrie The Guardian. O amplă investigație publicată de mai multe surse video arată că acest soft a fost folosit de regimuri din mai multe țări, inclusiv Ungaria sau Arabia Saudită, pentru supravegherea jurnaliștilor sau a activiștilor și a disidenților.

 

***

Poziţia MAE faţă de atacurile la adresa serverelor Microsoft: Acţiuni asociate cu China, derulate cu ignorarea cadrului normativ internaţional

646x404.jpg

Ministerul de Externe a luat poziţie în privinţa atacurilor cibernetice împotriva serverelor Microsoft Exchange, atacuri care au afectat peste un sfert de milion de servere din lume. MAE califică aceste atacuri drept „activităţi cibernetice maligne”, asociate cu China, care încalcă normele internaţionale care guvernează spaţiul cibernetic.

***

Proteste ample în Franța, împotriva „dictaturii sanitare“

franta-proteste-psaport-sanitar.jpg

Două centre de vaccinare au fost devastate în Franţa, în weekend, în timpul protestelor față de “didactură sanitară” și noile reguli, mult mai stricte, anunțate…

 

***

Rusia a testat cu succes noua sa rachetă hipersonică Zircon. Viteza incredibilă atinsă VIDEO

Rusia a anunţat luni, 18 iulie, că a testat cu succes noua sa rachetă hipersonică de croazieră Zircon, parte a arsenalului dezvoltat de Moscova, care asigură că acestea sunt de neegalat în lume, potrivit AFP.

***

MIT a prezis în 1972 că societatea se va prăbuși în secolul ăsta. Se pare că avea dreptate

Un nou studiu remarcabil al directoarei uneia dintre cele mai mari firme de contabilitate din lume a descoperit că un avertisment faimos al MIT de acum câteva decenii despre riscul unui colaps al civilizației industriale pare să fie destul de precis, conform unor noi informații empirice.

În timp ce lumea abia așteaptă să reintre în normal după pandemie, cercetările arată totuși că o reîntoarcere la creșterea economică de dinainte de pandemie ar putea fi devastatoare.

În 1972, o echipă de oameni de știință de la MIT s-au reunit să studieze riscurile colapsului civilizației. Modelul lor dinamic publicat de Club of Rome a identificat „limitele creșterii” (LC) care însemnau că civilizația industrială urma să se prăbușească pe la mijlocul secolului 21, din cauza supraexploatării resurselor planetare.

 

***

 

Cum să-l urmărești pe Jeff Bezos mergând în spațiu

New York (CNN Business)Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, este pe cale să se lanseze într-o bucurie supersonică până la marginea spațiului.

Citește și:  Revista presei 07.07.2020

El va zbura la bordul New Shepard, o capsulă suborbitală și un sistem de rachete construit de compania sa spațială Blue Origin. De asemenea, aduce câțiva oaspeți în această călătorie inaugurală – fratele său, Mark Bezos; Wally Funk, un pilot în vârstă de 82 de ani și una dintre femeile „Mercury 13” ; și un absolvent recent de liceu, în vârstă de 18 ani, pe nume Oliver Daemen, care va fi primul client plătitor la bordul New Shepard.

Excursia, care va dura aproximativ 11 minute de la decolare până la aterizare, va începe din facilitățile Blue Origin într-un teren extrem de îndepărtat lângă Van Horn, Texas, care se află la aproximativ două ore de El Paso, marți, 20 iulie, la ora 8 CT sau 9 dimineața ET, dacă vremea permite.

 

***

 

Maia Sandu vorbește, în presa rusă, despre o discuție cu Putin în care să-i ceară retragerea trupelor rusești din Transnistria

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, într-un interviu acordat publicației rusești Kommersant, că, atunci când va exista un nou guvern la Chișinău, se va putea lucra la organizarea unei întâlniri cu liderul Federației Ruse, Vladimir Putin. Cu acesta ar dori să discute despre situația din Transnistria, retragerea trupelor rusești și a muniției din această zonă. 

 

***

 

De ce au fost inundațiile germane catastrofale

?mmid=946275633ec381c3eb

Știm cauza inundațiilor? Unora le poți flutura și un tramvai: oricât de acut ar fi un pericol, unii îl vor ignora, căci realitatea nu prea trece de obsesia fanaticului și-a ideologilor. Inclusiv a celor ecologiști.

 

***

Români prinşi la furat în zone din Germania afectate de inundaţii. Poliţia federală, în alertă

***

DHL va folosi drone cu o rază de 2.500 de kilometri pentru a livra colete pe distanțe lungi

image-2021-07-19-24926680-70-imagine-sur

Gigantul german de curierat DHL colaborează cu dezvoltatorul bulgar de aeronave Dronamics pentru a lansa drone care să livreze pachete între orașe și țări, relatează Reuters.

 

***

 

Ploi abundente în Emiratele Arabe după ce autorităţile au comandat  însămânţarea norilor. Metoda a fost folosită pentru a domoli un val de căldură
Ploi abundente în Emiratele Arabe după ce autorităţile au comandat  însămânţarea norilor. Metoda a fost folosită pentru a domoli un val de căldură

Ploi abundente au căzut miercuri şi joi în mai multe regiuni din Emiratele Arabe după ce ţara din Orientul Mijlociu a „comandat” ploi artificiale pentru a opri un puternic val de căldură care a afectat ţara şi a ridicat temperaturile până la 50 de grade Celsius. Cu ajutorul tehnologiei „însămânţării” norilor au fost provocate ploi abundente care au mai redus din temperatură.

 

 

***

 

Începe o nouă eră a impozitării multinaţionalelor: din 2023, o mică parte din profiturile Apple, Google sau Facebook s-ar putea încasa şi în România. Între 20 şi 30% din „excesul“ de profit al giganţilor internaţionali s-ar putea întoarce, din 2023, în statele din care acest profit a fost generat

România va implementa o nouă legislaţie fiscală prin care ar putea să beneficieze de o mică parte din profiturile pe care giganţii globali din domeniul tehnologiei le obţin din vânzările pe care le fac în România, dar care sunt impozitate în prezent în alte state.

 

***

 

Semnal de alarmă dinspre Bruxelles: România pierde 3 hectare de pădure pe oră. Defrişări ilegale de 6 miliarde de euro anual

Defrişare

Cel mai recent raport de ţară realizat de Comisia Europeană relevă o situaţie dramatică pentru România: exploatarea intensivă şi defrişările ilegale ne costă anual 6 miliarde de euro, iar ţara noastră pierde 3 hectare de pădure pe oră pentru un total estimat de peste 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal în fiecare an, semnalează europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Potrivit eurodeputatului, aceste cifre sunt citate şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care prevede alocarea de min. 1 miliard de euro pentru împăduriri în România în următorii ani.

”Pierderile generate de tăierile ilegale şi exploatările fără cap nu pot fi contorizate”, transmite europarlamentarul USR PLUS, Vlad Gheorghe.

 

***

 

11 state UE, printre care și România, se opun planului de protejare a pădurilor propus de UE

tanczos-barna.jpg

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a semnat, alături de alți 10 miniștri din UE, o scrisoare către Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene pentru…

 

***

 

EXCLUSIV STENOGRAME DNA Piedone către Rădoi: „După ce o să învii, îmi dai şi mie o jumate de staţie la Izvor? Rădoi: O juma de staţie întreagă îţi dau!” / Rădoi ar fi subînchiriat spaţiile comerciale de la metrou cu sume între 5000 şi 200.000 de euro

În contextul demarării procedurii Metrorex de eliberare a spaţiilor comerciale de la metrou care funcţionează în mod nelegal, la data de 27.05.2021, primarul sectorului 5 Popescu Cristian „ Piedone” i-a pretins lui Rădoi Ion, liderul sindicatului USLM, să-i dea „jumătate din spaţiile comerciale de la Izvor”, urmând ca în schimb să amâne sau să refuze emiterea dispoziţiilor de demolare a spaţiilor de la Metrou aflate pe raza sectorului 5 (staţiile de la Izvor, Eroilor, Eroii Revoluţiei). Rădoi Ion a fost de acord cu propunerea primarului Sector 5, „plusând”, spunându-i că „o jumătate de staţie întreagă îi dă.”

***

Cum a ajuns Daniel Funeriu victima unui fake-news de acum 10 ani: “Am râs, pentru că nu îmi imaginam că cineva poate să creadă așa ceva”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a povestit luni, 19 iulie, într-o postare pe Facebook cum a ajuns victima unui fake-news, în urmă cu 10 ani, când în presă s-a vehiculat informația că ar fi picat examenul de Bacalaureat. Acesta a descris contextul în care a apărut acuzația dar și dificultățile în a contracara o informație falsă atât de evidentă. Din relatările fostului ministru apar exemple în care multe persoane au acceptat ca adevărată o astfel de …

 

***

 

cuyrs

***

A fost anunțat programul pentru „Străzi pentru comunitate”, proiectul prin care trei zone centrale din Timișoara se transformă în spații pietonale

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a anunțat programul proiectului „Străzi pentru comunitate”, care urmează să se desfășoare sâmbătă și duminică, 23 și 24 iulie, și care ar urma să transforme mai multe străzi centrale din Timișoara în spații pietonale. Proiectul pentru care primăria a oferit 250.000 de lei este cel mai scump dintre cele incluse în agenda culturală a Casei de Cultură pe anul 2021.

 

***

Lumea fantasticului coboară în Piața Libertății din Timișoara

De vineri, 23 iulie, până duminică, 25 iulie, începând cu ora 21, Piața Libertății din Timișoara se va transforma într-un loc al fantasticului. Pe scena din centrul orașului va avea loc premiera spectacolului „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, un spectacol de teatru cu marionete gigantice și muzică live,  în care fiecare element prezent are o conotație specială. 

***

Se închide traficul, timp de două luni, pe un nou sector al Căii Bogdăneștilor din Timișoara

Începând de marți, 20 iulie, timp de două luni, Primăria Timișoara va închide Calea Bogdăneștilor, între străzile Războieni și Tacit, anunță reprezentanții Primăriei Timișoara. Decizia a fost luată în Comisia de disciplină, care a și stabilit ca traficul rutier să fie deviat pe străzile Dunărea, Războieni și Tacit.  

 

***

 

Orașul florilor a ajuns orașul nepăsării. Cum arată parcurile din Timișoara sub soarele fierbinte de iulie

Capture2

„Nu îmi vine să cred câte parcuri sunt în Timișoara! Însă sunt foarte neîngrijite, iarba este uscată și netunsă” — au spus doi turiști din Cluj, care au poposit în orașul de pe Bega pentru câteva zile. De aici am pornit și noi reportajul din acest număr al „Banatului Azi”. Am luat la pas parcurile, cele din centru, dar și cele de pe malul Begăi, și vă prezentăm concluziile.

Din păcate, cele mai multe spații verzi sunt neîngrijite, dar am descoperit și locuri cu gazon verde, unde timișorenii se pot relaxa. Primul popas l-am făcut în Parcul Botanic. Nicio surpriză, am găsit gazonul pârjolit de soarele de iulie. Bazinele neîngriite, dar, surprinzător, florile nu sunt ofilite aici. Semn că cineva le udă, dar poate nu are suficientă apă pentru a uda și iarba, care e mai mult galbenă decât verde.

 

***

reclama_red

***

De la saxofon la ghilotină: Cum au devenit nume celebre substantive comune

Capture1

Știm cu toții că al patrulea conte de Sandwich a inventat sandvișul și că ducele de Wellington a inventat cizma Wellington, dar există și alte invenții care își iau numele de la oameni celebri despre care s-ar putea să nu știți. 

Unii au fost inventatori, în timp ce alții, cum ar fi Joseph-Ignace Guillotin, au fost tocmai asociați cu o nouă metodă sau mașină. Indiferent dacă au fost inventatori sau doar și-au dat numele articolelor, aceste eponime ar putea să vă învețe ceva ce nu știați.

 

***

 

Iulian Bulai (deputat USR-PLUS): „Da, coaliția de guvernare rezistă pentru că e Dan acolo.“

Catavencii-517_28-14-iulie-2021-mic_2_00

CATEGORIA NOUTATEA ȘI VECHIMEA ÎN MUNCĂ Violeta Alexandru (fost ministru al Muncii): „Unde credeți că sînt eu? În suflul nou? Sau în suflul vechi? […] Nu știu unde sînt… sînt nouă, veche?“ CATEGORIA LOZINCI ÎN PLIC Ludovic Orban (președinte PNL): „Nu PSD-ul ne-a învins, ne-a învins pandemia.“ „Îmi sînt dragi urșii, dar mai dragi îmi sînt oamenii.“ CATEGORIA PLESNIND DIN BÎLCI PE LÎNGĂ NOI Emil Boc (primarul Clujului): „Festivalul democrației în PNL să nu-l transformăm în bîlciul democrației în PNL.“ […]

***

Eugénie de Montijo, ultima împărăteasă a Franţei

Respectând tradiţia monarhiei franceze, ultima împărăteasă şi-a impus la rându-i stilul. Eugénie de Montijo, soţia lui Napoleon al III-lea, a îmbinat la sangre caliente din Spania cu moştenirea lăsată de predecesoarele sale şi a rămas în istorie pentru mai mult decât faptul că după domnia ei, monarhia s-a încheiat pe meleagurile franceze.

Născută pe tărâmurile călduroase ale Granadei, Eugénie de Montijo a fost Contesă de Teba, ea moştenind titlul pe linie paternă. Se spune că părinţii contesei s-au despărţit când ea era încă mică, şi că mama sa a luat-o pe ea şi pe sora ei mai mare, Maria Francisca, şi au plecat în Franţa. Acolo ele au primit o educaţie aleasă, Eugénie fiind dată să studieze pentru un an  la şcoala catolică Sacré Cœur şi încă un an la o şcoală sportivă. Un episod mai puţin plăcut a fost cel în care, fiind trimisă la o şcoală din Anglia, de lângă Bristol, fata a vrut să fugă în India, deoarece colegii o porecliseră “Morcoveaţă”, datorită părului său uşor roşcat. După ce s-a întors la familia sa, Eugénie l-a întâlnit pe marchizul de Alcañices, de care s-a îndrăgostit nebuneşte. A fost atât de dezamăgită, încât îşi dorea să petreacă restul vieţii la o mănăstire.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*