Elon Musk își face și el o inteligență artificială.
Mulți vor spune că, în fond ce e mare lucru, sunt deja o mulțime, până și românii au făcut unul, pe Ion, care acum, în calitate de consilier al guvernului pleacă la Londra.
Este adevărat, programe din astea sunt deja o mulțime, doar că de obicei lucrurile pe care le face Elon Musk sunt întotdeauna făcute în stil mare și mai și funcționează.
Cât despre Ion, o să cred că în cutia aia care am înțeles că are vreo 2 metri cubi este ceva când o să pot să vorbesc cu el exact cum acum vorbesc cu ChatGPT.
Indienii lansează astăzi un lander pe Lună. Pentru cei care nu știu engleză, “landerul” este un tip de navă spațială concepută să aterizeze pe suprafața unui corp ceresc, cum ar fi Luna, Marte sau alte planete. Scopul principal al unui lander este să efectueze o aterizare controlată și să transmită date și informații despre mediul și caracteristicile locului de aterizare către echipa de pe Pământ.
Un lander este de obicei proiectat pentru a rămâne pe suprafața corpului ceresc pentru o perioadă extinsă de timp, efectuând cercetări științifice și adunând date despre compoziția atmosferei, geologia, climatul și alte caracteristici ale planetei sau satelitului pe care a aterizat. Aceste informații sunt esențiale pentru a înțelege mai bine planeta sau satelitul respectiv și pentru a investiga posibilitatea existenței vieții sau pentru a pregăti potențiale misiuni umane în viitor.
Să sperăm că operațiunea indienilor va fi un succes.
Oficialii constată că statul a eșuat să își protejeze cetățenii, dar nu reușesc nici în ruptul capului să vină cu măsuri concrete care să îi ocrotească pe oameni.
Păi este și normal să se întâmple așa.
Soluțiile concrete vin din partea oamenilor care se pricep să facă lucruri, specialiștii în diferite domenii.
Deci, soluția ar fi ca administratorii, oamenii politici specialiști în administrație, nu papagalii care sunt specialiști în a spune lucruri pe care le citesc de pe o hârtie primită de la stăpân, să ceară ajutorul tehnicienilor.
Din păcate ajutorul ăsta este de obicei plătit.
Și atunci, dacă tot sunt niște bani de dat, de ce să nu-i dăm celor care ne sunt prieteni, sau celor care ne înapoiază, “pe persoană fizică”, o parte din această sumă, chiar dacă ăstia nu ne dau nici o soluție, sau ne dau una proastă.
Și mai este o problemă, de multe ori chiar dacă li se dau soluții bune, politicienii nu le aplică.
Pentru că mâine politicianul care a obținut soluția nu mai e în funcția în care a fost, sau poate pentru că de fapt lui nu-i pasă de soluția respectivă, lui îi pasă doar de voturi și de bani.
O altă problemă este că de multe ori politicienii nici nu sunt capabili să identifice adevăratele probleme, pentru că ei trăiesc într-o lume a lor în care salariile sunt mari, se circulă doar cu mașina, vecinii sunt cei care pot fi într-un cartier de vile de la țară sau de la marginea unui oraș, într-o altă lume decât lumea reală în care oamenii muncesc pentru a-și câștiga existența și se lovesc de tot felul de necazuri.
Și atunci, pentru că nu știu ce să facă, pentru că uneori nu înțeleg nici legile pe care tot unii ca ei le-au făcut, politicienii caută să dea impresia că ei lucrează, încruntă fruntea aia în spatele căreia nu e decât vid și se agită cu privire la tot felul de probleme care nu folosesc nimănui ci mai mult încurcă lucrurile.
Un exemplu este chiar aici în Timișoara: țin minte că în urmă cu nenumărați ani s-au plătit trei studii separate care analizau ce trebuie făcut în acest oraș pentru ca să trăim mai sănătos.
Soluțiile au fost date dar nimeni nu le-a aplicat, cu toate că au trecut de atunci vreo 3 administrații.
Dimpotrivă, lucrurile s-au mai și înrăutățit, s-au desființat benzile pentru transportul în comun, s-au făcut sensuri unice acolo unde nu era nevoie de așa ceva, semafoarele favorizează circulația auto, în loc să fie invers…
Să vă dau un exemplu din care veți înțelege cum toată lumea a pierdut:
Ieri merg, ca în fiecare dimineață, spre stația de troleibuz.
Mai aveam vreo 160 de metri până în stație când îl văd pe troleibuz cum trece și se duce în lumea lui.
Nici o problemă, așa cum fac în fiecare dimineață, dacă văd că pentru următorul mijloc de transport trebuie să aștept mai mult de 5 minute, o iau pe jos.
Și merg pe Martirilor spre centru în pas de plimbare. Pe carosabil, pe sensul spre centru, milioane de mașini care stăteau pe loc, mai mergeau un metru, iar stăteau…
Și ce credeți, în pas de plimbare am ajuns la următoarea stație înaintea troleibuzului care stătea blocat în trafic, săracul.
La asta a dus faptul că opinia specialiștilor nu a fost ascultată și un primar a făcut cum l-a tăiat pe el capul.
Acum văd că se discută despre porțiunea aceea dintre Catedrală și Operă.
Acolo, prin fața primăriei și a Catedralei nu ar trebui să treacă nici o mașină. Fie le deviezi în altă parte, fie, asta ar fi soluția ideală, faci acolo un pasaj.
Credeți că o să se facă așa ceva?
Arhitecții vor da soluțiile, cineva va câștiga, poate se vor face și niște studii de fezabilitate și probabil cu asta rămânem. Sper să mă înșel, tare mi-ar plăcea să nu mai văd nici o mașină trecând pe acolo.
***
Elon Musk lansează xAI, o nouă companie de inteligență artificială / „A treia opțiune”
Elon Musk a anunțat miercuri lansarea unei noi companii axate pe inteligența artificială, un proiect încă misterios care ar trebui să fie dezvăluit mai detaliat vineri, potrivit AFP.
India se pregătește pentru a doua tentativă de aselenizare
În aceste momente, pe rampa de lansare a centrului spațial Satish Dawan din India, racheta LVM3 (cunoscută și sub numele Launch Vehicle Mark-III) se pregătește pentru lansarea sondei Chandrayaan-3, a doua tentativă a Indiei de a trimite un lander pe suprafața Lunii, după ce landerul misiunii Chandrayaan-2 s-a prăbușit în 6 septembrie 2019. Sonda orbitală selenară a misiunii Chandrayaan-2 a supraviețuit și încă este activă, așa că aceasta va fi folosită ca releu pentru, sperăm, viitorul lander selenar indian.
Decepția de după summit-ul NATO
Cinic, demagogic și criminal este mesajul NATO față de muritorii de rând din Ucraina. E foarte greu ca cineva să intre în papucii unui simplu cetățean din Kiev care timp de aproape doi ani a fost bombardat cu lozinci mincinoase despre victorie, recuperarea teritoriilor și aderarea la NATO. Omul respectiv tocmai a suferit o mare deziluzie.
Ucraineanul de rând a realizat fără tăgadă că Zelensky l-a mințit non-stop. Și că occidentul colectiv îl tratează ca pe o specie de suboameni. Îl duce de nas, îl batjocorește, îl obligă să devină carne de tun. Bineînțeles, cu ajutorul propagandei adusă la un nivel nemaiîntâlnit de cinism.
Actor de meserie, Zelensky știa foarte bine rezultatul discuțiilor care urmau să aibă loc la Vilnius. Așa că și-a jucat rolul de apărător al intereselor supreme ale Ucrainei, terfelite cu mult înainte de februarie 2022, apoi după ce Boris Johnson l-a convins să continue măcelul.
Washington Post: Zelenski i-a înfuriat pe oficialii americani la Summitul NATO de la Vilnius
Declarațiile făcute de președintele ucrainean Volodomir Zelenski pe parcursul zilei de marți în legătură cu aderarea țării sale la NATO au înfuriat oficialii americani prezenți în capitala Lituaniei, scrie The Washington Post, care citează surse oficiale.
Dispute între Marea Britanie şi Ucraina / Ben Wallace îi cere lui Zelenski să fie recunoscător
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a criticat, miercuri, atitudinea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, cerându-i să manifeste „recunoştinţă” pentru armamentul primit din Occident, iar premierul britanic, Rishi Sunak, a intervenit pentru temperarea disputei.
A murit scriitorul Milan Kundera
Scriitorul Milan Kundera a murit, a anunţat miercuri postul de televiziune public din Republica Cehă, citat de Reuters. Kundera, romancier şi eseist francez de origine cehă, avea 94 de ani.
Parisul va percepe taxe de parcare mai mari pentru SUV-uri, pentru a combate „auto-bezitatea”
În lupta sa pentru reducerea poluării în capitală, Primăria Parisului urmează să impună taxe de parcare mai mari proprietarilor de SUV-uri, consilierii municipali vizând vehiculele „periculoase şi greoaie”, relatează The Guardian.
Prinși până peste cap în morișca vieții, abia avem timp să le facem pe toate. Avem de rezolvat multe sarcini la muncă, avem grijă de copii, facem mâncare, urmărim cu aviditate știrile bombastice de la televizor. Ne mai rămâne timp pentru destindere? Nu prea. Și, totuși, ar trebui să facem loc, cel puțin câteva minute pe zi, pentru relaxare. Iar cititul e cea mai bună metodă de recreere. Să vedem de ce.
Deficitul bugetar la sfârșitul anului riscă să depăşească 6% din PIB. Avertismentul vine din partea economistului-şef al BNR, Valentin Lazea. Acesta atrage atenția că, dacă nu se iau urgent o serie de măsuri, România poate pierde fonduri europene. Soluţia pe termen scurt este revenirea la adevărata cotă unică, spune Valentin Lazea, adică eliminarea scutirilor fiscale pentru anumite categorii precum IT, agricultură și construcții.
Oficialii constată că statul a eșuat să își protejeze cetățenii, dar nu reușeșc nici în ruptul capului să vină cu măsuri concrete care să îi ocrotească pe oameni. Mai mereu, liderii care sunt în funcții-cheie sunt uimiți de cât de disfuncțional este sistemul, însă nu mișcă un deget pentru a-l schimba. În lipsa oricărei acțiuni din partea statului, tot ce rămâne în societate este doar frustrare, supărare și lipsă de încredere în instituțiile fundamentale.
Sesizări despre ororile de la „azilele groazei” din Voluntari au fost trimise inclusiv la prim-ministrul României, fără ca acest lucru să aibă vreo consecință până la izbucnirea scandalului declanșat de arestările din acest dosar. Centrul de Resurse Juridice a transmis pe 1 martie un memoriu la Cancelaria prim-ministrului, în care sesiza abuzurile din aceste cămine și îi cerea premierului – Nicolae Ciucă la acea dată – să preia coordonarea acțiunilor de control la aceste cămine. Surse din cadrul PNL susțin că Corpul de Control al Prim-ministrului primise deja sesizări din partea unor organizații privind azilele groazei și a sesizat, la rândul său, Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.
După ce mai bine de 1 an autoritățile statului nu au făcut nimic în cazul azilelor grozei din Ilfov, de câteva zile, după descinderea procurorilor, o comisie formată din reprezentanți ai mai multor instituții ai statului au luat la puricat azilele și centrele sociale din România. Au închis mai multe centre și au dat amenzi substanțiale aproape peste tot pe unde au fost. Mai multe voci, inclusiv ONG-ul care a descoperit ororile din azilele din Voluntari, spun că este vorba despre heirupism și o acțiune menită să arate în mod fals că peste tot sunt probleme, cu scopul de a minimiza ce s-a întâmplat. Și de această dată, victime sunt tot cei fără apărare care sunt puși pe drumuri.
De ce învinge răul? Pentru că oamenii buni își pierd energia văzând că nu-l pot învinge repede. Răul nu se învinge niciodată dintr-o lovitură, ca-n filme. Se învinge zi de zi, lună de lună, an de an, printr-o presiune constantă și enervantă de-a dreptul pentru cei de sus.
În bestiarul politic românesc, guzganul grijuliu este cea mai abjectă creatură.
Guzganul grijuliu este un prădător vorace deghizat în mielul lui Dumnezeu, un lup în blană de oaie. Iubește oamenii cum lupul iubește mieii. Afișează tot timpul grija față de oameni, plânge pe umerii bătrânilor, pe care-i numește „seniori”, vorbește convingător despre „omul de rând” sau „omul obișnuit” ale cărui nevoi spune că le simte, face băi de mulțime și nu de puține ori îl vedem cu câte un copil în brațe. Foamea lui de oameni este insațiabilă.
Care este diferența dintre PFA și SRL
Persoanele care s-au hotărât să treacă de la statutul de simplu angajat la cel de antreprenor și doresc să-și deschidă propria afacere au posibilitatea să aleagă între două tipuri de forme juridice de organizare, și anume Persoană Fizică Autorizată (PFA) și Societate cu Răspundere Limitată (SRL). Pentru asta este important de știut faptul că fiecare dintre aceste forme de organizare prezintă o serie de avantaje și de dezavantaje. Totodată, contează destul de mult scopul pentru care dorești să-ți deschizi o firmă.
Primăria Municipiului Timișoara a început demersurile de transformare a Pieței Victoriei într-un spațiu public modern, cu design unitar și cu amenajări peisagistice noi, de calitate. Soluția de amenajare va fi aleasă în urma unui concurs internațional organizat de Ordinul Arhitecților din România care este acum în desfășurare.
Centrul social al Fundaţiei Timişoara “89 se redeschide joi dimineaţă
Prefectul Mihai Ritivoiu a discutat, miercuri dimineaţă, cu Petru Ilieşu, preşedintele Fundaţiei Timişoara ”89, cea care administrează centrul social destinat persoanelor fără adăpost, închis în urmă cu două zile. La centru se fac ultimele lucrări, iar cel mai probabil joi dimineaţă va fi redeschis. Alertat probabil de imensa solidaritate a adevăraţilor timişoreni cu Fundaţia Timişoara…
“Sigur nu Godot”. Spectacol inedit organizat de STPT, în Piaţa Unirii
Joi, 13 iulie, de la ora 20.00, pe tramvaiul platformă din Piața Unirii va avea loc piesa de teatru “Sigur nu Godot” după Matei Vișniec. Spectacolul, montat după „Ultimul Godot” al lui Matei Vișniec, este prezentat ca o dezbatere între dramaturg și personaj despre soarta teatrului și condiția actorului, precum și a lumii prezente. Intriga pornește de la…
Orașul paralel: Party în Elisabetin / Un Wonderland Teatral în premieră în 21 iulie
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin și Asociația Culturală Diogene pregătesc „Orașul Paralel: Party în Elisabetin” – premiera din 21 iulie care încheie trilogia teatrală timișoreană „Orașul Paralel”, creată de regizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Peca Ștefan.
Ca și la primele două spectacole din trilogie, „Orașul Paralel: Party în Elisabetin” invită publicul să aleagă dintre mai multe rute performative, mai exact, cinci spectacole se derulează în paralel prin Elisabetin ca un mozaic teatral, pentru a se suprapune la final la ‚‚Portal”. Fiecare rută are ca protagonist unul sau mai multe personaje care dezvăluie povești ascunse ale cartierului:
paraleliana Lela, polițistul Edgár (prezent și în „Orașul Paralel: Iosefin”), fosta dactilografă Beáta (prezentă și în „Orașul Paralel: Fabric”), influencera surdă XO sau membrii Lela Crew de la „Portal”.
Ce facem astăzi, 13 iulie 2023, în Timișoara?
Joi, 13 iulie, puteți viziona mai multe selecții de filme în diferite locații din oraș în cadrul Ceau, Cinema!. Puteți vizita și mai multe expoziții sau să participați la întâlniri tematice și concerte în oraș.