Anton Kovacs October 11, 2020

 

Americanii anunţă investiţii „uriaşe“ şi mai mulţi soldaţi în România

974x468.jpg

Mai multe investiţii americane au fost anunţate  în urma vizitei pe care ministrul român al apărării Nicolae Ciucă şi cel al Economiei, Virgil Popescu au efectuat-o zilele acestea în SUA. Printre acestea, vor finanţa o autostradă şi o linie de cale ferată care să lege porul Constanţa de portul Gdansk din Polonia şi construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. În plus, România va găzdui în curând mai mulţi militari americani.

 

Un nou contract SpaceX – Pentagon: rachetă-transportor care ajunge în orice punct al globului în cel mult 60 de minute

elon-musk.png

Compania SpaceX a lui Elon Musk și Armata Statelor Unite au semnat un acord pentru construcția unei rachete- transportor capabilă să atingă viteze de aproximativ…

 

Savantul care a revoluţionat medicina. Ce pasiuni avea profesorul Ion Cantacuzino, inventatorul leacului pentru holeră

400x200.jpg

Om de ştiinţă renumit, unul dintre creatorii şcolii naţionale de microbiolgie, imunologie şi medicină experimentală, inventatorul leacului pentru tuberculoză şi holeră în România, profesorul Ion Cantacuzino rămâne o personalitate de excepţie a lunii medicale mondiale.

 

Cât a ajuns să coste Revelionul la Poiana Braşov. „De banii ăştia stau 2 săptămâni la 5 stele în Bali sau Maldive. Iată şi dovada”

646x404.jpg

Cei care vor să-şi petreacă Revelionul la Poiana Braşov vor scoate din buzunar sume exorbitante şi în acest an. Asta în timp ce la nivel mondial preţurile au o tendinţă accentuată de scădere.

 

Anestezistul unei clinici private din Constanța, acuzat de moartea unei paciente. Familia cere despăgubiri de 30.000.000 de euro doctorului și unității medicale

Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Constanța din luna iunie 2018, iar luna viitoare este programat al 13-lea termen. Familia pacientei solicită 30.000.000 de euro atât medicului anestezist, cât şi clinicii private le unde a avut loc operaţia, informează Ziua Constanța. GA a murit pe 12 februarie 2012.

 

Luptă mondială uriaşă pentru vaccinul anti-COVID. China și-a mărit șansele de a obține serul. Cum a reușit SUA să piardă teren

Presiunea globală de a dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus crește, dar, spre posibila frustrare a președintelui SUA, Donald Trump, prudența exercitată de producătorii și de autoritățile de reglementare americane situează, deocamdată, China în fața Americii, notează CNN.

 

Modul prin care Casa de Insolvenţă Transilvania preia abuziv anumite firme

646x404.jpg

O investigaţia ziuanews arată cum Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL (CITR) şi Platforma Roca adjudecă controlul asupra unor anumite companii, folosindu-se de motode de preluare ostilă.

 

Femeia care a murit după ce a fost plimbată între spitalele din Prahova, declarată deces Covid: ”Mi-au trimis-o pe mama într-o mașină frigorifică, direct la cimitir”

Libertatea a relatat povestea tragică a Ceciliei Pavel, 66 de ani. Bogdan Pavel, fiul femeii, spune că mama lui a fost trecută deces Covid și ”a fost adusă vineri, 9 octombrie, direct cu mașina frigorifică la cimitir”. Familia va depune luni plângere la poliție.

 

Paracetamolul a devenit unul dintre cele mai vândute medicamente în România

 

 

Armenia şi Azerbaidjan se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului

14092893.jpg

Armenia şi Azerbaidjan s-au acuzat sâmbătă reciproc de încălcarea armistiţiului, la scurt timp după ce acesta a intrat în vigoare la ora 08:00 GMT, potrivit agenţiei DPA. Atacurile armene după intrarea în vigoare a încetării focului au primit o ripostă din partea trupelor azere, a declarat Hikmat Hajiyev, consilier de politică externă al preşedintelui azer Ilham Aliyev, adăugând că Azerbaidjanul va continua lupta până la ”eliberarea totală” a enclavei Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit majoritar de armeni şi aflat sub control armean în urma războiului încheiat în anul 1994. La rândul său, un purtător de cuvânt al trupelor armene, Şuşan Stepanyan, a declarat că armata azeră a atacat la puţin timp după intrarea în vigoare a armistiţiului şi forţele armene din Nagorno-Karabah au reacţionat prin ”măsuri corespunzătoare”. Chiar înainte să intre vigoare armistiţiul, convenit în urma unor îndelungi negocieri mediate de Rusia, Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a încercat prin mai multe lovituri aeriene să câştige teren înainte de ora încetării focului, acuzaţii negate de azeri, care la rândul lor au acuzat trupele armene că au desfăşurat bombardamente. Turcia, care susţine Azerbaidjanul în acest conflict, a apreciat o declaraţie a MAE de la Ankara că această încetare a focului este ”ultima şansă” pentru Armenia ”să se retragă din teritoriile pe care le-a ocupat”. ”Armistiţiul, declarat din motive umanitare pentru schimbul de prizonieri şi a corpurilor neînsufleţite, este un pas important, dar nu poate înlocui o soluţie durabilă”, se arată în aceeaşi declaraţie a Turciei.

 

VIDEO Protest în Piața Universității față de obligativitatea purtării măștii și restricțiile impuse de Guvern

image-2020-10-10-24343396-70-protest-ant

Câteva sute de oameni au participat sâmbătă, în Piața Universității, la un protest împotriva măștilor, scandând “Libertate” și având o pancartă pe care scrie “Guvernele ucid mai mult decât Covid”.

 

Mitropolia Moldovei, despre interzicerea pelerinajului de la Iaşi: Ce se întâmplă acum este cel mai mare abuz din 90 încoace asupra libertăţii de conştiinţă

646x404.jpg

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei susţin că nu au nicio legătură cu manifestarea de la Iaşi în cadrul căreia credincioşii le-au cerut autorităţilor să renunţe la restricţiile de Sf.Parascheva. Deşi, Mitropolia le-au solicitat participanţilor să fie paşnici, aceasta a subliniat că restricţiile sunt ”cel mai mare abuz din 90 încoace asupra libertăţii de conştiinţă”.

 

VIDEO #alegeriSUA Trump, în prima sa apariţie la un eveniment public după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19: ”Mă simt grozav”

2020-10-10T182924Z_2065307052_RC2UFJ9938

Preşedintele Donald Trump şi-a făcut sâmbătă prima apariţie la un eveniment public de la revenirea la Casa Albă în urma celor trei zile de internare în spital după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19, încă nefiind clar dacă el mai este contagios, relatează Reuters, AFP şi DPA. Trump a vorbit din balconul Casei Albe la un eveniment denumit ”un protest paşnic pentru lege şi ordine”, la care au fost prezenţi sute de simpatizanţi ai săi. ”Mă simt grozav!”, s-a adresat el mulţimii, care striga: ”Încă patru ani”

 

 

Imaginea premiată care arată o realitate tristă: o turmă de elefanți se hrănește din gunoaie

Competiția de fotografie organizată de Societatea Regală de Biologie britanică a fost câștigată de un fotograf din Sri Lanka, care a surprins o turmă de elefanți care se hrănește din gunoaiele de lângă o rezervație naturală. Tema concursului a fost „lumea noastră schimbătoare”, iar fotograful a fost renumerat cu 1.000 de lire sterline, scrie BBC.

poza

Locul 1: Tharmapalan Tilaxan (Sri Lanka): Elefanți care se hrănesc cu deșeuri periculoase în districtul Ampara

pc02theboundaryofdisaster-1024x706.jpg

Locul 2: Roberto Bueno (Brazilia) – ”Limita dezastrului”: poza în Belize, la granița între pădure și terenuri de pe care copacii au fost tăiați pentru uzul agricol

pc03observer-1024x683.jpg

Cea mai apreciată fotografie: Agata Boguszewska (Polonia). ”Observatorul”, Trei cicliști sunt urmăriți de un tânăr căprior în Richmond Park, Londra

pc04myshirt-1024x683.jpg

”Haina mea”, de Hasan Baglar. Incredibilul moment în care o lăcustă renunţă la exoschelet, lăsând în urmă o replică pefectă. Imagine din Nicosia, Cipru

pc05youngvolunteers-1024x683.jpg

”Tineri voluntari”, de Froi Rivera. Trei voluntari, fericiți și mulțumiți în timpul activității lor de plantare a copacilor în Cavite, Filipine

pc06theolivejourney-1024x683.jpg

”Călătoria testoaselor măslinii”, de Saurabh Chakraborty. Cadru luat la Rushikulya, Odisha, India

pc07greenhouse-1024x683.jpg

”Sera” de Jonathan Jimenez. Imagine din Gant, Belgia. Seră, într-o clădire din secolul al XIX-lea, abandonată.

pc08waiting-1024x683.jpg

Tânărului fotograf al anului a fost declarat Ashwin Geerthan, 14 ani, tot din Sri Lanka. Imagine cu mai mulți cormorani care așteaptă prada. Imagine din Hikkaduwa, Sri Lanka

pc09theworldisagoodplace-1024x768.jpg

Locul doi, în competiția celor mai tineri fotografi: ”Lumea este un loc bun”, de Charlotte Bean – Brookmans Park, Anglia

pc10endofathousanddreams-1024x683.jpg

Sfârșitul miilor de vise, de Saptarshi Gayen Imagini din Singur, Bengalul de Vest, India. Doi pui de Baya au căzut din cuib și au murit în urma unui ciclon

pc11silentnoon-1024x810.jpg

După-amiază liniștită, de Rosie Tarboton. Imagine din Claygate, Surrey, Marea Britanie. O libelulă suferă o metamorfoză

pc12ischmeerglacier-683x1024.jpg

Ghetarul Ischmeer, de Rory Stringer. Imagine din Alpii Elvețieni. În anii 1800, întregul defileu era acoperit de gheață. Astăzi, ghețarul s-a retras, iar rocile sunt instabile.

 

Revolta unui pacient cu COVID. „Nici nu mă mir că în ţară se moare de la aşa ceva”

646x404.jpg

Un bărbat în vârstă de 58 de ani, inginer de meserie, atrage atenţia asupra condiţiilor îngrozitoare de care au parte unii dintre pacienţii cu Covid.

Citește și:  Revista presei - 15.10.2020

 

Concluzia unui editorialist Financial Times: Visul american nu mai spune nimic europenilor. De ce am trecut de la invidie la compasiune

memorial-americani-morti-covid-epa-1024x

America era văzută odinioară ca un loc de reinventare pentru europeni, o șansă pentru o nouă viață mai bună. Atitudinea noastră față de americani se schimbă însă acum, de la invidie la compasiune, scrie britanicul Simon Kuper, editorialist al Financial Times. Sondajele, care arată cu cifre reci că europenii au o părere tot mai proastă despre Statele Unite, par să confirme concluzia.

 

Ministrul Muncii, despre creșterea pensiilor: ”Ar fi o inconştienţă să decizi ce nu poate suporta bugetul, doar dintr-un calcul electoral”

Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a anunțat, sâmbătă, că, în acest moment, bugetul nu mai suportă o majorare a pensiilor, peste cele 14 procente acordate de la 1 septembrie, notează România TV.

 

Laurenţiu Baranga, fost şef al Combaterii Spălării Banilor, a fost reținut pentru 24 de ore

baranga-12-1-1024x683.jpg

Laurențiu Baranga și-a prezentat demisia din funcția de președinte al Oficiului National de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în data de joi, 8 octombrie 2020, după ce a fost acuzat că și-a falsificat diploma de bacalaureat, potrivit G4Media.ro.

UPDATE:11:29: Preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, a demisionat din funcţia de preşedinte al instituţiei. Demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice, notează G4Media.ro.

UPDATE: 10:44: „Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente”, se arată în comunicatul transmis, sâmbătă, de Poliția Română.

„Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză”, mai transmit reprezentanții IGPR.

Polițiștii de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu procurorii de la Parchetul General, au descins sâmbătă dimineața la domiciliul șefului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, din Râmnicu Vâlcea.

Oficialul va fi condus la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru desfășurarea activităților specifice de urmărire penală.

G4Media scrie că anchetatorii au deschis un dosar de înșelăciune, având suspiciuni că Laurențiu Baranga și-a falsificat diploma de bacalaureat, depusă la dosarul de angajare. Diploma de studiu a fost ulterior desființată de instanță

 

Raed Arafat, despre restricţii: Măsuri ţintite, regionale, zonale sunt posibile oricând, dacă se impune

646x404.jpg

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă seară, că acolo unde se impune, se vor lua restricţii ”ţintite, regionale, zonale”, dar acestea nu trebuie să fie generalizate, astfel încât să paralizeze totul. Arafat afirmă însă că, dacă DSP-urile solicită şi consideră necesară carantinarea unor localităţi sau zone, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va semna ordinul ”fără nicio problemă”.

 

TM2021. Șapte pereți din complexul studențesc așteaptă să fie pictați de 7 artiști. Premiul 15.000 de lei, fiecare

Memoriile Cetății 2020: Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană caută artiști care să înfrumusețeze căminele din complexul studențesc. 7 pereți din complexul studențesc din Timișoara au nevoie de artiști care să le dea culoare.

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, prin programul Memoriile Cetății lansează un apel pentru pictori, graficieni, artiști murali care să își imagineze și apoi să reprezinte istoricul, specificul și spiritul Timișoarei.

Pentru că Timișoara și complexul studențesc înseamnă inovație și creativitate, proiectul Memoriile Cetății realizat de Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii lansează o provocare: ce înseamnă un oraș pentru locuitorii săi? Ce reprezintă un oraș modern și inovator? Cum putem defini spiritul Timișoarei? Cu siguranță, istoria orașului trebuie să rămână în memoria noastră, a tuturor, și, poate cel mai ușor ar fi să o reprezentăm în spațiul public.

Tema concursului lansat prin proiectul Memoriile Cetății are ca temă “Istoria, specificul și spiritul Timișoarei” și cuprinde orice formă de interpretare care se referă la principiile și elementele pe care orașul le are în componența sa și care conturează felul în care îl percepem.

Intervențiile artistice vor avea loc în Complexul Studențesc, o zonă unde locuiesc tineri din diferite colțuri ale țării și care își desfășoară cea mai mare parte din activitate acolo. Construit ca un spațiu cu posibilități multiple – locuire, cercetare, agrement –  campusul reprezintă și un nod de legătură prin care artiștii își pot aduce aportul vizavi de felul în care Timișoara ni se înfățișează. Atenția direcționată către această zonă reprezintă un interes de înțelegere și integrare a modului în care comunitatea deja stabilită și cea în proces de tranziție se raportează la dimensiunile orașului.

 

 

Festivalul Toamnei, organizat de CCIAT, isi deschide portile la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara

decor-toamna3.jpg?resize=728%2C336&ssl=1

TIMISOARA. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește prima ediție a Festivalului Toamnei, un festival al armoniei și culorilor, al bucuriei și al roadelor bogate. Alături de expozanți din întreaga țară – producători, procesatori sau comercianți din toate palierele de profil tradiționale, vor fi spuse povesti despre pâine, despre cânepă, despre dulceață și magiun, […]

 

Un director din Primaria Timisoara, spaga de 40.000 de euro pentru concesionarea cimitirelor din zonele Rusu Sirianu si Sagului

Florin Ravasila, directorul Directiei Patrimoniu I Est din Primaria Timisoara, si-a pierdut dreptul la semnatura si asteapta sa fie chemat la audieri de catre procurorii anticoruptie, dupa ce Nicolae Robu ar fi vazut dovada ca acesta este un spagar notoriu.

 

Monumente de arhitectură industrială din secolul al XVIII-lea, pe râul Bega, în Timiș

9.-canal-bega-navigabil.jpg

Râul Bega a avut, de-a lungul timpului, o mare importanță economică, bucurându-se de mai multe amenajări hidrografice încă din secolul al XVIII-lea, dar și una de agrement, o oportunitate căreia nu i s-a mai dat importanță în anii comunismului, când a fost sistat transportul mărfurilor pe canal, și nici în anii postdecembriști, când ultimele ambarcațiuni

 

Dosarele penale moștenite de primarul ales al Timișoarei și curățenia din primărie 

Primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz, are o muncă grea. De la evaluarea angajaților Primăriei Timișoara, până la rezolvarea unor probleme stringente, el va avea de înfruntat și unele plângeri penale care au fost depuse împotriva instituției pe care o va conduce în curând. Nu vorbim despre dosarele penale în care edilul încă în funcție, Nicolae Robu, este inculpat (ex.: anveloparea blocurilor, vânzarea ilegală a locuințelor), ci vorbim despre acele procese în care primăria este chemată în instanță pentru lucrări ilegale. Vom discuta despre două dintre dosarele care atârnă greu pe instituția de pe C.D. Loga, poarta de pe Calea Lugojului și trotuarele „șotron”.

Administrația trece, dosarele rămân

Așa cum v-am mai prezentat, trotuarele „șotron” care au apărut în oraș sunt amplasate ilegal. Încă din vară, conducerea Direcției Județene pentru Cultură Timiș a depus o plângere penală împotriva Primăriei Timișoara pentru acest lucru. Administrația se schimbă, dosarul rămâne.
„În ciuda unui ordin de sistare a lucrărilor, sfidând legea, fără să țină cont de plângerea penală, primăria (n.r.: Primăria Timișoara) continuă un demers fără proiect, fără arhitect, fără bun-gust. Pe bani publici! Design de baie de hotel.

 

Caloriferele timișorenilor se încălzesc de luni. Colterm începe probele la cald

Societatea de termoficare deschide robinetul de căldură, începând de luni. Caloriferele timișorenilor se vor încălzi odată cu probele la cald anunțate de Colterm. Conducerea societății anunță că nu vor fi probleme cu furnizarea căldurii sau a apei calde în acest sezon.

 

Timișorenii sunt invitați la ROD Festival – Zilele recoltei cinematografice

Duminică, 11 octombrie  de la ora 17.00, pe barja de la D’arc Mal, îi invită pe timișoreni la o șezătoare urbană, în care va prezenta proiectul ”ROD Festival – Zilele recoltei cinematografice”.

“Va fi o după-amiază relaxată între prieteni la o cafea-limo, cu povești despre un festival original și ambițios,  un documentar în aer liber și o sticlă de must la pachet, că tot suntem în plină recoltă”, îndeamna DocuMentor, organizatorul evenimentului.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*