În presa ultimelor 24 de ore găsim o mulțime de întrebări.
Răspunsurile ar trebui să ni le dăm noi, bineînțeles dacă capacitatea de percepție a realității din jur ne permite să facem acest lucru.
Oare un grup de filozofi de la Păltiniș este sau nu un pericol?
Dar o presă care reflectă doar opinia uneia dintre părți, este un pericol?
Cui i-a folosit războiul din Irak?
Curtea Penală Internațională de la Haga ce are de spus? Ce măsuri a luat împotriva celor care au invadat o țară folosind niște pretexte fără nici un fundament, ucigând președintele acelei țări și provocând haos în întreaga regiune? Actualul președinte al SUA, care în ciuda faptului că știa care este adevărul, a fost de acord cu acesa măgărie, este, Doamne ferește, în pericol de a fi arestat pentru crime de război, dacă merge în altă țară?
De ce guvernele finanțează producția sau achiziția de armament în loc să finanțeze sănătatea, învățământul și dezvoltarea reală a societăților, pe fundamente științifice?
De ce organizațiile religioase, și la noi, și în altă parte, devin din ce în ce mai agresive?
De ce există oameni care oferă mii de euro pentru a obține niște posturi relativ modeste în sistemul de sănătate? Dacă șpaga este de 2500 de euro, oare care or fi avantajele de care beneficiază cei care lucrează într-un astfel de post?
Ion Cristoiu ne spune că Tudor Arghezi se plângea de lipsa latrinelor din București.
Nu am putut să nu mă amuz citind această știre, ținând cont de nenumăratele ocazii în care am scris chiar eu despre lipsa latrinelor din Timișoara.
Partea tristă este că în vremea când Tudor Arghezi scria despre acest subiect, în Timișoara existau toalete publice.
Să vă mai povestesc o întâmplare legață de Tudor Arghezi, fără nici o legătură cu presa de astăzi:
În urmă cu mulți ani, eram copil pe atunci, cu ocazia unei vacanțe la București, bunica s-a gândit să-l caute pe nașul care o căsătorise, despre care nu mai știa nimic de când acesta se mutase din Timișoara. Nu-i știa nici adresa. Tipul fusese arhitect la viață lui, nu mai știu cum îl chema, dar el era cel care a proiectat Autogara din Timișoara, aceea din Iosefin.
Merge mătușa mea bucureșteancă la Uniunea Arhitecților și obține un nume de stradă.
Și pornim noi într-o zi să-l căutăm pe omul ăla. Mergem cu nenumărate tramvaie, troleibuze și autobuze, ajungem la un moment dat undeva într-un loc care arăta cam ca o uliță, cred că nu avea nici pavaj pe jos, în jur era un fel de pădure, și în capătul uliței dăm de o vilă mare și frumoasă. Arăta ca o casă a unui arhitect.
Intrăm în curte, batem la prima ușă și iese o femeie, de vreo 40-50 de ani.
Îi explică mătușa mea ce căutăm, și tipa ne spune că acolo nu locuiește nici un arhitect, casa aceea a fost întotdeauna a tatălui ei, care acum nu mai trăia, scriitorul Tudor Arghezi.
Am fost atât de impresionat când am auzit că aceea este casa lui Tudor Arghezi încât a trebuit să treacă mult timp ca să realizez că vorbisem cu Mitzura, cea despre care învățasem la școală.
O publicație de pe la noi, din Timișoara, a descoperit că articolul despre Timișoara din Time nu a apărut și în ediția tipărită. Fritz e de vină. Și asta înseamnă că articolul nu are nici o importanță. Că important este numai ce este tipărit.
Îmi permit să nu fiu de aceeași părere, nici cu autorul articolului și nici cu alții care consideră că “ziar” este numai cel care apare pe hârtie. Este o prostie, e ca și cum ai spune că muzica nu este adevărată decât dacă a fost zgâriată pe discuri de vinil sau că o carte este bună doar dacă o citești în varianta tipărită pe hârtie.
Oare câtă lume citește Times în ediția tipărită? Au un tiraj total, asta însemnând SUA, Marea Britanie, Oceania, Australia, Noua Zeelandă, fiecare țară cu specificul ei, de vreo două milioane de exemplare. Tipărite, nu vândute.
Dar câte persoane citesc Time în ediția online, cea în care apare și articolul despre Timișoara? Nu am timp să caut acum, dar mă gândesc că dacă un vlogger de pe YouTube, de exemplu Bald And Bankrupt are vreo 3.8 milioane de urmăritori, o fi având și Time un număr de cititori de același ordin de mărime. Poate chiar mai mulți, că în varianta online publicația poate fi citită și de cei care nu cunosc limba engleză, dai click dreapta, “Translate to Romanian” și poți să te lauzi că citești Time în timp ce îți bei ceaiul de dimineață.
Robii lui Dumnezeu sunt niște robi
De ce se vâră în forță religia pe gâtul elevilor prin legile Educației? De ce s-a ivit ideea religiei ca materie de examen la bacalaureat? De ce guvernul, prin trimisa lui Iohannis la ministerul Educației, vrea ca tinerii să învețe nu despre religie, ci religia ca disciplină cu valoare de adevăr, cum e matematica, și care să fie pusă în practică?
Fostul secretar de stat american Colin Powell lansa, pe 5 februarie 2003 în Consiliul de Securitate al ONU, alerta că Irakul deţinea arme de distrugere în masă, pentru a justifica astfel lansarea războiului de către SUA, un argument fals pentru care Powell s-a scuzat mai târziu, se arată într-o analiză EFE.
Care erau motivele pentru care George W. Bush voia sa invadeze Irakul in 2003?
A votat Joe Biden în favoarea războiului din Irak?
Și castigatorul este…
La douăzeci de ani după ce președintele George W. Bush a ordonat forțelor americane să invadeze Irakul, abia acum începem să vedem ce a produs acel conflict ca urmare a rezultatelor. Care a câștigat? Ei bine, nu Statele Unite, asta e sigur.
Se pare din ce în ce mai mult că laurii învingătorului aparțin Republicii Populare Chineze, care a evitat cu prudență orice implicare directă în războiul din Irak. Mai degrabă decât un război de alegere, China a optat pentru diplomație. Acest efort dă acum semne că va da roade.
Mitinguri împotriva războiului au loc în sudul Californiei, la 20 de ani după invazia SUA în Irak
Organizațiile anti-război au organizat mitinguri în Los Angeles și San Diego sâmbătă, înaintea celei de-a 20-a aniversări a invaziei americane a Irakului, care a început pe 20 martie 2003.
Susținând pancarte pe care scria „Finațați nevoile oamenilor, nu mașina de război”, „Construiți școli, nu bombe”, „Cale către pace în Ucraina: negociați, nu escaladați”, „Pentru pace: desființați NATO” și altele, zeci de protestatarii s-au adunat în fața porții Marine Corps Air Station Miramar, la 25 km nord de centrul orașului San Diego.
Protestatarii au scandat, de asemenea, sloganuri precum „Bani pentru muncă și educație, nu pentru război și ocupație”, iar mulți șoferi care treceau pe acolo au claxonat pentru a-și arăta sprijinul.
Butterfield a spus că autoritatea ar trebui să direcționeze unele fonduri către probleme de dezvoltare, cum ar fi îngrijirea sănătății, îngrijirea copiilor și educație, în loc de războaie și cursa înarmărilor.
În ceea ce privește criza din Ucraina, care a escaladat în urmă cu mai bine de un an, Butterfield a spus: „Se pierd prea multe vieți și ar trebui să se pună mai mult accent pe diplomație și negociere”.
„Salutăm orice țară care ar veni ca intermediar și pentru a ajuta la atenuarea situației”, a spus Butterfield. „Vrem ca o diplomație serioasă să treacă la o încetare a focului și la negocieri. Trebuie să înceapă la nivel politic, la nivel guvernamental. Ar putea închide robinetul de înarmare a Ucrainei”.
Un miting similar a avut loc sâmbătă în centrul orașului Los Angeles, organizat de Code Pink: Women for Peace, o organizație de bază împotriva războiului condusă de femei. Protestatarii au cerut, de asemenea, negocieri pentru pace în Ucraina și au îndemnat administrația Biden să investească mai mult pentru a satisface nevoile oamenilor în loc de război.
„Agresiunea militară americană a reușit să-l răstoarne pe Saddam Hussein, dar nu a reușit să impună o nouă ordine stabilă, lăsând doar haos, moarte și violență în urma ei. Același lucru a fost valabil și pentru intervențiile SUA în Afganistan, Libia și alte țări”, a spus Medea Benjamin. co-fondatorul grupului, a spus într-un articol.
Un grup de oameni de știință din China a creat o formă biodegradabilă și reciclabilă de sticlă cu o amprentă minimă asupra mediului, care poate contribui la economia durabilă dacă este comercializată în viitor.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) a solicitat anularea a 30% dintre zborurile de pe aeroportul Paris-Orly şi 20% dintre zborurile de pe aeroportul Marseille-Provence, începând din seara zilei de duminică, 19 martie 2023 şi până marţi, 21 martie 2023, ora 06:00.
În Germania, ţara discounterilor, ultimul lanţ mare de magazine universale este pe moarte
Ultimul lanţ major de magazine universale al Germaniei, Galeria Karstadt Kaufhof, a anunţat că intenţionează să închidă încă 52 de magazine după închideri de o amploare similară operate cu mai puţin de trei ani în urmă, scrie Ziarul Financiar.
400.000 de galoane de apă radioactivă s-au scurs din centrala nucleară din SUA
Aproximativ 400.000 de galoane de apă radioactivă s-au scurs dintr-o centrală nucleară din Monticello, mijlocul vestului SUA. MPCA a declarat într-un comunicat de presă că scurgerea a fost oprită și nu a ajuns în râul Mississippi sau în surse de apă potabilă contaminate.
Ion Cristoiu: Tudor Arghezi se plînge de lipsa latrinelor în Bucureşti
Patru femei din Călărași au dat de bunăvoie câte 2500 de euro unui individ pe care nu-l cunoșteau, dar despre care auziseră că poate aranja angajarea într-un mare spital din Capitală contra acestei sume de bani.
Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, a avut un salariu net de 12.000 de euro lunar în 2021, conform ultimei declarații de avere disponibile, depusă de acesta în primăvara lui 2022.
Cele mai recente date, confirmate pentru ziar de surse din interiorul ASF, arată că, un an mai târziu, în 2022, președintele a primit în plus trei salarii. Acestea adaugă 36.000 de euro net pe an la venitul de 150.000 de euro anual, provenit din salariile regulate.
Asiguraţii sunt chemaţi din nou să acopere cu sute de milioane de euro neştiinţa ASF de a supraveghea companiile de asigurări după ce companiei Euroins România, rămasă lider al pieţei RCA după falimentul City Insurance, i s-a retras autorizaţia de funcţionare, s-au constatat indicii de insolvenţă şi s-a promovat cererea de deschidere a procedurii de faliment.
Se schimbă regulile la sensul giratoriu. Poliția Română: „Vechea practică nu mai este valabilă“
Poliția Română a postat pe pagina oficială de Facebook un îndemn către șoferi să țină cont de noile reguli de circulație în sensul giratoriu. Vechea practică nu mai este valabilă.
Cea de-a IV-a ediție a festivalului de teatru și artele spectacolului „Sunlight Theatre”, organizat de fundația culturală Artmedia, va marca în acest an cel mai important eveniment al orașului, Capitala Europeană a Culturii, și va aduce în fața publicului spectacole consacrate, de toate genurile și pentru toate gusturile, momente stradale internaționale, evenimente pentru copii și […]
Ce facem astăzi, 20 martie 2023, în Timișoara?
Luni, 20 martie, puteți participa la un recital, la un atelier despre emoții sau la spectacole de teatru. La UVT începe programul UNITA DAYS.