„Tot mai multe arme, aceasta este calea pentru pace”.
Cam acesta este subiectul principalelor știri din ultimele 24 de ore.
Imaginați-vă ce s-ar putea face cu banii cheltuiți pentru aceste arme.
Am putea face cercetare avansată în medicină, să eliminăm diferite boli, sau cum să prelungim viața oamenilor, așa cum fac ungurii acum.
Chiar și la noi, cu tot amarul ăla de bani cheltuiți pentru înarmare, statul ar putea cumpăra locuințe pe care să le închirieze la un preț corect celor care nu au încă o locuință, rezolvând astfel nu numai o problemă socială, dar făcând astfel și o afacere bună care ar mai aduce un bănuț la bugetul statului.
Cu numai costul unei rachete din aia folosită la antrenament am putea face câte un sat în care bătrânii care nu mai au pe nimeni și nu pot să se descurce singuri ar trăi acolo cât le-a mai rămas din viață, sub atenta îngrijire a unor persoane calificate.
Gândiți-vă numai la asta, a apăsat cătana pe buton, se aude o bubuitură și s-a dus ultima șansă pentru 50-100-200 de oameni. Ce mod mai prostesc poate găsi o țară pentru a-și cheltui banii.
Alaltăieri am povestit cu un prieten despre acest subiect, de această dată pozițiile noastre au fost cam opuse:
În timp ce eu eram de părere că derbedeii ăștia iubitori de războaie ar trebui adunați și spânzurați, el, se vedea că trăiește în Occident de vreo 40 de ani, era de părere că trebuie să dăm dovadă de umanism, așa că am putea să-i cazăm pentru tot restul vieții lor mizerabile la Guantanamo sau într-un alt loc asemănător.
A început valul de concedieri la Ericsson.
De fapt a început mai demult și la mai multe firme, nu numai din IT sau industria electronică, se întâmplă și în presă, și în industria „automotive” și în alte părți.
Și în Timișoara și în alte locuri din toată lumea.
Și va mai continua o vreme.
Despre problemele pe care le ridică implementarea e-facturilor am mai scris de nenumărate ori.
Am vorbit despre inutilitatea acestui sistem care nu ajută statul să colecteze nici măcar cu un leu mai mult, care nu-i ajută cu nimic nici pe agenții economici, ba mai mult, așa cum se vede și din acest articol, le creează foarte mari probleme. Și am vorbit și despre faptul că aceste probleme sunt atât de grave încât putem vorbi nu numai despre prostie, ci despre subminarea economiei naționale.
Dacă de mâine aș fi “Împăratul României”, cum spunea Țiriac, sau președinte, sau prim ministru, prima măsură ar fi să formez de urgență o echipă de specialiști care să cerceteze cine sunt cei care au profitat de toată chestia asta și cine sunt cei care, fie că sunt hoți, sau pur și simplu proști, sunt vinovați.
După care ar mai rămâne o singură dilemă, care este cea mai potrivită pușcărie, sau poate balamuc, în care să-i cazăm.
Și pe ei și pe cei care au guvernat țara și au permis ca astfel de lucruri să se întâmple.
Iar apoi aș abroga toate legile existente cu privire la contabilitate și la fiscalitate și aș scrie o nouă lege a contabilității și un nou Cod Fiscal, ceva simplu care să încapă pe o jumătate de pagină, cu tot cu antet și semnături.
***
Cercetătorii au descoperit o modalitate de a opri procesul de îmbătrânire
NATO vrea să scoată armele nucleare din depozite, să devină operaționale și să le pregătească pentru luptă, a anunțat Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, insistă că blocul militar trebuie să arate lumii arsenalul nuclear și dă un avertisment dur cu privire la amenințarea Chinei, într-un interviu acordat la sediul Alianței ziarului britanic The Telegraph.
Stoltenberg vrea ca NATO să furnizeze Ucrainei și mai multe arme, considerând că aceasta este „calea spre pace”. Poziție tranșantă față de implicarea Chinei în conflict
China trebuie să fie făcută să plătească pentru sprijinul acordat Rusiei, a afirmat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a încurajat în același alianţa militară occidentală să trimită mai multe arme Ucrainei, scrie AFP.
Cheltuielile pentru arme nucleare au crescut vertiginos în ultimii cinci ani
„Trăim una din cele mai periculoase perioade din istoria umanităţii”. Statele ce deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice
Statele care deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe plan global, atenţionează luni un nou raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), citat de dpa și Agerpres.
Numărul de focoase nucleare operaţionale este în creştere constantă, notează SIPRI.
„Dacă numărul global de focoase nucleare continuă să scadă pe măsură ce armele din perioada războiului rece sunt desfiinţate treptat, continuăm să constatăm, în mod regretabil, creşteri de la an la an ale numărului de focoase nucleare operaţionale”, a subliniat directorul institutului, Dan Smith.
Ucraina nu a reuşit să ajungă la un acord pentru restructurarea datoriei de aproximativ 20 de miliarde de dolari, sporind perspectiva intrării ţării în incapacitate de plată
Ucraina nu a reuşit în timpul discuţiilor oficiale să ajungă la un acord cu deţinătorii de obligaţiuni pentru restructurarea datoriei internaţionale de aproximativ 20 de miliarde de dolari, sporind perspectiva intrării ţării în incapacitate de plată, transmite Reuters. Kievul este presat de timp să ajungă la un acord de restructurare a datoriei până la finalul […]
Ucraina se bazează pe „echipele de recrutare” în timp ce numărul de victime cresște
Un raport al BBC a detaliat modul în care Ucraina folosește din ce în ce mai mult „echipele de recrutare” pentru a găsi destui oameni pe care să îi trimită în prima linie în războiul actual dintre Ucraina și Rusia.
Parlamentul Ucrainei a adoptat recent un proiect de lege prin care toți bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani să se înregistreze într-o bază de date online pentru a fi chemați la luptă, iar ofițerii de recrutare se plimbă prin țară căutându-i pe cei care nu s-au înscris la baza de date.
Ofițerii militari coboară în locuri publice, cum ar fi gările sau autobuzele, pentru a „prinde” bărbați și a-i înrola. În raportul BBC, un bărbat, „Vova”, a detaliat cum a fost forțat să coboare dintr-un autobuz și să meargă la un centru de recrutare sub amenințarea armei, doar pentru a pleca sub scuza că a luat acte și nu a mai revenit. Raportul BBC mai precizează că multe femei ucrainene își ascund iubiții în case pentru a evita recrutarea.
Ucrainenii fug de recrutare. Un cuplu din Odesa a rămas fără invitați la nuntă, prietenii le-au spus că se tem să nu fie prinși
La nunta lui Serhiy și Tania, din Odesa, mai mult de jumătate dintre invitați nu au venit, iar acesta era un semnal că e o problemă mare. Membrii familiei și prietenii lor s-au scuzat că nu pot veni la eveniment, dar au explicat că era riscant, deoarece se tem să nu fie prinși de echipele de recrutare, care circulă pe străzile din orașele ucrainene, scrie BBC.
Rod Stewart, „huiduit” în Germania, când făcea o demonstraţie de susţinere pentru Ucraina
Rod Stewart a fost „huiduit” în Germania, la un concert, în timp ce făcea o demonstraţie de susţinere pentru Ucraina.
Consulul chinez la Belfast ironizează G7 cu o poză
Consulul general chinez la Belfast Zhang Meifang a folosit rețelele sociale X pentru a evidenția diferența dintre G7 și restul lumii. „G7 = întreaga lume?”, a scris ea. Săptămâna trecută, țările G7, în încheierea finală a summitului din Italia, s-au declarat îngrijorate de sprijinul Chinei pentru Rusia și au cerut Beijingului să facă presiuni asupra Moscovei.
Viktor Orban: NATO intenționează să construiască baze militare în Polonia, Slovacia și România pentru a livra arme Ucrainei. „Se comite o greșeală”
NATO intenționează să înființeze baze militare în Polonia, România și Slovacia, ca parte a unei misiuni de coordonare a livrărilor de arme către Ucraina, a declarat premierul ungar Viktor Orbán.
Viktor Orban: Ungaria „a tras frâna de urgență și a coborât din acest tren pro-război”. A respins planurile NATO pentru baze militare în Europa
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că NATO planifică să construiască trei mari baze militare în Europa pentru a coordona livrarea de arme către Ucraina.
Mai au sens zilele de lucru de 8 ore? Cât timp sunt de fapt oamenii productivi: „Așa susțin majoritatea celor pe care îi întreb”
Un bărbat spune că a observat că angajații cu normă întreagă de la locul său de muncă nu muncesc de fapt 8 ore pe zi, iar cercetările îi dau dreptate.
Experții germani critică tarifele UE pentru vehiculele electrice din China
Decizia Uniunii Europene de a impune tarife suplimentare pentru vehiculele electrice cu baterii din China este o mișcare protecționistă care ar putea declanșa un conflict comercial global și ar putea încetini tranziția la mobilitatea electrică a Europei, au declarat liderii industriei din Germania.
Fanii Ucrainei au scandat sloganuri pro Bandera la meciul cu România
Fanii naționalei Ucrainei au scandat sloganuri pro Bandera înaintea meciului din primul tur al fazei grupelor din Campionatul European de fotbal împotriva naționalei României.Naţionala României a învins, luni, la Munchen, echipa Ucrainei cu scorul de 3:0.
Stepan Andriiovîci Bandera (în ucraineană Степан Андрійович Бандера; n. 1 ianuarie1909, Starîi Uhrîniv, Q11825622(d), Regatul Galiției și Lodomeriei, Austro-Ungaria – d. 15 octombrie 1959, München, RFG) a fost un politician ucrainean, conducător al Organizației Naționaliștilor Ucraineni (OUN). S-a născut în familia unui preot greco-catolic din Ucraina de Vest.
Înainte de declanșarea Operațiunii Barbarossa, OUN a cooperat strâns cu Germania Nazistă. Cercetătorii Academiei de științe a Ucrainei au stabilit că Bandera a avut întâlniri regulate cu responsabilii serviciilor naziste de spionaj, care au avut ca rezultat formarea batalioanelor „Nachtigall” și „„Roland”. În primăvara anului 1941, OUN a primit fonduri de aproximativ 2,5 milioane mărci pentru organizarea de acțiuni subversive pe teritoriul URSS.
Pe 30 iunie 1941, odată cu sosirea trupelor naziste în Ucrania, Bandera și OUN-B au proclamat independența Ucrainei. Unele dintre versiunile Declarației de Independență în care era trecut paragraful conform căruia ucrainenii „vor colabora strâns cu Germania Național Socialistă, sub conducerea lui Adolf Hitler, care creează noua ordine în Europa și în lume” au fost cenzurate de organizațiile ucrainene din diaspora.
Ceva dă cu virgulă la voturile nule
Procentul de voturi nule la alegerile europene are un istoric interesant: 4,59% în 2007, 3,86% în 2009, 5,83% în 2014, 3,01% în 2019 și, conform rezultatelor provizorii, 5,23% în 2024.
România, sub jug străin. Companiile internaționale cer miliarde de euro despăgubiri de la stat
Ministerul Finanțelor a solicitat alocarea unei sume suplimentare de peste 40 milioane de lei pentru plata caselor de avocatură care ne reprezintă la curțile de arbitraj internaționale. În prezent, România este asaltată de cereri de arbitrare în cauze cu pretenții de despăgubiri ale companiilor internaționale care cumulează miliarde de euro. Cele mai multe plângeri au la bază Carta Energiei, care conține prevederi privind protecția investițiilor străine în sectorul energetic.
Valentin Lazea / Câteva avertismente privind Banii Digitali emiși de Băncile Centrale versus Crypto-active (Partea I)
Acest articol are scopul de a lămuri câteva confuzii care se fac de către publicul larg între banii digitali emiși de băncile centrale, pe de o parte, și crypto-active (numite impropriu crypto-monede), pe de altă parte. Este de notorietate faptul că aceste confuzii – adesea, voit întreținute de grupuri de interese – se regăsesc pe […]
Coldeaplay
În marele concert susținut ani la rînd de trupa lui Florian Coldea, în fața a 18 milioane de români, au cîntat mulți maneliști din SRI și DNA, din parchete și curți, fără ca cineva să ia în seamă huiduielile publicului. Acum, liderul trupei pare să cînte solo la DNA, acompaniat cînd și cînd de fostul textier al formației, Dumbravă, și de sunetistul Cocoru. Ceea ce trebuie însă să știe toți melomanii dreptății e următorul lucru: nici un fir de păr din capul lui Coldea, nici măcar unul din firele noi, plantate într-un salon de frumusețe din Istanbul, nu se va clinti. Coldea nu va fi reținut, arestat sau condamnat în vreun fel. Nimeni, nici un procuror sau un judecător, nu va depăși bariera spectacolului mediatic, deoarece ceea ce vedeți e o operațiune de avertisment și atît.
e-Factura: ai cumpărat ceva de la un furnizor și nu a introdus factura în sistem? Ghinion! Chiar dacă nu o înregistrezi, tot nu e bine
De la 1 iulie se schimbă lucrurile în privința sancțiunilor la e-Factura. O problemă mare va fi pentru firmele sau persoanele fizice care primesc o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează. Atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.
Totuși, dacă firma a făcut acea cheltuială, trebuie totuși înregistrată în contabilitate.
Pe această temă a vorbit Cristian Rapcencu, lect. Univ. dr. la Departamentul de Contabilitate ASE București și managing partner noutățifiscale.ro, într-o conferință organizată de Smartbill.
„Problema mare este la cumpărător. Dacă furnizorul nu declară factura în acel sistem și tu, cumpărătorul, primești acea factură în format clasic (te duci la un magazin și ți se printează factura ori ți se dă pe email) și o înregistrezi în contabilitatea firmei, legislația spune că ești pasibil de amendă de 15% din valaorea facturii”, a amintit el.
În opinia sa, cumpărătorul nu are nicio vină că furnizorul e neserios sau a uitat. În cazul unui control riști această amendă de 15%: „De ce ai înregistrat-o în contabilitate dacă n-ai găsit-o în sistemul e-Factura?”
„Înțeleg ca amenda să fie primită de furnizori pentru că obligația să trimită factura este la ei. Eu, cumpărătorul, mă duc din București la Brașov sau pe undeva prin țară, cumpăr ceva pe firmă, mi se spune că va fi transmisă, că termenul e de 5 zile calendaristice. Eu am cumpărat, am plecat înapoi la București, iar furnizorul nu o mai declară în sistem. În cazul unui control primesc amendă”, arată Rapcencu.
Potrivit acestuia, nici să nu o înregistrezi nu este ok, „pentru că am cumpărat un lot de marfă, un laptop, un utilaj, am făcut plata din contul firmei”.
„Ea trebuie înregistrată. Aici e un cerc vicios. Nu știu în ce măsură până la 1 iulie guvernanții vor mai veni cu lămuriri suplimentare sau cu o îmblânzire a sancțiunii pentru cumpărător”, a mai declarat expertul.
Răspunsul CNAS la articolul PressOne: pacienții asigurați, vinovați pentru programările de noapte, pentru ca s-ar adresa doar unor furnizori „notorii”
PressOne a arătat recent cum o clinică privată, subcontractată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, discriminează pacienții asigurați, programându-i pentru servicii de radiologie-imagistică exclusiv noaptea. În urma articolului, într-un răspuns oferit redacției, CNAS se disociază de neregulile descoperite de PressOne și aruncă responsabilitatea pe umerii pacienților.
A început valul de concedieri la Ericsson Timișoara. Aproape 300 de oameni vor pleca, plângând, acasă
Se reiau lucrarile la Turnul de Apa din Iosefin, cu alta firma. Primaria Timisoara a reusit sa-l aduca abia la 30% in doi ani si jumatate
TIMISOARA. Dupa ce consilierul local Roxana Iliescu atragea atentia asupra balbaielilor si minciunilor care au insotit derularea proiectului pentru renovarea Turnului de Apa din Iosefin, unde administratia Fritz a reziliat contractul inca din vara trecuta, Primaria Timisoara a lansat in martie licitatia pentru gasirea unui constructor care sa termine lucrarile.