Nicolae Ciucă a făcut o analiză legată de incursiunile trupelor ucrainene în regiunea Kursk, încercând să ne arate cum s-ar putea schimba dinamica conflictului Rusia-Ucraina.
Dar, ca să înțelegem cu adevărat despre ce e vorba, trebuie să ne uităm puțin mai atent la câteva aspecte esențiale.
Kursk nu este doar un simplu loc pe harta Rusiei. E un nume încărcat de istorie și semnificații, mai ales pentru ruși. Bătălia de la Kursk din 1943 a fost una dintre cele mai mari confruntări din Al Doilea Război Mondial și a marcat momentul în care forțele naziste au fost înfrânte definitiv pe frontul de Est. Kursk simbolizează puterea de rezistență a Rusiei și e greu de crezut că o incursiune recentă poate șterge sau schimba acest lucru. Istoria acestui loc are o greutate pe care nu o poți ignora cu una, cu două.
Conflictul Rusia-Ucraina este mai mult decât ce vedem la TV.
Acest conflict nu e ceva ce putem analiza doar uitându-ne la ce s-a întâmplat în ultimii ani.
E ca un film cu multe sezoane, iar primul sezon a început în 1994. De atunci, lucrurile au tot evoluat și s-au complicat.
Dacă ignorăm acest context și ne concentrăm doar pe ce s-a întâmplat recent, riscăm să vedem doar o parte din poveste și să tragem concluzii greșite.
Este, ca să folosesc o imagine plastică, ca și cum am vedea doar o fotogramă din zborul unei rachete, în loc să vedem întreaga filmare, de la lansare până la destinație, dar încercăm să determinăm traiectoria rachetei din această singură imagine statică.
Trebuie să ținem minte și că, în timp ce țările rămân aceleași, alianțele nu sunt bătute în cuie.
Ceea ce azi pare o prietenie solidă, mâine poate deveni ceva complet diferit, mai ales când interesele economice și de securitate dictează schimbarea. Istoria ne arată că dușmanii de ieri pot deveni aliați, iar prieteniile se pot destrăma rapid. Si la fel, frații se mai ceartă, dar întotdeauna se și împacă.
În final, trebuie să fim conștienți că nu toate declarațiile sunt binevenite.
Uneori e mai bine să taci decât să spui ceva greșit sau incomplet, mai ales într-o situație atât de tensionată cum e cea din Ucraina. Cuvintele au greutate și pot influența direcția în care se îndreaptă lucrurile, așa că trebuie alese cu grijă, pentru a nu contribui la escaladarea unei situații deja delicate.
Și nu în ultimul rând, trebuie să fim conștienți că dacă la finalul acestui conflict România va fi percepută de Rusia și prietenii săi ca o țară neprietenoasă, riscurile ar putea include tensionarea relațiilor diplomatice, economice și chiar o eventuală izolare, nu numai față ce țări care posedă resurse indispensabile pentru economia lumii, dar chiar și față de vecinii țării noastre.
*
Continuă să apară în presă informații care par desprinse dintr-un thriller medical-polițist care ar putea fi numit „Afacerea Pantelimon”.
Dincolo de fapte și dovezi – și știm deja că procuratura are o mulțime de probe – asistăm la un fel de conflict între unii medici ATI, care-i susțin pe acuzați, și alți specialiști, mai ales medici legiști, care au fost implicați în anchetă în calitate de experți.
Ceea ce eu nu înțeleg este atitudinea aproape sinucigașă a unor medici din prima categorie.
Pentru că, dacă ai luat apărarea celor acuzați și se dovedește că ai greșit, asta te face să pari incompetent.
Iar dacă un medic este considerat incompetent, prima măsură ar trebui să fie suspendarea dreptului de a practica, pentru a elimina riscul ca viața pacienților să fie pusă în pericol din cauza unei erori medicale.
*
Nu există un „român perfect”, pur din punct de vedere etnic, deoarece acest popor s-a format prin interacțiunea și fuziunea mai multor culturi și populații. Această diversitate genetică și culturală este, de fapt, una dintre cele mai mari bogății ale identității românești.
Aceasta nu este doar o opinie, ci un fapt confirmat de istorie și genetică. Poporul român s-a format printr-un amestec complex de populații diverse, fiecare contribuind la identitatea culturală și genetică a românilor de astăzi.
Procesul de formare a poporului român a început cu daco-geții. Aceștia proveneau din marele ansamblu de popoare indo-europene, care au migrat din stepele nord-pontice (între Marea Neagră și Marea Caspică) începând cu mileniul al IV-lea î.Hr. Aceste migrații au dus la răspândirea limbilor și culturilor indo-europene în mare parte din Europa și Asia de Sud.
Daco-geții au fost influențați de contactele cu alte culturi și civilizații, precum grecii, celții, ilirii și sciții. După cucerirea romană, au urmat valuri de migrații care au adus noi influențe genetice și culturale. Populațiile slave au avut un impact major, integrându-se în structura socială și lingvistică a românilor. În plus, contactele cu maghiarii, pecenegii, cumanii, grecii, turcii otomani, germanii și alte populații au continuat să îmbogățească amestecul etnic.
Legendele și cronicile medievale adaugă și ele complexitate acestei imagini.
De exemplu, în „Gesta Hungarorum”, un document istoric maghiar despre care am învățat cu toții la școală încă din clasele primare, se menționează trei voievozi care ar fi domnit în Transilvania înainte de cucerirea maghiară: Gelu, Glad și Menumorut.
Conform cronicii, Menumorut era un voievod cu origini khazare. Khazarii erau un popor turcic, format dintr-un amestec de triburi eurasiatice, și au avut o influență semnificativă în stepele nord-caucaziene.
Un alt voievod menționat, Glad, este descris ca având origini bulgare. Bulgarii, la rândul lor, erau un popor turcic care a format un puternic stat în Balcani.
Despre Gelu se spune că ar fi fost un voievod român, dar existența sa este contestată de unii istorici. „Gesta Hungarorum” este singura sursă care îl menționează, iar din cauza faptului că această cronică a fost scrisă la câteva secole după evenimentele relatate, există dubii cu privire la veridicitatea ei. Unii istorici cred că Gelu ar putea fi o figură simbolică, reprezentând liderii locali din acea perioadă.
***
Turnul de răcire al CNE Zaporozhye a suferit avarii grave după o lovitură militară ucraineană
Unitățile de urgență de la fața locului au stins incendiul până la ora locală 23:30
„Două lovituri directe ale dronelor militare ucrainene au fost lansate pe 11 august la 20:00 [17:00 GMT] și 20:32 [17:32 GMT] asupra unuia dintre cele două turnuri de răcire ale CNE Zaporojie, provocând un incendiu în interior. instalația”, se arată în comunicat. „Unitățile de urgență de la fața locului au stins incendiul până la ora 23:30 [20:30 GMT]”.
„Cu toate acestea, interiorul turnului de răcire a suferit avarii grave. Amenințarea cu posibila prăbușire a structurii va fi evaluată de specialiști atunci când situația o va permite”, a adăugat agenția.
Un nou desen realizat de Banksy la Londra a fost îndepărtat după doar câteva ore de la afișare / Explicațiile celor care au îndepărtat opera controversatului artist
Un nou graffiti realizat sâmbătă de artistul stradal britanic Banksy, reprezentând o pisică desenată pe un vechi panou publicitar din nord-vestul Londrei, a fost îndepărtat…
Radio China: „Mâna neagră” americană se întinde până pe arenele sportive internaționale
Potrivit unei relatări recente a agenţiei Reuters, Agenţia Antidoping din Statele Unite (USADA) a lăsat sportivii depistaţi dopaţi în 2011-2014 să concureze în continuare, fapt care a încălcat codul mondial antidoping. Este ironic faptul că SUA au ignorat intenţionat scandalurile proprii de dopaj, dar atacă Comitetul Olimpic Internațional (IOC), Agenţia Mondială Antidoping (WADA) şi sportivii din alte ţări […]
ULTIMA ORĂ: SUA atacă decizia de la TAS! Americanii merg la Tribunalul Federal Elvețian pentru medalia de bronz
Americanii nu renunță: merg la Tribunalul Federal Elvețian pentru a ataca decizia TAS în ceea ce privește medalia de bronz „confiscată” de la Jordan Chiles, și reatribuită româncei Ana Maria Bărbosu, scrie Golazo.ro.
Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite (USOPC) va contesta decizia conducătorilor Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a-i retrage medalia de bronz sportivei din SUA, Jordan Chiles, din finala olimpică de la sol.
Duminică dimineață, CIO a confirmat că-i va reatribui medalia de bronz de la sol sportivei din România, Ana Bărbosu, după ce cea mai înaltă instanță sportivă a anulat contestația realizată de antrenorul lui Chiles, care a depășit termenul limită admis.
Ameninţări trimise din România la adresa Rusiei: Cine începe război să nu se mire dacă ajunge la el acasă
Recenta incursiune a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk ne arată că surprizele pot să schimbe percepţia publicului asupra evoluţiei unui conflict armat, spune preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.
România nu investește in cercetare–dezvoltare în producţie industrială şi tehnologie
România este printre ultimele ţări în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene după alocările bugetare guvernamentale în cercetare – dezvoltare în producţie industrială şi tehnologie, arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică, conform ZF. Aşadar, în 2023, România a alocat 4,1 euro pe cap de locuitori pentru cercetarea şi dezvoltarea în producţie industrială […]
Medicii legişti, replică pentru Colegiul Medicilor: Malpraxisul se stabileşte în cadrul unor comisii ale căror decizii se bazează chiar pe opinii de specialitate medicală / Singurii cu capacitate expertală judiciară dobândită în ani de studii sunt legiştii şi medicii de expertiza capacităţii de muncă
Reţeaua de Medicină Legală a reacţionat, duminică, după ce Colegiul Medicilor din România a cerut introducerea opiniei unui expert medical independent în anchetele de malpraxis,…
Dragoş Damian, Terapia Cluj: Adrenalina şi noradrenalina. Viaţa ta, cariera ta şi succesul tău ca om de afaceri sunt suma pulsurilor de adrenalină şi noradrenalină din tine. Ele te-au ajutat să iei cea mai bună decizie, să lupţi sau să fugi
Interviu | Eugenía, ideologia populară în România interbelică. Profesorul Marius Turda: „Pentru cei care doreau un român perfect, «amestecul cu rase inferioare» era condamnabil”
Marius Turda este profesor de istoria biomedicinei la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie şi membru al Societăţii Regale Britanice a Istoricilor. Reputatul cercetător a studiat o problemă delicată dintre trecutul recent al României – eugenía, ideologia vizând purificarea rasială a poporului promovată insistent de elite ale țării în perioada antebelică și interbelică.
Lucrarea profesorului român pe această temă, „În căutarea românului perfect. Specific național, degenerare rasială și selecție socială în România modernă”, a fost publicată recent la Editura Polirom, iar scriitorul Vasile Ernu l-a intervievat pe autor pentru Libertatea.
Ce facem astăzi, 12 august 2024, în Timișoara?