Dacă ieri principala știre a fost că au loc alegeri în Turcia, astăzi, ca să-i parafrazez pe cei de la Rammstein, von Ost nach Süd, von Süd nach West, von West nach Nord, toate publicațiile scriu despre rezultatul acestor alegeri.
Se pare că Parlamentul a fost câștigat de o coaliție condusă de partidul care-l susține pe Erdogan, dar în privința alegerilor prezidențiale probabil că peste două săptămâni va exista un nou tur de scrutin. Oricum, după cum spune și presa turcă, cei doi candidați sunt la un scor aproape egal.
În Thailanda, o altă țară în care au avut loc alegeri, a câștigat opoziția înlăturând astfel junta militară care conduce acea țară de vreo 10 ani.
Ar mai fi un mic amănunt: Pe lângă că a câștigat opoziția ar trebui să și vrea cătanele să plece de la putere.
China a depășit Germania în domeniul exporturilor de autovehicule.
Iar în fabrica Tesla din Shanghai s-a ajuns la un nivel de automatizare de 95%. Este și un filmuleț în acel articol, practic oamenii nu mai au altceva de făcut decât să se uite în mașini să vadă dacă nu și-a uitat vreun robot telefonul acolo.
De pe banda de asamblare a acestei fabrici iese o mașină la fiecare 45 de secunde.
Așa că este foarte posibil ca următoarea voastră mașină să fie una electrică. Sau nu va fi deloc.
Poate nu o Tesla, că e scumpuță, dar oricum electrică și aproape sigur produsă în China.
Documente secrete ale SUA arată că Zelensky dorea să bombardze conducta care transportă petrol în Ungaria și să atace ținte din interiorul Rusiei.
Iar în acest sfârșit de săptămână președintele Ucrainei a fost la Vatican, în Italia, în Germania și Franța, unde s-a întâlnit cu conducătorii acestor țări și aceștia i-au promis tot felul de baloane și avioane.
Mă întreb dacă oamenii ăștia au citit povestea aceea veche cu Ucenicul Vrăjitor.
Marile spirite se întâlnesc din nou.
Dacă alaltăieri arătam că birocrații locali ar putea fi înlocuiți de către inteligența artificială, astăzi puteți citi un text în care domnul Cristian Clipa propune ca membrii guvernului să fie înlocuiți de niște roboței frumos lustruiți.
Iar pe plan local vă recomand doar știri pozitive.
Așa cred eu că este bine.
Pentru că deocamdată oamenii ăia care și-o trag la gioale unii altora, și așa fac de 3 ani, sunt plătiți pe banii noștri și ar trebui să lucreze în folosul nostru, nu să se certe între ei.
Cât despre viitoarea campanie electorală, aceasta va trebui să arate în primul rând ceea ce dorește fiecare candidat sau partid să facă, nu să arate ce nu fac ceilalți.
Iar celor care nu vor proceda în felul acesta, eu personal am să le-o trag de au să le zboare dopurile din urechi, nu știu dacă va avea vreun efect, în fond sunt nimeni, dar barem încerc și cred că bine ar fi ca toți ziariștii cu adevărat onești să procedeze la fel.
Türkiye vede o cursă cap la cap pentru președinție
Agenția Anadolu a raportat că Erdoğan a primit 49% din voturi, iar Kılıçdaroğlu 44% din voturi. Al treilea candidat, Sinan Oğan, a primit 5% din voturi. Ogan, în declarația sa la sfârșitul zilei de 14 mai, a spus că este destul de probabil ca sondajele să fie reînnoite pe 28 mai.
„Naționaliștii vor fi cei care vor determina președintele în turul doi, dacă aceste sondaje se vor termina așa. Ne așteaptă 15 zile foarte dificile”, a spus Oğan, adăugând că vor decide pe cine să sprijine în urma deliberărilor interne.
Alianța Populară câștigă majoritatea în parlamentul turc
ANKARA
Rezultatele neoficiale ale alegerilor parlamentare din 14 mai au arătat că Alianța Populară – formată din Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), Partidul Noului Bunăstare (YRP) și Marea Unire. Partidul (BBP) – a adunat cei mai mulți parlamentari în parlament
Inventatorii turci şi ştiinţa otomană: o moştenire de inovaţie şi progres
Războiul veșnic împotriva lui Julian Assange
Susținătorii lui Julian Assange afișează semne și un banner, în fața Curților Regale de Justiție din Londra, pe 10 decembrie 2021 [Fișier: Reuters/Henry Nicholls]
Imaginați-vă, pentru o clipă, că guvernul Cubei a cerut extrădarea unui editor australian din Regatul Unit pentru demascarea crimelor militare cubaneze. Imaginați-vă că aceste crime ar fi inclus un masacru în 2007 de către soldații cubanezi transportați cu elicoptere a unei duzini de civili irakieni, printre care doi jurnaliști pentru agenția de presă Reuters.
Acum imaginați-vă că, dacă ar fi extrădat din Marea Britanie în Cuba, editorul australian s-ar confrunta cu până la 175 de ani într-o închisoare de maximă securitate, pur și simplu pentru că a făcut ceea ce profesioniștii din media ar trebui să facă: să raporteze realitatea.
În cele din urmă, imaginați-vă reacția Statelor Unite la o astfel de conduită cubaneză, care ar consta în mod invariabil în târâituri pasionate despre drepturile omului și democrație și un apel la denigrarea universală a Cubei.
Desigur, nu este nevoie de puțină imaginație pentru a deduce că scenariul de mai sus este o versiune rearanjată a evenimentelor adevărate și că editorul în cauză este fondatorul WikiLeaks, Julian Assange . Națiunea antagonistă nu este Cuba, ci mai degrabă SUA, care este responsabilă nu numai de distrugerea drepturilor omului individuale ale lui Assange, ci și de o serie uluitoare de atacuri mult mai multe la nivel macro asupra oamenilor din întreaga lume.
Conform narațiunii SUA, eforturile WikiLeaks ale lui Assange au pus în pericol viața oamenilor din Irak, Afganistan și din alte părți – deși s-ar părea că o modalitate sigură de a nu pune în pericol viețile în astfel de locuri ar fi să nu le arunce în aer în primul rând.
În afara războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 440 de zile, lumea se confruntă cu mai multe crize, precum cele financiare, energetice și alimentare. În plus, celebrul economist Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel, susține că politice ”ostile” ale Statelor Unite față de China riscă să divizeze lumea în două.
Thailandezii au votat duminică, 14 mai, în cadrul alegerilor generale.
China depășește Germania și devine unul din marii exportatori mondiali de autovehicule electrice
În primul trimestru din acest an, exporturile chineze de autovehicule au crescut cu aproape 60% datorită în principal livrărilor de autovehicule electrice, a transmis Caixin. Datele publicate la jumătatea lunii aprilie de Administrația Generală a Vămilor din China au arătat că țara a exportat 1,07 milioane de vehicule în primul trimestru – o creștere de […]
O mașina iese din linia de asamblare în 45 de secunde la gigafabrica Tesla din Shanghai
La atelierul Tesla Gigafactory din Shanghai, brațele robotizate au cooperat între ele, apucând, asambland și sudând.
În atelierul de sudare din prima fază al fabricii erau peste 500 de brațe robotizate, iar rata de automatizare a Tesla a ajuns la 95%.
Prima fază a atelierului de asamblare finală (producerea Modelului 3) durează în medie aproximativ 1 minut pentru a rula o mașină completă, în timp ce a doua fază a atelierului de asamblare finală (producerea Modelului Y) durează mai puțin de 45 de secunde pentru ca o mașină. se rostogolește de pe linia de asamblare.
De la începutul lunii mai, compania a înființat peste 1.600 de stații de supraalimentare, peste 10.000 de stații de supraalimentare și peste 700 de stații de încărcare de destinație pe China continentală.
În ciuda asigurărilor date guvernelor occidentale care îi furnizează arme că nu le va folosi pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, acasă, în spatele uşilor închise, Volodimir Zelenski a propus să se meargă într-o direcţie mai îndrăzneaţă: să fie ocupate aşezări ruseşti pentru a obţine o pârghie asupra Moscovei, să fie bombardată conducta Drujba care transportă petrol rusesc în Ungaria, ţară membră NATO, tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acţiune …
MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru românii care vor să meargă în Danemarca
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează ori intenţionează să călătorească spre sau dinspre Danemarca pe cale rutieră că, luni, 15 mai, începând cu ora locală 06,00, sunt posibile blocaje în infrastructura de circulaţie pe căile rutiere ca urmare a protestului anunţat, la nivel naţional, de către personalul din domeniul transporturilor, potrivit Agerpres.
COMENTARIU Lelia MUNTEANU- Salvarea României prin eufemisme
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2023, de 1.277.054, cu 470 mai multe comparativ cu luna precedentă, 63,88% dintre acestea fiind în administraţia publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Gângavul și inteligența artificială
Aud de câțiva ani că vine peste noi… inteligența artificială. Dascălii, avocații, magistrații, medicii, casierii, funcționarii publici, arhitecții și o serie întreagă de alte categorii profesionale vor fi înlocuite de roboți și roboței, care vor procura societății o nemaiîntâlnită bunăstare și, implicit, o nemaivăzută fericire. Mesajul acesta — oarecum imbecil — vine mai ales din partea unora cu care viața a fost excesiv de generoasă, făcându-i cârmuitorii noștri. Cum mama naibii să-mi vorbească de inteligența artificială unul care — prim-ministru fiind — vorbește de parcă l-ar chinui o mare suferință fizică, are un doctorat luat în condiții suspecte și nu e în stare să rostească trei fraze coerente, prin care să și transmită ceva celor pe care pretinde că îi guvernează? Dată fiind calitatea politrucului român (că de politicieni autentici România nu mai are parte de ani buni), eu propun ca inteligența artificială să fie implementată (scuzată-mi fie stângăcia în exprimare!) mai întâi în mediile guvernamentale. Concret, în locul celor 20–25 de membri ai Guvernului, vin cu ideea să fie numiți în câte o funcție ministerială niște roboței. Bine lustruiți, cu baterii puternice (să muncească mult și bine), fără salarii nemeritate (că doar nu mănâncă și nu trebuie să întrețină câte o amantă), mereu gata să gândească (ceea ce e un lucru rar în actualul Guvern al României), tot timpul în acțiune și ghidați în exclusivitate de infailibile propoziții logico-matematice.
Președintele Germania, Frank-Walter Steinmeier, se va afla la Timișoara în 25 mai. Este așteptat să vadă și expoziția de la Cazarma U. Vizita sa din România va mai cuprinde București și Sibiu.
TIMISOARA. La Timisoara, se va desfasura in perioada 15-17 iunie 2023, cea de a noua editie a Salonului international de inventii si inovatii ”Traian Vuia”, eveniment care celebreaza cercetarea, inventica si demonstreaza ca rezultatul colaborarii reprezinta un flux permanent si reciproc de informatie, noutate si progres. Salonul este un eveniment stiintific devenit un brand al […]
Sala de Marmură din Castelul Huniade – redeschisă după 20 de ani
Ce facem astăzi, 15 mai 2023, în Timișoara?
Spectacol de teatru la Opera Națională Română, recital cameral și monoloage la Mansarda Bastion sau theater-concert la Centrul de Cultură și Artă – sunt câteva dintre evenimentele la care puteți participa luni, 15 mai.