Nu putem spune că aceste alegeri nu au fost interesante.
La această oră numărătoarea voturilor încă nu s-a încheiat.
Și mai avem încă un tur al alegerilor prezidențiale.
Dar…
Spuneam ieri că știu cine va fi câștigătorul acestui tur al alegerilor prezidențiale.
Stiam pe dracu.
Adevărul este că nici nu mă gândisem că cineva care poartă numele de Călin Georgescu va ajunge în top 10 al rezultatelor, cu atât mai mult că va fi unul din cei doi care ajung în turul II.
Nu s-a gândit nimeni, nu am citit vreun influencer sau vreun analist să pomenească despre acest nume.
Acum se spune că pe Tink-Tok s-ar fi desfășurat acțiunea.
Ghinionul meu, nu mă uit pe Tik-Tok.
Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele ore. Dacă Marcel Ciolacu ajunge în turul al doilea, împreună cu Călin Georgescu, este foarte probabil să devină următorul președinte al României, având susținerea nu doar a PSD-ului, ci și a celor din USR, PNL și din alte colțuri ale spectrului politic.
În schimb, dacă în turul al doilea ajunge doamna Lasconi, în locul domnului Ciolacu, este aproape sigur că noul președinte va fi Călin Georgescu.
Este un scenariu care, până de curând, părea imposibil. Cât de mulți dintre noi au auzit de Călin Georgescu înainte de acest moment? Câți dintre noi știau cine este ieri sau, mai mult, câți l-au ales? Ați văzut vreun sondaj de opinie care să prognozeze un astfel de rezultat surprinzător? Cu o zi înainte, acest nume nu spunea nimic majorității, iar acum toată lumea vorbește despre el. Iar analiștii, după cum ne-am obișnuit, vor spune că acest rezultat era inevitabil, dar întrebarea rămâne: cine știa cu adevărat ce vrea acest om? Ce promisiuni a făcut? Ce avere are? Ce carieră a avut înainte de Revoluție?
De asemenea, există o chestiune esențială pe care nu trebuie să o uităm niciodată: în orice circumstanță, mulțimea are întotdeauna dreptate. Așa cum scrie într-un articol din presa recentă, „Poporul român a strigat Pace și a strigat tare, extrem de tare”. Aceasta este esența la care trebuie să se raporteze contracandidatul lui Călin Georgescu, pentru că, în final, nu va conta doar cine e mai cunoscut sau mai pregătit, ci și cine știe să capteze și să răspundă adevăratelor dorințe ale oamenilor.
*
Un subiect mult mai semnificativ decât alegerile din România este, fără îndoială, povestea lui John B. Calhoun și experimentul său, care aduce în discuție consecințele supraglomerării și ale creșterii necontrolate a populației. Calhoun a realizat un experiment celebru în care a studiat comportamentul șobolanilor în condiții de suprapopulare extremă, demonstrând cum densitatea prea mare a populației poate duce la colapsul social și comportamental, chiar și în rândul unei specii de animale.
Într-o eră în care multe dintre deciziile politice și economice vizează dezvoltarea rapidă a orașelor și creșterea continuă a populației globale, este esențial ca cei care susțin aceste direcții să reflecteze asupra lecțiilor învățate din acest experiment. Dacă pentru oameni și societăți întregi dezvoltarea urbană rapidă poate părea un semn al progresului, realitatea ar putea fi mult mai complexă. Experimentul lui Calhoun a demonstrat că, atunci când resursele devin insuficiente pentru o populație aflată într-o aglomerație extremă, comportamentele devin tot mai disfuncționale, iar structurile sociale se destramă.
Cei care promovează ideea unei lumi suprapopulate sau a unor orașe de dimensiuni din ce în ce mai mari trebuie să țină cont de implicațiile adânci ale acestui fenomen. Nu este suficient doar să ne imaginăm un viitor în care numărul de locuitori crește, ci trebuie să înțelegem ce se poate întâmpla atunci când supraglomerarea atinge un punct critic. Lecțiile din experimentul cu șobolani ar trebui să ne facă să reflectăm asupra sustenabilității pe termen lung a unei lumi tot mai aglomerate și să luăm în considerare soluții care să protejeze echilibrul social și ecosistemele.
***
„Savantul nebun” care a construit paradisul șoarecilor. De ce dezastrul unui experiment cu rozătoare ar putea prevesti soarta omenirii
Cercetătorul John B. Calhoun stătea deasupra ruinelor unei foste metropole cu mii de locuitori. Acum, mai erau doar 122, iar în curând și aceștia aveau să moară, scrie The Scientist. Calhoun nu era supraviețuitorul unui dezastru nuclear, ci un cercetător de la Institutul Național de Sănătate Mintală (NIMH) din SUA, iar scena dezolantă din fața sa era rezultatul unui experiment desfășurat în „Paradisul șoarecilor” prin care Calhoun a încercat să compare societatea umană cu o colonie de șoareci.
Călin Georgescu, surpriza acestor alegeri: Poporul român a strigat „pace” şi a strigat foarte tare, extrem de tare
Poporul român a strigat „pace” şi a strigat extrem de tare, a declarat candidatul independent Călin Georgescu, după anunţarea exit-poll-urilor la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Călin Georgescu, candidatul independent surpriză care s-a clasat pe podium în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 conform exit-poll-urilor, are 63 de ani, este absolvent al Facultății de Agronomie și deține un doctorat în pedologie.
Portretul făcut de Reuters lui Călin Georgescu, surpriza din alegerile din România care amenință poziția fermă pro-Ucraina a țării
Călin Georgescu, un politician român de extremă-dreapta și un critic NATO, a obținut un rezultat șocant care amenință poziția fermă a României pro-Ucraina, relatează agenția Reuters, care face o trecere în revistă a celor mai…
Ce avere are Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale. Își ține banii în conturile unei bănci maghiare și are o mașină coreeană
Călin Georgescu are mari șanse să prindă turul doi al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie, alături de Marcel Ciolacu. Cei doi sunt despărțiți de doar câteva procente, potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor prezidențiale. Potrivit declarației…
Marcel Ciolacu, despre Călin Georgescu: ,,Nu e o surpriză. Îmi pare rău că partenerii de coaliţie n-au înţeles”
Preşedintele PSD şi candidat la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a comentat duminică despre rezultatele preliminare ale primului tur de scrutin. Liderul social-democrat a remarcat o mobilizare semnificativă a alegătorilor, relatează News.ro.
În diaspora, Călin Georgescu a luat de patru ori mai mult decât au luat, împreună, Ciucă, Ciolacu și Geoană
Cu 43% voturi adunate în diaspora, Georgescu a învins la pas, printre cei 800.000 de români din străinătate, pe cei doi președinți ai marilor partide și pe fostul secretar general adjunct NATO. Poziția de câștigător…
SURSE Nicolae Ciucă a demisionat de la șefia PNL
Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal și candidatul plasat, până la această oră, pe locul 5 în turul întâi al Alegerilor Prezidențiale 2024, și-a prezentat demisia.