Lumea se află la o răscruce critică, iar direcția în care ne îndreptăm ar putea duce, dacă nu conștientizăm rapid pericolele, spre un viitor distopic, definit de escaladări militare, represiune și dezinformare masivă.
De fapt trăim deja acest viitor, doar că nu toată lumea percepe această realitate.
Aceasta a fost avertizarea fermă lansată de Înaltul Comisar al ONU Volker Türk, în deschiderea celei de-a 57-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului.
Türk a subliniat că avem de ales între două căi: putem continua să avansăm pe drumul periculos pe care ne aflăm, o „nouă normalitate” în care, ca niște somnambuli, ne îndreptăm orbește spre acest viitor distopic. Sau, în schimb, putem să ne trezim din această stare de indiferență și să schimbăm cursul evenimentelor, spre binele nostru, al întregii omeniri și al planetei.
Noua normalitate pe care o descrie reprezentantul ONU nu trebuie să devină sinonimă cu o escaladare militară fără sfârșit, nici cu dezvoltarea unor metode de control și represiune din ce în ce mai oribile, bazate pe tehnologii avansate. Mai mult, această „nouă normalitate” nu poate însemna o continuare a indiferenței față de inegalitățile tot mai mari, atât între state, cât și în interiorul acestora.
În acest context tensionat, este ușor de înțeles de ce Victoria Nuland, cunoscută pentru poziția sa fermă în favoarea unei strategii mai agresive, a împiedicat Ucraina să încheie un acord de pace.
Pacea nu se aliniază intereselor celor care produc și vând arme.
Iar doamna Nuland nu este percepută ca un „porumbel al păcii”, ci mai degrabă ar putea fi comparată cu un personaj din Apocalipsa, capitolul 17.
Pe de altă parte, avem și vești mai optimiste pe plan local. Astăzi, la ora 16:00, traficul pe partea de sud a Centurii Timișoarei se deschide, ceea ce înseamnă că, cel târziu la ora 17:00, cei atenți la aceste detalii vor observa o scădere semnificativă a traficului auto, în special a celui greu, pe Bulevardul Liviu Rebreanu.
Ne aflăm în septembrie așa că în acest an nu se mai poate face mare lucru, dar este probabil ca începând din martie să vedem transformări notabile pe acest bulevard: dintr-o arteră aglomerată de tip autostradă a lumii a 3-a acesta se va transforma într-o stradă modernă, potrivită unui oraș al secolului XXI. Trotuarele vor fi lățite, trecerile de pietoni eliminate de administrația anterioară vor fi reamenajate, se vor crea piste de biciclete și aliniamente de copaci și garduri vii plantate între acestea și carosabil.
Sper, cel puțin, că aceste lucrări vor deveni realitate, acum chiar că nu mai există motive pentru a nu le face.
***
Înalt Comisar ONU: Lumea se îndreaptă spre un „viitor distopic” / „Putem să continuă pe calea actuală ca somnambulii, sau putem să ne trezim și să inversăm cursul lucrurilor”
Elon Musk a anunțat când va efectua SpaceX primul zbor către Marte. În cât timp spune el că ar putea fi colonizată Planeta Roșie
Elon Musk a anunțat că SpaceX va lansa primul zbor al navei Starship către Marte peste doi ani, iar dacă testele de aterizare pe Planeta Roșie vor funcționa fără probleme, la patru ani distanță vor fi trimiși și primii astronauți
O nouă măsură împotriva mașinilor în Paris: Primărița Anne Hidalgo impune limită de viteză de 50 de km/h pe cea mai importantă arteră a orașului
Hidalgo a declarat luni că propunerea ei pentru reducerea vitezei maxime pe șoseaua de centură a capitalei franceze, Boulevard Périphérique, de la 70 de kilometri pe oră la 50 km/h, va intra în vigoare de la 1 octombrie.
Mărturiile palestinienilor care susțin că sunt folosiți de IDF ca scuturi umane în Gaza, confirmate de un ONG israelian
Mai mulți civili palestinieni susțin că soldații IDF i-au forțat să îmbrace uniforme militare israeliene, cu camere montate, pentru a cerceta locuri periculoase din Fâșia Gaza. O organizație de soldați veterani care au servit în armata israeliană confirmă că aceștia sunt folosiți ca scuturi umane.
Nuland spune că i-a oprit pe ucrainieni ” să sărbătorească cu șampanie” un acord de pace cu Rusia
19. 000 de dezertori în armata ucraineană: Situația e atât de gravă încât militarii sunt iertați „la prima dezertare”
Raportul Draghi privind competivitatea UE propune decizii luate in cerc restrâns de „greii” europeni și investiții anuale de 800 miliarde de euro
Germania iese parțial din Schengen: controale la toate frontierele terestre timp de șase luni pentru a ține sub control imigrația clandestină
Germania introduce controale la frontierele terestre. Guvernul german a anunţat luni că, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre, cu obiectivul de „a reduce imigraţia clandestină şi a spori securitatea internă”.
Începând din 16 septembrie, vor fi introduse pentru o perioadă de 6 luni controale la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Olanda, Belgia şi Danemarca, a detaliat un comunicat al Ministerului de Interne.
Analiză. Cum a ajuns România din campioană la creşterea economică din regiune, codaşă?
Economia României a crescut cu numai 0,8% în T2/2024, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul trecut. Economia Poloniei a crescut, în aceeaşi perioadă de timp, cu 4%, iar economia Bulgariei a crescut cu 2%. PIB-ul Ungariei, deşi fără fonduri europene, a crescut cu 1,3%, anunţă Ziarul Financiar.
Profesorul Bulai poate fi salvat
Înțeleg că domnul profesor Bulai a făcut infarct la inimaț îndată ce a simțit mireasma de pârnaie. Mai stă în spital, nu în arest.
„Ce mi-ai spus tu când ai plecat? Ce-o să-i spun eu fetiței noastre când va fi mare?” Șocul pe care l-a avut Laura când a primit pachetul din Italia trimis de Ion
De vreo trei ani de când regimul comunist nu mai e, visul de a ajunge în Italia lui Ramazzoti și a Campionatului Mondial de Fotbal, pe plajele însorite, dar mai ales în locul unde se fac bani ca să-ți iei o mașină bengoasă, a înflăcărat mințile și inimile mai tuturor tinerilor din orășelul lui. Mai curajoși, mulți au plecat imediat, răspândind în patrie ideea că dincolo, în Occident, banii se fac ușor, fără număr și repede.