Anton Kovacs July 16, 2021

 

 

Prima masă din armată.

În fața mea era un fel de blid din tablă, ciobit, mi se părea că nu prea fusese nici spălat de un timp, cu mazăre. În mijlocul grămăjoarei de mazăre era o felie de salam.

Nu am mâncat în viața mea mazăre cu salam.

Am mirosit conținutul, nu mi-a prea plăcut, așa că am împins deoparte blidul cu mâncare.

Cel de vis-a-vis de mine după ce și-a terminat porția m-a întrebat “nu mănânci?”. I-am răspuns că nu și cât ai clipi și-a tras în față porția mea și a mâncat-o aproape pe nemestecate.

Mai târziu când ne-am cunoscut mai bine am aflată că e de undeva de pe lângă Vaslui.

Și am constatat că multe din părerile noastre despre ceea ce ni se întâmpla erau diametral opuse. De exemplu mie nu îmi plăcea mâncarea din armată, lui îi plăcea. Mai mult, mi-a spus odată că nu mâncase niciodată acasă mâncare atât de bună ca în armată.

Într-un fel foarte asemănător se întâmplă și cu percepția în privința calității vieții din acest oraș.

Cei care s-au născut și au trăit întreaga viață pe pavajul din piatră cubică sau pe asfaltul orașului consideră că o îmbunătățire a calității vieții ar fi ca locul asfaltului să fie luat de ceva mai multă iarbă, că nu ar strica mai mulți copaci. Și pentru că au crescut în zgomotul automobilelor și al fabricilor le-ar plăcea să audă păsărelele cum cântă…

Pentru cel care a trăit călcând în glodul din ograda părintească sau de pe ulița satului, betonul și asfaltul sunt idealul. Cel pentru care adunatul frunzelor care tot cad din copaci era o povară în fiecare toamnă nici nu mai vrea să audă de copaci. Și nici de iarba care trebuie în permanență cosită nu dorește să audă, pentru el strada sau curtea ideală sunt cele betonate.

Nu e vorba despre niveluri de trai diferite, ci moduri diferite de gândire. Unii vor aer curat, alții vor mașini. Unii vor parc între blocuri, ceilalți vor parcare. Unii își ascund toaleta sub pământ, ca pe ceva care nu e decent să fie văzut de străini, ceilalții se laudă că au WC de plastic și îl pun la vedere, în centrul orașului.

***

Cei arestați pentru asasinarea președintelui din Haiti au participat la programe de instruire militară în SUA. Cine ar fi crezut.

Toată povestea asta cu Haiti parcă ar fi copiată dintr-o carte est-germană despre serviciile secrete pe care am citit-o mai demult. Pe atunci credeam că scriitorul a exagerat.

***

Citiți zilnic în presă că sectorul imobiliar explodează, că prețurile locuințelor cresc de la o zi la alta.

Din fericire acest gen de articole, în general scrise la comandă, nu reflectă nici pe departe realitatea. Mai jos veți putea citi două articole care vă arată care este adevărul, ritmul construcțiilor a intrat pe scădere în acest an, indicatorii sunt negativi, iar cei care au analizat cu atenție cifrele au constatat că afirmațiile celor care spun că „piața imobiliara a explodat și prețurile au luat-o razna” sunt false.

***

jurn_ind

 

***

 

Protestele Franței: Ziua Bastiliei se confruntă cu poliția pe fondul furiei față de regulile mai stricte ale Covid – video

Capture1

Poliția a tras gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții la Paris, în timp ce mii de oameni au protestat în toată Franța pentru noi restricții asupra coronavirusului. Protestele au început miercuri dimineață în capitala Franței, în timpul desfășurării paradei militare anuale pentru Ziua Bastiliei de-a lungul Champs-Élysées, urmărit de Emmanuel Macron

 

***

 

Avertisment ONU: Există riscul unei “catastrofe absolute” dacă mai întârzie vaccinarea copiilor din cauza pandemiei COVID

ONU a avertizat joi asupra riscului unei “catastrofe absolute” dacă nu se recuperează întârzierea în vaccinarea copiilor, proces îngreunat de pandemia de COVID-19, şi dacă restricţiile sanitare sunt ridicate prea repede. În Pakistan au apărut deja focare de rujeolă.

 

***

 

Pentagon: Columbienii arestaţi pentru asasinarea preşedintelui din Haiti au participat la programe de instruire militară în SUA

Pentagon: Columbienii arestaţi pentru asasinarea preşedintelui din Haiti au participat la programe de instruire militară în SUA

Unii dintre foştii militari columbieni care au fost arestaţi în legătură cu asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise au participat la programe de instruire şi educaţie militară din SUA, a confirmat, joi. Pentagonul, potrivit The Hill.

 

***

 

Doctrina Xi, visul unor generații: you will never humiliate us again!

„Guvernarea unei țări mari este asemănătoare cu gătitul unui pește mic: nu exagera!„[1]

Lao Zi

Nu am o pasiune pentru China. Nu am vizitat-o niciodată, nu am idee ce efort ar presupune să înveți limba (adică dialectul mandarin, care se pare că reprezintă varianta oficială a limbii chineze moderne), dar apreciez ca toată lumea bucătăria chineză și ambiția lor de a-și onora statutul global de mare națiune, o civilizație multimilenară cu probabil cele mai vechi rădăcini în istorie dintre statele existente.

Subiectul China a ajuns la modă în Occident încă din secolele XVIII – XIX, când atât puterile europene, cât și Statele Unite au descoperit că poți face afaceri extrem de profitabile acolo; mai apoi la mijlocul secolului XX, când diplomația americană, încurajată de Richard Nixon și impulsionată de diplomația neconvențională (realpolitik) a lui Henry Kissinger, a marșat pe fisura doctrinară dintre comuniștii sovietici și cei chinezi și a reușit să-și apropie Beijingul.

 

***

 

Biden vrea un „telefon roşu” cu Beijingul, pentru a evita un posibil conflict

Capture2

 

***

 

Rusia acuză SUA că „organizează” proteste anti-guvernamentale în Cuba, spunând că Washingtonul trebuie acum să „pună capăt ipocriziei” blocadei economice

Rusia acuză SUA că „organizează” proteste anti-guvernamentale în Cuba, spunând că Washingtonul trebuie acum să „pună capăt ipocriziei” blocadei economice

Protestele pe scară largă și revoltele care au zguduit națiunea caraibeană din Cuba fac parte, potrivit Ministerului rus de Externe, parte a unei campanii orchestrate de oficiali americani pentru a demite guvernul socialist al țării.

Într-o declarație emisă joi, unul dintre cei mai importanți reprezentanți diplomatici ai Moscovei, purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova, a aruncat „obrăznicia” americană pentru că a sugerat că demonstrațiile sunt rezultatul greșelilor proprii ale guvernului cubanez. În schimb, ea a descris abordarea ca o parte din „încă o punere în scenă politică”.

„Cinismul Washingtonului este demonstrat de faptul că, pe parcursul întregii perioade a existenței Cubei revoluționare, a urmărit în mod intenționat o strategie de strangulare a țării, discriminare a poporului și distrugerea economiei”, a continuat ea.

 

***

 

Cuba ridică restricțiile vamale asupra alimentelor și medicamentelor după cele mai mari proteste din ultimele decenii

Un bărbat este arestat în timpul unei manifestații împotriva guvernului președintelui cubanez Miguel Diaz-Canel la Havana, la 11 iulie 2021. - Mii de cubanezi au participat duminică la rare proteste împotriva guvernului comunist, mărșăluind printr-un oraș scandând „Jos cu dictatură "și" Vrem libertate ". (Fotografie de ADALBERTO ROQUE / AFP) (Fotografie de ADALBERTO ROQUE / AFP prin Getty Images)

Havana (CNN)Cuba a anunțat miercuri că ridică temporar restricțiile impuse călătorilor care aduc alimente, medicamente și produse de igienă în țară, într-o aparentă recunoaștere a cererilor manifestanților anti-guvernamentali .

Mii de oameni au ieșit în stradă în întreaga insulă weekendul trecut pentru a protesta împotriva penuriei cronice de bunuri de bază, a restricțiilor asupra libertăților civile și a gestionării de către guvern a unui focar de coronavirus înrăutățit, marcând cele mai semnificative neliniști din ultimele decenii.

Rarul val de demonstrații împotriva guvernului comunist al țării a fost ventilat de o criză economică mai profundă, înrăutățită de pandemie. Covid-19 a devastat industria turistică a țării, trimițând economia Cubei într-o criză profundă.

 

***

 

Amsterdam: Regina olandeză Maxima și un robot inaugurează în Cartierul Roșu un pod imprimat 3D

image-2021-07-15-24920678-70-pod-facut-i

Regina olandeză Maxima s-a alăturat joi unui robot mic pentru a inaugura un pod pietonal din oțel imprimat în 3D peste un canal din inima cartierului roșu din Amsterdam, potrivit AP.

 

***

 

România, vizată de mai multe proceduri de infrigement în justiţie, muncă, impozitare şi financiar

România este vizată proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în domeniul justiţiei, al locurilor de muncă şi drepturilor sociale, al impozitării şi uniunii vamale, respectiv al stabilităţii fianciare, anunţă Comisia Europeană.

 

***

 

Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat – a executat 2 ani și 2 luni din pedeapsa de 3 ani și 6 luni

liviu-dragnea-e1542460532548.jpg

Liviu Dragnea, fost președinte al PSD, va fi eliberat din penitenciar după ce a executat doi ani și două luni din pedeapsa de trei ani…

 

***

 

Cristian Tudor Popescu: Publicul lui Liviu Dragnea nu a dispărut

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a declarat, joi, la Digi24, că Liviu Dragnea “nu prea are unde” să reintre într-un partid politic, dar că poate fi fondator al unei noi formațiuni. Gazetarul susține că “este greu” ca fostul lider PSD să-și facă singur un partid sau să revină în rândul social-democraților. Totodată, Cristian Tudor Popescu consideră că publicul lui Dragnea nu a dispărut, “dar nu cu discursul anti-justiție poate să mănânce o pâine politică”.

Citește și:  Revista presei – 05.11.2020

 

***

 

Alina Mungiu-Pippidi: Educaţie – prostia trebuie eliminată, nu digitalizată

400x200.jpg

Mare scandal, mare, că patru profesori diferiţi au notat diferit acelaşi subiect la BAC, şi că zeci de mii de contestaţii au produs note diferite de cele iniţiale.

 

***

 

Ion Cristoiu: Într-adevăr, un moment istoric: După cinci ani de ţinut prin sertare, scos şi curăţat de praf în ultimele zile, Proiectul România educată a fost predat Guvernului în cadrul unei Ceremonii

 

***

 

Deutsche Welle: Holocaustul, prea puţin cunoscut, dar des trivializat în România

400x200.jpg

Antisemitismul din România nu este la un nivel îngrijorător dar nici nu poate fi tratat cu indiferenţă. Cel mai recent raport al Institutului Elie Wiesel face radiografia ultimului an.

 

***

 

Și sectorul construcțiilor a intrat pe scădere în mai 2021. Ritmul este sub cel prognozat și a apărut o avalanșă de indicatori negativi

constructii.jpg

Sectorul construcțiilor a scăzut ca volum de lucrări în mai 2021 față de luna precedentă cu 0,7% pe seria brută și cu 5,8% pe seria…

 

***

 

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Contra-argumente si dovezi impotriva „piata imobiliara a explodat si preturile au luat-o razna”!

 

***

 

Val de glume și meme pe Facebook după aterizarea forțată a elicopterului Black Hawk în București: “Sunt în față pe avari”

image-2021-07-15-24919404-0-gluma-elicop

Aterizarea de urgență a elicopterului militar Black Hawk al armatei SUA nu s-a soldat, din fericire, cu nicio victimă și doar măiestria piloților a făcut ca evenimentul să nu se sfârșească tragic. Neavând urmări grave, incidentul a generat un val de glume și de imagini haioase între românii de pe rețelele sociale.

 

***

 

ISTORIA FĂRĂ PERDEA Marius Oprea | Incredibila poveste a doctorului Mircea Iacobescu: cu două luni înainte să-i fie patentată inventarea inimii artificiale, trata pacienţii din lagărul de la Salcia

Puţine destine ilustrează mai bine cinismul Securităţii şi al Partidului, decît cel al doctorului Mircea Iacobescu. În 14 decembrie 1968, cotidianul ”Scînteia Tineretului” publica, în acelaşi număr cu cuvîntarea tovarăşului Ceauşescu la Adunarea Generală a Compozitorilor şi Muzicologilor, un interviu cu acest pionier al cerctării medicale şi inventatorul primului stimulator cardiac din lume. Partidul se fălea cu el, după ce-l trimisese degeaba trei ani şi jumătate în lagăr.

 

***

 

6 ani în Londra

london-1-700x300.jpg

Pe 31mai 2015 am urcat pentru prima oară, la 32 de ani, într-un avion, cu bilet dus spre Heathrow. De atunci, locuiesc aici. De ce am plecat? Din nevoie, din panică, din nerăbdare, din curiozitatea de a afla dacă, așa cum am crezut mereu, lucrezi serios, ești onest și bun în ceea ce faci, vei […]

 

***

 

curs

 

***

 

Calitatea vieții în Timișoara este apreciată în mod special de cei care s-au mutat aici din alte părți ale țării

 

***

 

După patru ani, copertina scenei dn Parcul Rozelor a intrat în reparații

received_367359668129950.jpeg

După 4 ani de când a fost distrusă, copertina scenei dn Parcul Rozelor a intrat în reparații. Autoritățile locale au anunțat că a început munca și să totul este coordonat de Casa de Cultură.

„Un spațiu important pentru comunitatea noastră, scena din Parcul Rozelor, se reface și va reveni la viață, într-un proiect de reparații coordonat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara”, a anunțat Primăria Timișoara.

Copertina a fost distrusă în timpul furtunii puternice din 2017. Abia în 2020 a fost făcută o licitație pentru desemnarea unui constructor care să o refacă. Însă au lipsit avize și măsurători topografice.

 

***

 

Primarul Fritz nici n-are baghetă magică, nici nu-i genial

toron-1.jpg

Întâlnirile din cartierele Freidorf și Ciarda Roșie avute de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, au fost urmate de una cu locuitorii din Calea Torontalului.

 

***

 

Nu se cumpara inca tomograful de copaci cu aproape 40.000 de euro dorit de Primaria Timisoara. Licitatia a fost anulata

tomograf-copaci-2-728x336.jpg

TIMISOARA. Nici la mai bine de doi ani de cand fosta administratie promitea un tomograf pentru evaluarea sanatatii copacilor din oras, acesta nu va ajunge inca la Timisoara. CITESTE SI: Au disparut mai multe banci de pe malul Begai la Timisoara. Vor fi puse altele noi. Foto Administratia Fritz a lansat, luna trecuta, licitatia pentru […]

 

***

 

reclama_blue

 

***

 

Pasta de dinți – 16 moduri inedite în care o poți folosi în casă și bucătărie

Aceeași pastă de dinți pe care o folosești pentru a îți spăla dinții poate fi utilă pentru a curăța o mulțime de lucruri din casă. Pasta de dinți este un abraziv ușor, adesea făcut cu bicarbonat de sodiu, care îndepărtează placa dentară.

Despre pasta de dinți

Aceeași acțiune abrazivă face minuni la îndepărtarea petelor diverse, de la pete de pe pereți la murdăria de pe pantofi. Puteți folosi chiar și o periuță de dinți veche pentru obiectele mici pe care le curățați cu pastă de dinți.

Pasta de dinți este un lucru pe care majoritatea oamenilor îl folosesc în fiecare zi, dar rareori ne gândim la ea, poate doar când suntem puși în fața raftului cu zeci de variante din care să alegem.

 

***

 

Ce înseamnă tastatura QWERTY și cum a fost aleasă poziționarea literelor?

qwerty-mobil-1024x640.jpg

Singurul lucru constant din viață este schimbarea, spunea odată filosoful francez Francois de la Rochefoucauld. Această zicală veche de peste 300 de ani este aplicabilă și astăzi în aproape tot ceea ce ne înconjoară. Există, însă, și excepții, iar una dintre ele este banala tastatură de pe calculatoare și telefoanele mobile. Aceasta este cunoscută sub denumirea de tastatura QWERTY.

Cu toții o folosim indiferent de dispozitivul electronic pe care îl deținem. Dar, oare, câți dintre noi și-au pus întrebarea de ce literele nu sunt dispuse în ordine alfabetică?

Ei bine, în cele ce urmează vă vom spune care este originea denumirii și cum a fost aleasă poziționarea literelor pe tastatura QWERTY.

 

***

Cum și de ce funcționează efectul placebo?

Efectul placebo nu are niciun sens … Cineva care are o infecție ușoară pe care o revine la fel dacă ia medicamentația corectă ori doar o pastilă cu zahăr (crezând că și pastila „reală”). Cum e posibil așa ceva?

***

Elena Cuza – mai tare ca Elena Ceauşescu

De ce accepta Elena Cuza amantlâcurile lui A.I. Cuza?

Pe vremea când Adrian Păunescu era în viaţă şi, în plus, funcţiona şi ca om de televiziune, am avut împreună un taifas TV, cu el pe post de invitat.

A fost o încântare. Ca şi Nichita Stănescu, Adrian Păunescu avea geniul replicilor memorabile, mărturia unei înzestrări de excepţie în materie de spontaneitate orală. Ţin minte, printre altele, că la una dintre hărmălăile literar-artistice numite Cenaclul Flacăra de pe stadion, Adrian Păunescu a primit din public, alături de alte sute de bileţele nesemnate, şi pe acesta:„Eşti un măgar!”.Pe vremea aceea bileţelele din public trimise pe şest unei vedete erau asemenea postărilor de azi la textele iscălite de lideri de opinie:injurioase şi anonime.

***

Un stalinist cu școală

6buscu.jpg

Lucrețiu Pătrășcanu a făcut o figură aparte între agenții Cominternului din România. Întîi, fiindcă era român – lucru considerat de Moscova o curiozitate ce merita observată – și apoi fiindcă avea o pregătire universitară atît de înaltă încît n-a mai fost atinsă de atunci decît de Elena Ceaușescu. Pătrășcanu absolvise Facultatea de Drept la București și își făcuse un doctorat în economie la Leipzig. Era, prin urmare, un intelectual cu școală, pe care meseriile de avocat, sociolog și profesor universitar […]

***

S-a învins în cinematografie: Moșteni-va furtuna

Cata-2020_07_14_20-21_OK-Page-21_001.jpg

Trăim vremuri ciudate: intoleranța e noua toleranță, negrul e noul alb, albul e noul negru și, în ciuda îndemnurilor tovărășești la diversitate și incluziune, rămîne din ce în ce mai puțin loc în discursul public pentru nuanțele de gri ale moderației. Scriam acum două săptămîni despre ideea revoluționară a celor de la Disney de-a alege o domnișoară cu un bronz natural superb pentru rolul Albei-ca-Zăpada. Ei bine, dintr-o regretabilă eroare în comunicare, apostolii binelui suprem precum sovietul au înțeles greșit vorbele […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*