Relația dintre Marea Britanie și Statele Unite este un exemplu grăitor despre cum se învârt roțile istoriei.
În urmă cu aproape două secole și jumătate, ceea ce este astăzi SUA – sau cel puțin o mare parte a sa – era doar un ansamblu de colonii britanice, administrate de la Londra și supuse regulilor impuse de coroana britanică.
Însă, odată cu Revoluția Americană și Declarația de Independență din 1776, acest echilibru de putere a început să se clatine, iar Imperiul Britanic a pierdut una dintre cele mai valoroase posesiuni ale sale.
Secolul XX a marcat o transformare radicală. După ce SUA au devenit o forță economică și militară de prim rang, iar Imperiul Britanic a intrat în declin, raportul de forțe s-a inversat.
Cele două războaie mondiale au grăbit acest proces: dacă în Primul Război Mondial Marea Britanie încă se putea considera un lider global, în Al Doilea Război Mondial a ajuns să depindă masiv de sprijinul american pentru a supraviețui.
La finalul conflictului, SUA au devenit hegemonul lumii occidentale, iar fostul imperiu britanic s-a transformat într-o putere secundară, tot mai dependentă de aliații săi transatlantici.
Astăzi, Marea Britanie nu mai dă tonul în politica globală, ci mai degrabă urmează direcția stabilită de Washington.
De la intervenții militare comune până la politica externă și economică, Londra pare să acționeze mai degrabă ca un partener obedient al SUA decât ca un actor independent pe scena internațională. Astfel, istoria a făcut o jumătate de rotație: fostul stăpân a devenit subordonat, iar colonia s-a transformat în noul centru al puterii globale.
*
Sindicatul este, în esență, o organizație menită să protejeze drepturile și interesele angajaților în raport cu angajatorul. Înțeleg foarte bine acest concept, ba chiar am avut ocazia să organizez un astfel de sindicat, imediat după revoluție, în perioada în care eram angajat la o întreprindere. Rolul unui sindicat este de a negocia condițiile de muncă, salariile și alte aspecte ce țin de relația contractuală dintre angajați și conducere.
Ceea ce nu pot să înțeleg, însă, este modul în care unele sindicate ajung să își depășească acest rol și să se transforme în adevărate entități de opoziție față de conducerea instituției, indiferent de natura măsurilor luate. Un exemplu concret este sindicatul din Primăria Timișoara, care pare să fie într-o permanentă dispută cu administrația locală, chiar și atunci când deciziile contestate nu au o legătură directă cu drepturile angajaților. Sindicatul, în acest caz, nu mai acționează ca un reprezentant legitim al salariaților în relația cu angajatorul, ci mai degrabă ca un actor politic, contestând orice schimbare, indiferent dacă aceasta afectează sau nu interesele membrilor săi.
O astfel de abordare distorsionează scopul real al unui sindicat și ridică semne de întrebare cu privire la motivațiile din spatele acțiunilor sale. Sindicatele ar trebui să fie instrumente de protecție a angajaților, nu instrumente de blocaj instituțional sau de luptă politică mascată.
Ca să se înțeleagă mai bine, cel care „face legea” este Consiliul Local, care la nivelul orașului are cam același rol cu un parlament la nivelul țării.
Sindicaliștii nu fac regulamente sau legi și nici nu stabilesc cuantulul impozitelor ci, în calitatea lor de angajați ai primăriei, trebuie să aplice hotătârile luate de Consiliul local sau să execute dispozițiile șefilor lor. Atât.
Sau, dacă nu le convine, pot să-și schimbe locul de muncă.
*
Nu sunt credincios în sensul comun al acestui cuvânt.
Nu cred într-o divinitate cu barbă albă care stă undeva sus în cer și veghează asupra lumii.
Dar cred cu tărie că ceea ce ne definește ca oameni este empatia față de alte forme de viață, capacitatea noastră de a simți și de a acționa în mod responsabil față de cei mai slabi sau mai lipsiți de apărare.
Din acest motiv, măsura luată de Poliția Locală împotriva unei bătrâne care hrănea niște pisici fără stăpân nu este doar lipsită de umanitate…
Într-o societate normală, o astfel de situație ar fi fost gestionată prin măsuri de bun simț: aceste animale ar fi fost luate, sterilizate, îngrijite și apoi aduse înapoi în habitatul lor.
Aceasta ar fi fost o soluție logică, morală și eficientă. În schimb, s-a ales varianta absurdă și revoltătoare de a pedepsi pe cineva care arată compasiune.
Ceea ce face ca această decizie să fie și mai aberantă este discrepanța totală dintre prioritățile autorităților locale.
Poliția Locală pare să fie extrem de vigilentă când vine vorba de câteva pisici.
Dar aceeași Poliție Locală nu vede mașinile parcate ilegal pe trotuare, blocând accesul pietonilor și încălcând nu doar legea, ci și orice urmă de bun-simț.
Nu-i vede pe cei care parchează pe spațiile verzi dintre blocuri, prejudiciindu-i pe ceilalți locatari.
Nu vede că spațiile destinate amplasării pubelelor de gunoi au fost transformate și ele în parcări.
Nu vede nici cum unii locatari de la parter își extind apartamentele „ciupind” câțiva metri patrați din spațiul public, ridicând tot felul de șoproane sau îngrădindu-și mici grădini private, ca și cum terenul comun le-ar aparține.
Această atitudine selectivă, în care legea este aplicată doar atunci când convine sau când victima este cineva fără apărare, nu este doar o dovadă de incompetență administrativă, ci și de o mentalitate bolnavă.
Adevărul este că și noi, cetățenii acestui oraș, suntem niște proști.
Pentru că, eu de exemplu, dacă văd că trebuie să cobor pe carosabil pentru că niște nesimțiți mi-au ocupat trotuarul cu rahaturile lor de mașini, ar trebui să refuz să fac acest lucru, să sun la 112 pentru ca cineva să vină să constate acea situație, iar după aceea să dau în judecată primăria, poliția locală și prefectura pentru că prin atitudinea lor mă împiedică să circul pe stradă și se fac vinovați de complicitate la încălcarea unei legi naționale.
Și să le cer să mă despăgubească pentru că mi s-a interzis acest drept, să le iau și chiloții de pe ei, și primarului, și prefectului și șefului poliției locale și celor care patrulează prin cartiere consumând inutil benzina dar se fac că nu văd mașinile care blochează trotuarele.
Așa ar trebui să facă orice adevărat cetățean al acestui oraș.
Consider că Primarul ar trebui să intervină de urgență pentru a rezolva această situație.
Mai ales pentru că astfel de gesturi sabotează chiar imaginea actualei administrații.
Nu este acceptabil să menții în funcție un angajat incapabil să facă diferența dintre o „construcție temporară” și un mic adăpost improvizat pentru pisici, în condițiile în care în alte locuri astfel de adăposturi sunt amplasate chiar de către administrațiile localităților.
Lipsa discernământului în astfel de decizii nu doar că ridică semne de întrebare asupra competenței respectivei persoane, dar și asupra modului în care este gestionată administrația locală.
*
Există informații conform cărora domnul Klaus Iohannis intenționează să solicite o locuință de la stat. Desigur, din punct de vedere legal, acesta are dreptul de a face o astfel de cerere. Însă, ceea ce este permis de lege nu este întotdeauna și moral sau justificabil din punct de vedere etic.
Într-o țară în care încă există oameni care trăiesc în condiții precare, fără a avea o locuință proprie, în care tinerii se îndatorează pe zeci de ani pentru a-și cumpăra un apartament modest, iar familii întregi se zbat să plătească rate sau chirii exorbitante, este cel puțin sfidător ca cineva care a ocupat cea mai înaltă funcție în stat și care deține deja multiple proprietăți să vină și să mai ceară încă una. Gratuit, desigur.
Această mentalitate a „drepturilor cu orice preț”, în care unii pretind beneficii nu pentru că le sunt necesare, ci pentru că „li se cuvin”, este simptomatică pentru o societate în care parazitismul oportunist ia locul decenței și bunului simț. Este vorba despre un reflex de a profita de orice privilegiu posibil, indiferent de context. Este o gândire de șobolan, o mentalitate a celor care, în loc să se ridice prin propriile forțe, preferă să se agațe de resursele statului până în ultima clipă.
Când cineva care s-a aflat în vârful ierarhiei statului, care a beneficiat de toate avantajele funcției și care nu duce lipsă de bunuri materiale, insistă totuși să primească ceva ce nu îi este necesar, dar pe care poate să-l obțină pur și simplu pentru că poate, acest lucru spune multe despre caracterul său.
Și, mai grav, despre un sistem care nu doar că permite, dar și încurajează astfel de comportamente.
***
China reglementează instalarea dispozitivelor de colectare a imaginilor pentru a proteja confidențialitatea
Este virusul fricii printre noi?

Într-o abordare predictivă, Mike Adams, „gardenul sănătății”, susține că următoarea pandemie va fi o operație psihologică
Tucker Carlson: Ucraina vinde arme americane cartelurilor mexicane de droguri
Jurnalistul american susține că o parte semnificativă din armele pe care Washington le-a oferit Kievului ca ajutor militar în conflictul său cu Rusia ajunge în mâinile „dușmanilor reali” ai Americii, inclusiv cartelurilor mexicane de droguri.

Mass-media independentă finanțată de USAID din Ucraina este acum în criză din cauza lipsei de fonduri americane

Înghețarea finanțării USAID este justificată ca o corecție necesară pentru a alinia ajutorul SUA la interesele naționale, potrivit secretarului de stat Marco Rubio. Mișcarea este văzută ca un pas către desființarea influenței statului profund și asigurarea unei utilizări mai eficiente și mai transparente a ajutorului extern al SUA. Mass-media independentă ucraineană și rusă se confruntă cu o criză existențială din cauza înghețului finanțării, până la 90% din mass-media ucraineană bazându-se pe sprijinul contribuabililor americani.
UE a anunţat astăzi că a pregătit „contramăsuri ferme” împotriva SUA. Ursula von der Leyen: „UE va acţiona pentru a-şi proteja interesele economice”
UE a anunţat marţi că va riposta la tarifele americane aplicate exporturilor europene de oţel şi aluminiu prin „contramăsuri ferme şi proporţionale”.
Preşedintele sârb Vucic: Căderea lui Ceauşescu, singura revoluţie de culoare pură din Europa în ultimii 36 de ani

Cel mai dezastruos sistem IT al statului, cel gestionat de CNAS, a costat un miliard de lei. IT-iștii nu vor să lucreze la CNAS nici pentru 3. 900 de euro pe lună

Cel mai dezastruos sistem IT al statului, cel gestionat de CNAS, a costat un miliard de lei. IT-iștii nu vor să lucreze la CNAS nici pentru 3.900 de euro pe lună, a arătat, la Medika Tv, vicepreşedintele CNAS, Larisa Mezinu-Bălan.
„La noi, odată cu comunismul s-a terminat şi industria semiconductorilor. Trebuie să reînvăţăm să facem asta în capitalism“
România a pierdut locul de top pe care îl avea industria mondială de semiconductori înainte de 1989 şi pentru că în comunism nu au existat pe lângă marile unităţi şi companii mici şi medii care să dezvolte produse şi să lanseze proiecte de cercetare, ceea ce îngreunează efortul actual de a relansa acest segment cu ajutorul unui proiect de 130 mil. euro, finanţat şi cu bani europeni.
Tanczos Barna afirmă că, din informaţiile pe care le are, Klaus Iohannis va solicita o locuinţă: Va solicita o altă locaţie, nu locaţia respectivă, cea din Primăverii care a fost. . . nu aceea
Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, afirmă că, din informaţiile pe care le are, preşedintele demisionar Klaus Iohannis va solicita o locuinţă la care are dreptul, în calitate de fost şef de stat, dar că aceasta nu va fi locuinţa din carterul Primăverii despre care s-a vehiculat în spaţiul public că ar fi pregătită pentru Iohannis şi în care s-ar fi investit mai multe milioane de euro.
Primăria Timișoara extinde iluminatul public în zona Ciarda Roșie – Calea Urseni

Primăria Timișoara pregătește extinderea iluminatului public în zona Ciarda Roșie – Calea Urseni. Așadar, instituția a lansat procedura de achiziție pentru servicii de proiectare (studiu de fezabilitate) pentru extinderea sistemului de iluminat pe străzile: Iuliu Podlipny (parțial), Ștefan Luchian, Alexandru Ciucurencu, Victor Brauner, Gheorghe Pătrașcu, Ion Țuculescu, Vasile Zbegan, Atomului (parțial), Nicolae Stoica de Hațeg, […]
Noua societate care se va ocupa de salubrizarea stradală din Timișoara va avea peste 250 de angajați
Primăria Timișoara a decis să se ocupe pe cont propriu de salubrizarea stradală și deszăpezirea orașului și a înființat o societate nouă. Marți, consilierii locali au aprobat și organigrama acesteia. Noua societate va avea 251 de angajați. Dintre aceștia, 204 se vor ocupa propriu-zis de salubrizarea stradală și deszăpezirea orașului.
Filmele francezului Claude Sautet rulează într-un program special de Ziua Îndrăgostiților la Cinema Studio
Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, Cinema Studio Timișoara vă invită să descoperiți dilemele amoroase ale personajelor din filmele regizorului francez Claude Sautet.
Sindicaliștii din Primăria Municipiului Timişoara contestă cuantumul actualelor taxe și impozite

Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria Municipiului Timişoara este nemulțumit de unele aspecte din activitatea Primăriei mai cu seamă referitor la noile taxe și impozite și a formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 709/23.12.2024 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Municipiul Timișoara pentru anul 2025. Sindicaliștii cer conducerii primăriei și consiliului local revocarea în tot a hotărârii privind taxele și impozitele majorate și organizarea unei dezbateri publice. Firesc ar fi să se facă un nou proiect care să fie supus votului în CL Timișoara.
Bătrână de 80 de ani amendată de Poliția Locală Timișoara pentru pisicile comunitare din fața blocului

Bătrână de 80 de ani amendată de Poliția Locală Timișoara pentru pisicile comunitare din fața blocului. Un abuz ieșit din comun au săvârșit agenții Poliției Locale Timișoara, amendând cu 1000 de lei, o bătrânică octogenară, pe motiv că în spatele blocului în care locuiește…