Într-o eră în care provocările globale – schimbările climatice, crizele umanitare, conflictele armate și pandemiile – necesită un răspuns comun, refuzul unor lideri de a coopera din motive de „principii” rigide poate părea o dovadă de integritate. Totuși, adevărul este că această abordare inflexibilă seamănă mai degrabă a iresponsabilitate decât a fermitate.
Să luăm de exemplu ce s-a întâmplat în ultimele zile: Președintele Zelensky refuză să se întâlnească cu Secretarul General al ONU, iar Ursula von der Leyen refuză să discute cu premierul Serbiei. Motivul? Că Antonio Guterres ar fi participat la summitul BRICS, adică o organizație care reunește o bună parte a omenirii. Sau că sârbii ar fi avut contacte diplomatice cu „cealaltă tabără.”
Când lideri de talia lui Zelensky și von der Leyen evită deliberat întâlnirile și refuză dialogul, mesajul transmis este că rivalitățile și orgoliile personale sunt mai importante decât miza mai mare: supraviețuirea și prosperitatea întregii omeniri.
Adevărata provocare a lumii de astăzi nu constă în a evita întâlnirile sau în a construi alianțe exclusiviste, ci în a găsi un limbaj comun și o bază comună pe care să se construiască un viitor sustenabil.
Politicile bazate pe excludere și refuz, prezentate drept virtuoase, sunt, în realitate, semne de izolare și de orbire strategică. Oamenii care refuză să colaboreze nu sunt doar iresponsabili; ei devin, conștient sau nu, o amenințare directă la adresa stabilității și progresului întregii omeniri.
*
Citind presa de astăzi, am descoperit cine ar putea fi viitorul ministru de finanțe al României: domnul Ovidiu Bunget. Spre deosebire de actualul ministru al finanțelor, acesta pare să înțeleagă subiectul din plin, lucru care mi-a devenit clar citind articolul de mai jos. Să luăm, de exemplu, problema colectării TVA, care în prezent este realizată doar în proporție de aproximativ 35%.
Gândiți-vă la rutina zilnică: mergeți la magazinul din colț – poate un Profi sau alt supermarket – cumpărați ceva și primiți un bon fiscal. Ceea ce nu vedeți este că acea casă de marcat trimite automat informațiile despre achiziția dvs. direct către Marele Server al Finanțelor. La fel se întâmplă și când primiți factura de curent, fie în format fizic, fie electronic; în spate există o copie electronică transmisă și ea către Serverul Finanțelor. În esență, aproape tot ce cumpărați zilnic este deja fiscalizat. Sigur, există și piețe unde poate nu se fiscalizează direct roșiile sau țigările, dar și acelea, de cele mai multe ori, au fost achiziționate dintr-un loc fiscalizat, cum ar fi o piață en-gros.
Mai mult, statul are date precise despre ce și cât cumpărăm de la Profi, Mega Image, magazinul lui Olidus sau cel al lui Shaber. Știe și cât TVA a colectat fiecare dintre acești comercianți. Iar dacă vreuna dintre aceste firme, mari sau mici, nu plătește măcar un leu din TVA-ul datorat, fiscul le blochează imediat conturile.
Deci, povestea „TVA-ului necolectat” este mult mai complexă decât pare.
Problema reală este că actualii guvernanți nu înțeleg mecanismele din spatele acestei situații, fac tot felul de previziuni care nu se adeveresc, pentru că sunt din start greșite, și își imaginează că pot rezolva lucrurile doar prin măsuri birocratice, precum e-TVA sau SAT-T.
*
Rămânând la ideea de mai sus, eu propun ca domnul Ciolacu să înceapă încă de astăzi demersurile pentru achiziționarea acelei statui care a apărut în fața Capitoliului și să o amplaseze în fața sediului Ministerului Finanțelor. Cred că nici Ministerul Justiției nu ar fi o alegere foarte greșită, la care să se adauge câte o copie micuță în fiecare sală de judecată din România, în locul acelei femei care ține în mână o balanță.
Sau dacă americanii nu doresc să o cedeze poate ar trebui să încheie un contract cu un artist pentru crearea unei copii a acesteia, că tot e plină țara de artiști care crează tot felul de căcaturi cărora le spun „opere de artă”.
*
Să citiți neapărat bancurile acelea cu unguri și români. Indiferent care ar fi părerile voastre, dacă sunteți inteligenți nu se poate să nu vă distrați copios.
Și mai ales, să fiți atenți la titlu: „…frații maghiari”. Pentru că, indiferent ce am învățat cu toții la orele alea de istorie falsă din școală, ăsta este adevărul, dacă românii se pot baza pe cineva în lumea asta, aceștia sunt frații lor maghiari. Așa a fost întotdeauna în ultimii 1000 de ani.
***
Armata israeliană a lansat atacuri aeriene asupra Iranului / Explozii la Teheran: au fost vizate bazele militare / Iranul ameninţă cu o „reacţie proporţională”
Volodimir Zelenski a respins planul secretarului general al ONU de a efectua o vizită la Kiev
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins planul secretarului general al ONU de a efectua o vizită la Kiev, din cauza prezenței lui Antonio Guterres la summitul BRICS care a avut loc săptămâna aceasta în Rusia, a declarat vineri un oficial ucrainean. Guvernul de la Kiev a fost înfuriat de participarea dlui Guterres la evenimentul desfăşurat […]
Aflată la Belgrad, Leyen a refuzat să se întâlnească cu premierul sârb după ce acesta l-a primit pe un ministru rus
O statuie reprezentând un rahat pe un birou, intitluată ”The Resolute Desk”, îi ”onorează” ironic pe cei care au luat cu asalt Congresul la 6 ianuarie 2021, instalată pe National Mall la Congres. Altă statuie, ”Tiki Torch”, urmează să fie instalată luni
O statuie de bronz reprezentând un rahat pe un birou a apărut, cu 12 zile înaintea alegerilor prezidenţiale americane, pe National Mall, în faţa Capitoliului, o lucrare care-i ”onorează” ironic pe cei care au luat cu asalt Congresul la 6 ianuarie 2021 cu scopul de a contesta înfrângerea lui Donald Trump cu câteva săptămâni mai înainte.
Ovidiu Bunget despre protestul față de modificările fiscale: „Dacă acești contabili pun pixul jos o zi, statul intră în faliment” (video)
Dragă stat, dacă sunt cozi la magazine, adică cerere, atunci de ce intervii aiurea pe lanțurile comerciale?
Seară, vine omul acasă după o zi lungă de muncă. În primul magazin alimentar de proximitate, vreo 20 de oameni la coada, coșuri pline. În al doilea magazin, la fel, deși este mai mic, tot stau vreo 10 cetățeni la coada. Probabil că Ceaușescu rânjește de undeva din mormânt, spune: “uite, ați vrut capitalism, dar tot stați la cozi, haha!”. La PECO, coadă. La aprozar, coadă.
Stimulentele fiscale în construcţii vor fi eliminate treptat
Microîntreprinderile intră la tăiere in primele 3 luni de anul viitor
România trece la noapte la ora de iarnă, iar ceasurile se dau cu o oră înapoi. Ora 4 va deveni ora 3. Mersul trenurilor nu va fi afectat de această schimbare.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se dau înpoi cu o oră, astfel că ziua de duminică, 27 octombrie, va fi cea mai lungă din acest an. În această noapte ora 4 va deveni ora 3. Trecerea la ora de vară va avea loc în ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea de 29 spre 30 octombrie. Atunci, ora 3 va deveni ora 4.
CFR informează că trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare. ”În noaptea de 26/27 octombrie 2024, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație”, informează CFR.
… și din gândirea fraților maghiari: bancurile cu români
Cum se războiesc la o adică Ion și Ianoș de o mie de ani (1)
Un spion securist la vârful SIE
Silviu moare, dar nu se Predoiu
Silviu Predoiu, care a fost numărul doi al Serviciului de Informații Externe până în 2018, mai nou candidat la președinția României, și-a îmbogățit CV-ul cu noi meșteșuguri pe care uitase să le treacă. Astfel, CNSAS a constatat că omul a fost angajat al Securității, cu numele de serviciu Silviu Pumnea. Ce vreți nume mai expresiv […]