Cred că subiectul cel mai mediatizat din ultimele 24 de ore a fost povestea despre Nicu Covaci care nu a obținut notă de trecere pentru a fi admis în Uniunea Compozitorilor.
Până și pe Facebook au existat o mulțime de păreri, că nu ar fi meritat, că nu a citit nu știu ce cărți, că o face doar pentru a primi pensie din aia de nesimțit…
Eu nu știu cum e cu pensia sau câte cărți a citit Nicu Covaci, ceea ce știu este că a compus, fie singur, fie împreună cu colegii săi din Phoenix, o mulțime de melodii pe care le ascultam, mai mult în tinerețe, mai puțin acum.
Când am citit știrea, din curiozitate, m-am uitat puțin să văd cine e omul ăla care a semnat scrisoarea în care lui Nicu i se spune că a căzut la examen.
Și am înțeles.
Între omul ăla, un domn al cărui nume este Nicolae Gheorghită, știu, nu ați auzit nici voi de el cum n-am auzit nici eu până ieri, și Nicolae Covaci, o persoană ale cărei cântece sunt cunoscute de o țară întreagă, există o deosebire ca de la cer la pământ.
Practic cei doi trăiesc în niște universuri paralele.
Dacă nu credeți, urmăriți clipul de mai jos, Nicolae Gheorghiță este dirijorul popilor.
Nu contest că domnul Nicolae Gheorghită a citit toate cărțile necesare pentru a fi admis în UCMR, nu contest nici că este un mare specialist în muzica bizantină, dar a-i compara pe cei doi este ca și cum l-ai compara pe istoricul acela care întreaga sa viață a studiat un subiect oarecare, de exemplu comportamentul cățelului Vladislav între anii 1472-1477, care îi aparținea Mariei de Mangop, una din soțiile lui Ștefan cel Mare, cu Elon Musk.
Rămânând la muzică, aflăm că Brian May a fost înnobilat. Oare Regele Charles al III-lea a verificat dacă chitaristul a citit toate cărțile necesare?
O altă știre, de data asta una cu adevărat importantă, este că Italienii vor să facă un pod peste Strâmtoarea Messina. Asta da realizare. Sper ca de data asta să le reușească, că planuri din astea cu poduri și tunele peste sau sub acea strâmtoare am citit încă din copilărie, dar până acum am văzut și acolo tot atâtea poduri câte poduri noi am văzut și în Timișoara.
Se întreabă ziarele, oare de ce tot vorbește Xi Jinping despre pace, ce scopuri ascunse are?
La nivelul ăsta de imbecilizare a ajuns omenirea, ne întrebăm care sunt scopurile ascunse ale celor care vor pace și nu război. Cei care vorbesc despre pace sunt făcuți în toate felurile, în timp ce nemernicii care promovează războiul și interesele vânzătorilor de armament sunt considerați eroi și li se cântă imnuri de slavă.
Un articol dintr-un ziar oarecare îi critică pe români pentru că, pentru mulți din aceșția, mersul la dentist este un lux. Domnule ziarist, când ai fost ultima oară la dentist să vezi ce tarife au ăia? Sau, ai realizat vreodată că România, probabil alături de Haiti și încă vreo două țări din Africa, este una din puținele țări în care tratamentele dentare dor? Dar cabinetele dințarilor le-ai văzut? Păi și cum crezi că au făcut blocurile alea, cu tarife care să asigure un profit onest și pe care să și le permită oricine?
La fel ca în fiecare zi, putem citi despre hoți, iar din presa locală aflăm că polițiștii locali au din nou treabă cu bicicliștii. Așa este, am văzut chiar eu cum niște polițiști au oprit ieri în Piața Unirii un biciclist din acela cu un cub pe spate.
Nu știu dacă e bine sau rău ca pe acolo să circule bicicliști, dar cred că ar fi timpul ca cei din administrație să se hotărască odată și bine.
O altă știre din presa locală, dar nu numai, este că ziarul Times a scris despre Timișoara.
E bine că s-a întâmplat așa, dar să vă spun o chestie: Ăia au scris despre Timișoara pentru că așa este conjunctura anul ăsta. E ca la premiile Nobel pentru literatură sau pentru pace, primește câte unul un premiu pentru că în lume s-a întâmplat o chestie, nu pentru că a scris el o carte minunată.
Dacă vrem ca oamenii ăia să scrie și la anul despre noi, ar trebui să facem ceva mai mult, chestii care să dureze. Să facem pasajul ăla, sau podurile despre care tot vorbim.
Putem chiar să facem fiecare din noi lucruri simple:
De exemplu, de când s-a înmulțit populația orașului a crescut și numărul de câini.
E bine că s-a întâmplat așa, înseamnă că oamenii ăia au început să devină timișoreni. De la câinele ținut în lanț la câinele ținut în apartament și plimbat în lesă este un salt de 800 de ani de civilizație.
Dar din păcare acest fenomen a dus și la înmulțirea căcaților din parcuri sau de pe stradă.
Hai să facem cu toții încă un salt de 200 de ani, cel puțin aici, în Timișoara, și să adunăm rahații câinilor și pamperșii murdari de căcat ai copiilor.
Se ia o pungă de plastic pe mână, ca o mănușă, aduni căcățelul sau pampersul murdar și în timp ce îți scoți mănușa o și întorci pe dos. Procesul este simplu, cât se poate de curat și aici la Timișoara sigur nu va râde nimeni de tine că faci așa ceva, dimpotrivă, vei fi lăudat. Iar pungile alea sunt ieftine, un sul de pungi de câteva sute de bucăți costă la supermarket câțiva lei.
Poți face și mai mult, dacă tot ai punga aia pe mână te poți uita în jur și dacă mai vezi vreun rahat uitat pe acolo îl iei și pe ăla.
Dar mare atenție, ca să fii cu adevărat un om civilizat, un timișorean adevărat, nu faci chestia asta numai dacă te vede cineva, sau dacă te amendează cineva, Trebuie să fii conștient că așa e bine, și încetul cu încetul asta să-ți intre în instinct, când ai pus mâna pe lesă bagi și sulul ăla cu pungi în buzunar.
Și cei care nu au căței pot face câte ceva pentru a ridica nivelul de civilizație al orașuluii, de exemplu să-și salute vecinii pe scara blocului, sau să nu se mai înghesuie la urcarea în troleibuz, ci să ofere întâietate femeilor, eventual ar putea ca la urcare să-și dea jos și rucsacurile din spate, că mai nou jumătate din spațiul util din mijloacele de transport este inutilizabil din cauza acestora.
Consiliul de Miniștri al Italiei a aprobat construirea unui pod peste Strâmtoarea Messina
Este de așteptat ca lungimea obiectivului să fie de puțin peste 3 km.
Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva mii de persoane care s-au adunat spontan, joi seară, în Place de la Concorde din Paris, pentru a protesta faţă de reforma pensiilor, după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a anunţat că îşi va asuma răspunderea şi nu va mai trece legea prin parlament, relatează BBC și News.ro. Protestele, izbucnite şi în alte oraşe din Franţa, au degenerat în violenţe, devastarea magazinelor şi chiar a unei bănci.
Preşedintele rus Vladimir Puțin spune că Rusia ar trebui mai degrabă să vadă care sunt „elitele neprietenoase” faţă de ea, nu „ţările neprietenoase”, întrucât nu atât ţările în sine ar merita, din punctul de vedere al Moscovei, să fie incluse într-o asemenea categorie, ci elitele lor sau politicienii care le conduc, relatează agenţiile Reuters şi TASS.
Informația a fost furnizată Reuters de către compania chineză ByteDance, care deține TikTok și, deși ar fi cea mai serioasă măsură luată de Administrația Biden împotriva acesteia, nu este prima dată când aplicația chinezească s-ar confrunta cu o astfel de situație. Predecesorul lui Joe Biden, Donald Trump, a încercat și el să interzică TikTok în 2020, dar măsura a fost blocat de instanțele din SUA.
Credit Suisse va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la Banca Centrală elveţiană
Credit Suisse a anunţat joi că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la Banca Centrală elveţiană pentru a consolida lichiditatea şi încrederea investitorilor, după ce prăbuşirea acţiunilor a intensificat temerile privind o criză bancară globală, transmite Reuters.
Președintele chinez Xi Jinping este așteptat să meargă în curând în vizită în Rusia la Vladimir Putin și apoi să discute prin legătură video cu Volodimir Zelenski, evenimente ce vor avea loc la câteva săptămâni după ce China a propus un plan în 12 puncte pentru pace în Ucraina, transmite Reuters.
Încă un tren plin cu „MATERIALE PERICULOASE” a deraiat în SUA
Încă un grav accident feroviar s-a petrecut în Statele Unite. Potrivit presei americane, un tren de marfă care transporta „materiale periculoase” a deraiat în vestul statului Arizona. Deocamdată, nu se cunoaște dacă sunt deversări chimice
Brian May, chitaristul trupei Queen, a fost înnobilat de regele Charles al III-lea
Legendarul chitarist Brian May a fost înnobilat de regele Charles al III-lea al Marii Britanii în cadrul unei ceremonii care a avut loc marţi la Palatul Buckingham, informează cnn.com.
Nicu Covaci, după ce a fost umilit de UCMR: “Am căzut cu 40 de sutimi, ce e porcăria asta?”
Nicu Covaci a dat examen pentru a deveni membru Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), doar că nu a reușit să treacă, fiind evaluat cu media de 7.60, cu 40 de sutimi sub media de promovare. Ecourile nu s-au stins încă, numeroși oameni de cultură și muzicieni din România au sărit în apărarea lui Nicu Covaci.
Liderul de la Phoenix, muzician cu o carieră de peste 60 de ani, cu peste o sută de piese, se simte umilit de cei de la UCMR.
Constantin Brâncuși s-a stins din viață la data de 16 martie 1957, la Paris. Sculptorul cu origini gorjene se spovedise și se împărtășise în atelierul său, cu puțin timp înainte, mărturisind arhiepiscopul Teofil, preotul bisericii ortodoxe din Paris: „Mor cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”. A fost înmormântat pe 19 martie, în Cimitirul Montparnasse, din capitala Franței.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 16 martie, că a fost primit un acord parțial de la Ucraina privind măsurătorile din Delta Dunării.
Românii consideră un LUX mersul la dentist. „Când m-a durut, mă clăteam cu sare în gură”
Pentru foarte mulți români, mersul la un dentis este un lux, iar în această categorie intră în special pensionarii. Ei sunt cei care nu-și permit un control de rutină, ca să nu mai vorbim de […]
Un tânăr de 28 de ani cu fractură la cot a murit pe masa de operaţie la Spitalul Vatra Dornei
Un tânăr în vârstă de 28 de ani, cercetător la Centrul de Economie Montană ”CE-MONT din Vatra Dornei, a murit, miercuri, la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, în timp ce era pregătit de medici pentru o intervenţie chirurgicală în urma unei fracturi la cot, cazul fiind cercetat într-un dosar penal pentru ucidere din culpă.
Judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș de la Tribunalul București, condamnată pe fond la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru o șpagă de 10.000 de euro pentru condamnarea cu suspendare a unor interlopi, a scăpat definitiv de dosar prin prescripție. Judecătoarea se poate întoarce acum în magistratură și se poate bucura de pensia specială.
Guvernul României a emis HG-uri pentru include și banii de șpagă în contractele Microsoft, urmare a demersurilor făcute între 2007-2008 de reprezentanții Fujitsu-Siemens pe lângă oamenii din cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu. Dezvăluirile au fost făcute joi, 16 martie, de Dragoș Nicolaescu, un fost angajat al companiei austriece, audiat ca martor în fața instanței supreme. Martorul susține că așa mergeau lucrurile și pe vremea lui Adrian Năstase.
Generalii români NATO și românii care au furat SUA
Stimați concetățeni, dragi români, dormiți liniștiți, fără frică de războaie, armata de generali români NATO, chiar dacă acești generali sunt în rezervă, ca să nu zic în retragere, luptă până la ultima picătură de energie în studiourile și pe ecranele esențialelor televiziuni de știri!
Șase, vine Potera! Fritz asmute Poliția Locală pe bicicliști
În cel mai mare secret, astăzi, 16 martie, cuplul edilitar Fritz – Lațcău a trasat sarcină de serviciu polițiștilor locali să înceapă vânătoarea bicicliștilor, a trotinetiștilor, scuteriștilor pe care îi prind în zona pietonală din centrul istoric al orașului.
Prestigioasa revistă Time a inclus un oraș din România pe lista sa a celor mai grozave locuri de vizitat în 2023.
Instalație interactivă care explorează teoria haosului, la Timișoara și București
Cel mai nou proiect de cercetare și de producție artistică derulat de Asociația Qolony, Uncanny Order, vizează ordinea stranie care se instaurează în mod spontan și pe care o numim sincronicitate. Instalația va putea fi văzută de public între 16 și 30 iunie, la galeria MV Sci-Art Center din Timișoara, și în luna iulie, la galeria Mobius din București.
„Învederatul” Robert Șerban deschide Zilele Poeziei la Cărturești
Mini-festivalul Zilele Poeziei la Cărturești se va deschide în Timișoara cu lansarea volumului de poezie „Învederatul”, de Robert Șerban.
Zile pline de filme italiene, la Timișoara
Cinematograful timișorean Victoria va găzdui între 30 martie și 2 aprilie „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”, un festival care va prezenta cele mai bune 12 filme italiene realizate recent, precum și filme clasice din lunga și prestigioasa istorie a cinematografiei italiene, căci, în opinia directorului Institutului Cultural Italian din București, Laura Napolitano, […]
Muzică indiană și folclor românesc, într-un spectacol la Sala Capitol
Muzica Indiei întâlnește folclorul românesc în recitalul „Suflet. Peisaje muzicale din Carpați și Himalaya”. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00, la Sala Capitol din Timișoara.
Ce facem astăzi, 17 martie 2023, în Timișoara?
Vineri, 17 martie, la CRAFT are loc cel mai mare și renumit eveniment de carieră din țară, Angajatori de TOP Timișoara. Seara, puteți merge la câteva spectacole de teatru, concerte sau filme. Mai sunt și petreceri în oraș.