Papa face un nou apel pentru pace, Elon Musk face și el lucruri importante pentru omenire, Macron face poze photoshopate în care boxează cu un sac, vrând să arate că e cel puțin la fel de masculin ca și Putin. Fiecare face ce poate și cât îl duce mintea.
Adevărul este că pe cei care citesc acest text nu prea îi interesează cum e aerul în Islanda sau cine știe unde în lume. Totuși, chestiile astea pot fi înțelese doar comparând aerul de la noi cu cel din alte părți, pentru că în felul ăsta poți să constați dacă măsurile luate de autorități pentru îmbunătățirea calității aerului au vreun efect sau nu. Sau poate nici nu se iau nici un fel de măsuri. Din curiozitate m-am uitat pe site-ul ăla elvețian despre care se vorbește într-un articol de mai jos cum este aerul la noi, în Timișoara, asta fac în fiecare dimineață, și m-am uitat și cum e în alte părți, în 10 locuri alese la întâmplare. Toate rezultatele sunt pentru acum, la ora 6-6 și ceva. Iată clasamentul obținut din care se poate vedea că rezultatul este destul de trist pentru noi (un indice mai mic AQI înseamnă aer mai curat):
71 Timișoara
70 Moscova
62 Berlin
56 Lagos
55 Düsseldorf
53 Shenzhen
35 Paris
32 Madrid
28 Londra
17 Tokyo
15 NY
Din datele unui studiu rezultă că scade fertilitatea. Nu cred că de fapt e vorba de fertilitate, ci mai curând despre natalitate, ceea ce este cu totul altceva.
Cred că acest fenomen este de înțeles, acum nu mai există politica de a face mulți copii pentru că țara are nevoie de ostași, nici nu mai avem nevoie de mulți copii pentru a ne întreține la bătrânețe.
Și nu în ultimul rând, oamenii încep să-și dea seama că dacă suntem mai mulți nu suntem mai fericiți, ba chiar dimpotrivă.
Elevul care și-a bătut diriginta a fost exmatriculat.
Copilul ăsta care e deocamdată în clasa a VIII-a, o mai repetă o dată, va ajunge un om de succes.
Pentru că lucrurile nu funcționează cum credem noi, că la cârma firmelor, sau în ministere, sau altundeva, ajung cei pregătiți și cu bun simț.
Ăla cu bun simț va spune, vai, dar cum să mă duc eu să candidez pentru o funcție oarecare, director sau primar sau parlamentar, cunoștințele mele nu îmi permit așa ceva, în mod sigur se va găsi altcineva mai deștept decât mine să facă treaba aia. Sau, un parlamentar trebuie să fie mare înțelept, un părinte al națiunii, nu eu care am niște cunoștințe limitate și nici nu sunt la fel de inteligent ca Elon Musk sau Bill Gates.
Pe când un tupeist și un nesimțit nu au scrupule din astea. Ăla merge cu tupeu și concurează oriunde, și deoarece nu are concurență iar alegerea o fac tot niște tupeiști și nesimțiți, va reuși.
E ca și cu femeile, vezi câte una frumoasă ca ruptă din cer și te miri cum de umblă aia cu o maimuță proastă pe lângă ea. Dar maimuțoiul ăla a încercat, pe când tu erai prea timid să te apropii de zâna aia.
Din câte țin minte, cred că am cam fost la vot aproape de fiecare dată când a avut loc așa ceva. Am ratat unul în 1988, când am considerat că nu are rost, și pe cel cu familia.
Se spune undeva mai jos că la vot e ca la restaurant, dacă nu comanzi rămâi flămând.
Ce te faci însă dacă la restaurantul respectiv singurele preparate din meniu sunt niște rahați, mai are rost să comanzi?
Și nu în ultimul rând, astăzi putem citi al doilea episod despre Adam Smith.
***
Startup-ul lui Musk, Neuralink, transmite un om paralizat care joacă șah online
Videoclipul prezintă tetraplegicul de 29 de ani ca primul pacient care a folosit tehnologia unui cip implantat în creier a start-up-ului.
Papa Francisc a cerut miercuri să se depună „toate eforturile de negociere” pentru a pune capăt „ororii războiului” din Gaza şi Ucraina, la zece zile după declaraţia sa controversată prin care a cerut Kievului „să ridice un steag alb”, potrivit AFP.
La Shanghai a fost inaugurat primul drum din lume pentru mașinile fără pilot cu conectivitate 5G-A
Primul drum din lume pentru mașinile fără pilot, care este acoperit de internetul de standard 5G-A, a început să funcționeze în mod experimental la Shanghai, a anunţat resursa de informații „Yicai Global”. Potrivit informaţiilor sale, este vorba despre o porțiune de 205 km în noul district Pudong. Circulația mașinilor cu tehnologie de conducere fără pilot […]
Politicienii irlandezi urmează să recomande introducerea morţii asistate
Scăderea fertilității, un fenomen global care se va accentua, potrivit unui studiu
Multe țări au rate de fertilitate prea scăzute pentru a-și menține populația, potrivit unui amplu studiu publicat joi, care avertizează asupra unor dezechilibre ce vor deveni din ce în ce mai accentuate de la o regiune la alta a lumii, potrivit AFP.
Michel Talagrand a câștigat premiul Abel 2024, numit uneori premiul Nobel pentru matematică, pentru munca sa de cercetare a teoriei probabilităților și a sistemelor aleatorii
Care sunt singurele țări cu aer curat din lume. Unde se află România în clasamentul privind poluarea
Doar șapte țări din lume au respectat nivelurile sigure de poluare a aerului în 2023, arată un nou raport al companiei elvețiene IQAir, specializată în tehnologia calității aerului.
La două luni și jumătate de când firmele sunt obligate să-și introducă facturile emise în Spațiul Privat Virtual (SPV) al ANAF, în relația B2B (Business to Business), se poate spune, fără nicio îndoială, că introducerea sistemului RO e-Factura este un eșec. Am anticipat acest eșec. Vinovat este statul, în speță, Ministerul Finanțelor, ANAF și, nu în ultimul rând, ministrul Marcel Boloș. Pentru că n-au pregătit infrastructura electronică să funcționeze la parametri normali și nici n-au știut să comunice cu mediul de afaceri. Dar eșecul este băgat sub preș, locul preferat al guvernanților de a-și ascunde incompetența, minciunile și manipulările.
Comisia Europeană, val de avertismente pentru România: Merge în direcția greșită
Reprezentanţii Comisiei Europene au transmis un val de avertismente în urma analizării stadiului implementării PNRR. Cele mai mari îngrijorări vizează situaţia fiscală din România în condiţiile în care deficitul ar fi trebuit să fie corectat până în acest an.
„Există o tendință îngrijorătoare de încetinire a ritmului de angajare în IT-ul românesc” – se arată într-un studiu al cercetătorilor Universității Babeș-Bolyai. În SUA, companiile continuă valul de disponibilizări în contextul dezvoltării inteligenței artificiale (AI).
De ce trebuie să votăm? E ca la restaurant, dacă nu comanzi, rămâi flămând…
De ce trebuie să votăm? E ca la restaurant, dacă nu comanzi, rămâi flămând…
Adam Smith și moștenirea sa (ii)
Cazarma Pompierilor din Iosefin, o importantă clădire, monument istoric, simbol al Timișoarei, construită în anul 1906, își va redobândi strălucirea inițială, când turnul de veghe domina întreaga zonă e vest al orașului.