Anton Kovacs March 10, 2021

 

Rusia și China fac o bază pe Lună. Frumos ar fi fost ca viitoarea bază să fie o colaborare Chineză – Americană – Rusă – Europeană. Din păcate americanii au preferat să își încoarde mușchii pentru a deturna atenția propriului popor, europenii au făcut cam la fel, așa că au rămas numai rușii și chinezii. Vedeți voi, de aia războiul, chiar dacă e rece, chiar dacă e a doilea război rece, nu e bun. Dar, mai e timp, să sperăm că lucrurile se vor îndrepta.

***

Sper ca sufletele pierdute să nu înțeleagă cumva că peste 10 ani se vor deplasa la Dubai prin teleportare. Nu există așa ceva, indiferent ce vă spun alții. De fapt vom face ceea ce fac eu acum, cu mijloace tehnice puțin mai primitive: Citesc de exemplu într-o carte, care e afișată pe unul din monitoare, despre Clădirea Dakota, “The Dakota”. Pe cel de-al doilea monitor mă deplasez până acolo cu Google Street View, mă uit cum arată clădirea aia, măîntorc într-o parte șiîn alta, poate dau și o tură prin cartier să văd cum arată magazinele și cum sunt oamenii îmbrăcați, vai ce fain e acolo, uite chiar vis-a-vis am o intrare în Central Park, nu trebuie decât să ies din casă și intru în parc să-mi plimb câinii (cum de altfel fac și acum). Mai am și zebra aproape, nu ca la Timișoara unde zebrele sunt la 5 Km una de alta și nimeni nu face nimic pentru a rezolva această situație. Sau, dacă eroul principal ascultă “Take Five”, ascult și eu pentru ca să mă integrez în atmosferă. E adevărat, în felul ăsta durează puțin mai mult să citești o carte, poate două zile în loc de una, dar merită, încercați și voi să vedeți ce fain e.

***

Și fiindcă am ajuns la cărți, una din știrile de astăzi este că Ken Follet donează niște bani pentru restaurarea unei catedrale. Știu că nu prea vă interesează, nici pe mine, dar sigur că veți tresări când veți auzi numele Ken Follet după ce veți citi “Trilogia Secolului”. Mergeți încă astăzi și cumpărați-o, sunt trei volume, iar după ce o veți citi nu numai că îmi veți mulțumi ci veți fi învățat multă istorie adevărată a ultimului secol, și despre comuniști, și despre fasciști, și despre războaiele calde și reci,cu totul altfel decât istoria aia mincinoasă pe care ați învățat-o în școală.

***

In Grecia au avut loc lupte de stradă cu autoritățile. Ăia de acolo barem încearcă.

***

Doamna Raluca Turcan crede că sărăcia e legată și de salariul minim. Poate îl mărește puțin pe salariul ăla minim, cu pixul, ca să arate că nu e cu nimic mai inteligentă decât Olguța de la Craiova.

Păi să vă învăț eu doamna ministru ce ar trebui să faceți, că salariul ăla minim este de fapt nu al unor angajați exploatați de patronii cei hapsâni ci chiar al patronilor. Al reparatorului de televizoare care el e și patron, și angajat și femeie de serviciu și facturistă, al pantofarului, al buticarului mititel de la scara B, al instalatorului. Oameni care fac ceva util pentru a duce seara o pâine acasă și nu cer să li se dea. Dar trebuie să dea în fiecare lună cel puțin peste 2000 de lei statului. Și ar da și mai mult, că le-ar place și lor o pensie mare la bătrânețe, dar nu au de unde, că și așa rămân fără nimic, să nu credeți că ăștia toți duc acasă în fiecare lună un salariu minim. 

Ia faceți dumneavoastră acolo la guvern o lege, că ăia amărâții care au o cifră de afaceri de, să spunem, sub 25000 de euro/an, cifră de afaceri, nu profit, nu vor mai plăti nimic statului. Iar statul le va da asistență medicală și pensie din profitul adus de investițiile făcute cu banii pe care nu-i mai să sindicaliștilor din învățământ, nici spor de antenă funcționarilor de la prefecturi.

Și dacă tot plângeți de mila săracilor, poate le anulați la ăștia amărâți și datoriile micuțe, să spunem până în limita a 20000 de Euro. Condiționat, Faci altele, plătești și coada, nu mai faci altele timp de 2 ani, ești iertat definitiv. Că s-a mai făcut treaba asta prin ‘99, parcă, și a fost bine.

Că știți cum e,sunt frumoase salariile mari din corporații și de la IT, adică exportul de forță de muncă, dar dacă continuați așa, prostește, în curând nu o să mai aveți unde să vă puneți un fleck la tocul de la pantofi, să vă reparați televizorul care se defectează programat la cel mult o lună de la ieșirea din garanție și o să vi se inunde apartamentul pentru că nu mai are cine să vă înlocuiască oberteilul.

***

România are cel mai mare număr de medici c vârste cuprinse între 35 și49 de ani.

Pe de o parte e bine, oamenii dau cel mai mare randament, și intelectual și fizic, între 30 și 40 de ani. Partea proastă e că toți medicii ăștia au fost calificați după revoluție, când în loc ca la biologie, în clasa a VI-a, copii să învețe despre “Organele interne ale iepurelui” ei au învățat că Eva s-a născut din coasta lui Adam. Și când medicii se făceau medici nu ca să facă apostolat ci pentru că acolo nu numai că era leafa mare dar se mai și învârt bani “informali” mai mulți decât în traficul de droguri.

***

De ce nu se spune “virusuri”, cum spun ziariștii și medicii postrevoluționari?

Pentru că nu mai gândim puțin, cu toate că nu doare, ci ne uităm în DEX Online sau ne uităm în gura ălora de la Academie, care tot niște oameni supuși greșelilor sunt.

Dacă mâine, după ce citiți textul lui Dan Alexe mai spuneți “virusuri”, înseamnă că nu sunteți numai analfabeți funcțional ci de-a dreptul proști.

***

Și nu uitați să dați click pe titlurile articolelor sau pe celelalte linkuri pentru a avea acces la întreaga informație.

***

Rusia și China au semnat un memorandum pentru construirea unei baze spațiale pe Lună

image-2020-04-22-23895661-70-vladimir-pu

Rusia și China au semnat marți un memorandum pentru construirea unei stații de cercetare pe lună, a anunțat Roscosmos, agenția aerospațială a Moscovei, potrivit Reuters.

***

Zuckerberg crede că până în 2030 oamenii se vor putea „teleporta” folosind realitatea augmentată

zuck

Mark Zuckerberg spune că televizoarele și telefoanele vor dispărea în câțiva ani

El crede că realitatea augmentată va lua locul dispozitivelor fizice

Cu o aplicație din ochelari vei putea înlocui device-urile pe care le folosești acum

Ești gata să renunți la smartphone sau la televizor? Mark Zuckerberg e convins că o vei face.

Anul viitor va lansa primii ochelari inteligenți. Așa că încearcă să-ți imaginezi un viitor în care realitatea augmentată va fi tot ce ai nevoie.

Cu o aplicație pe ochelari vezi proiectat televizorul. Sau telefonul. Sau pe cel mai bun prieten.

***

Un cunoscut scriitor doneaza pentru restaurarea unei catedrale din Franta, cladire emblematica a arhitecturii gotice

?mmid=4a3e256512a201288a

Scriitorul galez Ken Follett doneaza in integralitate drepturile de autor obtinute in urma vanzarilor romanului sau “Notre-Dame”, publicat dupa incendiul catedralei pariziene, in aprilie 2019, pentru restaurarea unei alte cladiri emblematice a arhitecturii gotice din Franta, informeaza AFP.

***

Lupte de stradă în Grecia – zece mii de oameni într-o demonstrație antirestricții și împotriva brutalității Poliției

Demonstrații anti-restricții au izbucnit marți, cu peste zece mii de participanți în capitala Atena, unde oamenii amenință să iasă în stradă zilnic până când guvernul lui Kyriakos Mitsotakis va renunța la impunerea restricțiilor pandemice.

În timp ce oamenii acuză guvernul că a dat ordine poliției să reprime violent protestele, premierul Mitsotakis acuză că opoziția i-ar stârni pe atenieni la revoltă, zădărnicind astfel combaterea răspândirii coronavirusului.

Chemarea oficială la protest lansată de SYRIZA către cetățeni în contextul pandemiei este un „act de uriașă lipsă de responsabilitate” și „un afront față de lucrătorii noștri medicali, care se luptă zi și noapte”, a declarat marți primul ministru al Greciei, potrivit Ekhatimerini.com.

screenshot_20210310-00495891686205628041

La rândul său, formațiunea SYRIZA a răspuns că premierul „s-a panicat din cauza incompetenței guvernului pe care îl conduce”.

„Îi aducem la cunoștință că singura care are puterea de a motiva cetățenii, indiferent de afiliația politică, și de a-i mobiliza să iasă în stradă în pofida închiderii (lockdown), este însăși politica și persoana lui”, a adăugat SYRIZA.

Mii de greci s-au adunat marți seară în suburbia Nea Smyrni din capitala Atena pentru a manifesta împotriva violenței poliției.

screenshot_20210310-00570185149746271016

Cu toate astea, un polițist a fost rănit de protestatari, fiind lovit de o piatră sau sticlă în zona gâtului. El a fost împrejmuit de colegi până la sosirea ambulanței care l-a transportat la spital.

***

VIDEO Reacție bizară: Premierul thailandez i-a pulverizat pe jurnaliști cu dezinfectant pentru a evita să răspundă la o întrebare

image-2021-03-9-24654019-70-premierul-th

Premierul thailandez Prayuth Chan-ocha i-a uluit și amuzat pe reporteri marți după ce și-a întrerupt conferința de presă pentru a-i pulveriza cu dezinfectant de mâini într-o tentativă de a le evita întrebările, relatează Reuters.

***

Ministrul Muncii: România sărăciei este legată şi de cei care sunt plătiţi cu salariul minim, nu doar de asistenţa socială

400x200.jpg

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, consideră că “România sărăciei este legată şi de cei care sunt plătiţi cu salariul minim”, atrăgând atenţia asupra faptului că cei 1,4 milioane angajaţi din sistemul privat declaraţi ca având venituri echivalente cu salariul minim pe economie “trăiesc în situaţii aproape identice cu unii care sunt dependenţi de ajutorul social”.

Citește și:  Revista presei cu Anton Kovacs – 01.07.2021

***

Pompierii din Craiova au greşit adresa. În loc de Spitalul de Psihiatrie, au ajuns la Pediatrie. „Măăă, nu aici arde!”
Pompierii din Craiova au greşit adresa. În loc de Spitalul de Psihiatrie, au ajuns la Pediatrie. „Măăă, nu aici arde!”

Când a izbucnit incendiul la Spitalul de Psihiatrie, reprezentanţii ISU au trimis la faţa locului 10 autospeciale. Nu toate, însă, au ajuns în locul unde oamenii încercau să se salveze. Cum explică şefii de la ISU situaţia.

Din cele două subunităţi de intervenţie, doar una a ajuns la locaţia corectă. Trei autospeciale au nimenit în curtea altui spital, cel de Pediatrie Copii, iar informaţia a fost furnizată de un bărbat care a observat că pompierii au greşit adresa.   „Măăă, nu aici arde, la Psihiatrie duceţi-vă… Uite-i, domne, ce fac? Greşiră adresa…”, au strigat imediat mai mulţi oameni care au ieşit afară alertaţi de sirene.

 

***

Șefii sindicatelor din Educație, discreți cu declarațiile de avere. Ei se află printre beneficiarii proiectului inițiat de Liviu Marian Pop

sind

Liderii principalelor sindicate din Educație sunt mai degrabă discreți cu declarațiile de avere. Doi dintre ei au publicat aceste documente doar pe pagina de internet a Consiliului Economic și Social, instituție în care norma este afișarea pe site a declarațiilor.

În schimb, pe paginile de internet ale propriilor sindicate, cei mai importanți șefi ai acestor organizații ignoră complet ideea de a-și face publice averile.

***

Peste 80% din costurile cu un deținut îl reprezintă salariile gardienilor și funcționarilor ANP

În ciuda datelor oficiale, numărul gardienilor care păzesc efectiv deținuții este foarte mic.

În timp ce sindicatele protestează săptămânal pentru venituri suplimentare, hrana unui deținut costă în jur de 5 lei pe zi, diferența până la 232 fiind reprezentată de costurile statului cu salariile funcționarilor din birouri și ale gardienilor care-i păzesc pe deținuți.

Una dintre problemele Administrației Naționale a Penitenciarelor pare a fi numărul mare de angajați care lucrează în birouri, în comparație cu numărul efectiv de gardieni care păzesc deținuții.

Ca și în alte instituțiile similare, se remarcă numărul mare de funcționari în raport cu cel al lucrătorilor operativi, cei de pe teren.

Potrivit unui răspuns primit de Europa Liberă la o solicitare formulată în baza legii liberului acces la informațiile de interes public, la 31 decembrie 2020, România avea 21.753 de persoane închise în rețeaua de penitenciare a ANP.

„În prezent, în sistemul penitenciar, se înregistrează un efectiv de 11.844 de angajați, iar, din aceștia, 7.567 fac parte din Sectorul Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, sector care cuprinde mai multe paliere: pază, escortare, însoțire și supraveghere, organizarea muncii, evidență deținuți, transfer, acordarea vizitelor și a pachetelor etc”, se arată în răspunsul ANP.

***

Subiectele zilei: Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență; Scrisoarea devastatoare a unei mămici pentru Emil Boc: “Un caz tipic de oraş cu ruj pe buze şi ţurţuri la fund“

image-2021-03-10-24654741-70-subiectele-

​Radiografia tulpinii braziliene de SARS-CoV-2: ce îi sperie pe oamenii de ştiinţă şi care este eficienţa vaccinurilor asupra ei. Datele strânse de către cercetători până acum….

Drumul ascuns al cocainei către Europa. În plină pandemie, petrecerile sunt interzise. Se consumă şi mai puţine droguri? Nici pe departe. Cocaina rămâne în top. Din America de Sud…

***

Raluca Turcan: Sporurile bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din salariul de bază și să fie acordate pentru două categorii de muncă

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că intenționează să modifice legea salarizării astfel încât sporurile acordate bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din nivelul salariului de bază și să fie acordate pentru cei care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase iar a doua categorie de sporuri să fie motivaționale.

***

România are cel mai mare număr de medici cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani din UE, în timp ce Bulgaria are cel mic număr de medici tineri

image-2020-09-29-24315669-70-medici-coro

În majoritatea țărilor UE, ponderea lucrătorilor din domeniul sănătății cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani este cea mai mare, cu cea mai mare pondere este România, urmată de Ungaria și Republica Cehă. Mai mult de jumătate dintre lucrătorii sanitari din Bulgaria au peste 50 de ani, potrivit datelor Eurostat pentru al treilea trimestru al anului 2020, potrivit Mediapool, citat de Rador.

***

Am dat gata pandemia cu un excel. Două zile de penibil instituționalizat

image-2018-05-27-22474043-70-clarice-din

Într-o dimineață, când colonelul Valeriu Gheorghiță se pregătea de o nouă raportare de succes a campaniei de vaccinare a primit un telefon. Nu se poate! Nu se poate! Deschide laptopul. Pe ditamai platforma guvernamentală, toate datele erau publicate. Cum e posibil? Niciun funcționar n-a venit cu vreo hârtie la mapă, după ce a mers pe la zece birouri după câte o semnătură. Sistemul nu funcționează, premierul trebuie să știe. Statul e vulnerabil. E total descoperit: s-au publicat ci-fre-le, ci-fre-le.

***

COMENTARIU Marius Oprea: De la neomarxism la totalitarism: ”Aida” de Verdi a fost mutilată, în numele corectitudinii politice

Acasă am o mică iconiţă coptă, din Etiopia, cu cei patru evanghelişti. Feţele lor sînt negre. Acum, s-ar putea ca acest mic vestigiu al creştinilor copţi să fie şi el considerat incorect politic pentru că se află în casa mea, un alb ortodox european, şi să nu mai conteze cît o preţuiesc pentru valoarea ei intrinsecă. În ”Aida” de Verdi, jucată recent la Paris, pe o mare scenă europeană, chipurile sclavilor etiopieni n-au mai fost înnegrite: e socotit un afront rasist. Deşi afrontul nu e de la Verdi, ci e de la natură: etiopienii s-au născut aşa.

***

Patreon

***

Târgul de produse tradiționale din Piața Traian a fost desființat. Ar putea apărea în alt loc

Gata cu Târgul de produse tradiționale din Piața Traian! Noua conducere a Piețe SA a decis desființarea acestuia, după un an și jumătate. Șeful societății spune că doar trei căsuțe erau ocupate și nu se justificau cheltuielile. Ar putea fi relocat târgul.

***

curs

***

De ce “viruși” e pluralul firesc, iar nu odiosul “virusuri”…

N-am să obosesc să spun că eu zic cu încăpățânare “viruși”, un plural firesc, iar nu odiosul “virusuri”, așa cum vor doctorii. Nu e firesc ca româna să fie singura limbă ce impune acestui simplu neutru latinesc, virus, două pluraluri.

Văd insistența absurdă că pluralul medical al lui virus, în sensul de agent patogen, trebuie să fie virusuri, spre deosebire de viruși, care ar fi doar pluralul virusului informatic.

Ei bine, virușii informatici au fost numiți metaforic și în glumă viruși, amintindu-i pe cei medicali. Nu sunt două cuvinte diferite. Asta a fost, insistent, metafora inițială.

Așa că spunem viruși în toate cazurile. Dându-i două pluraruri distrugi metafora inițială care a făcut ca programele nocive informatice să fie numite și ele viruși, ca virușii medicali, ca o boală care îți invadează computerul. Lucrul a fost făcut cu intenție și nu există niciun motiv ca să stricăm gluma si metafora, cum s-ar întâmpla disociind două pluraluri diferite. Diferențierea e inutilă, pedantă și stricătoare de glumă. Spunem doar: viruși.

***

 

Condamnații la moarte își vând operele de artă pe internet și sunt chiar mișto

Închisoarea San Quentin din California este cea mai veche din stat, are mai mulți condamnați la moarte decât oricare alt stat și una dintre cele mai longevive istorii pentru condițiile abuzive de încarcerare, de la tehnicile disciplinare din secolul al 19-lea, care includeau biciuirea la cele mai recente ca „cea mai mare pedeapsă din stat la capitolul siguranță la locul de muncă pentru eșecul în prevenirea răspândirii COVID-19”, conform Los Angeles Times.

Are și un magazin de suvenire.

„I se spune programul de hobby aici, în San Quentin”, spune Nicola White, fondatoarea unui program independent și neafiliat numit ArtReach: Reaching Out with Art and Poetry from Death Row. „Toată situația cu COVID-19 a oprit aprovizionarea. Au oprit toate programele și, din păcate, deținuții nu au mai primit nici vizite de aproape un an.” Inițiativa lui White a început în 2016 ca o alternativă la magazinul de hobby (din care poți cumpăra doar online) și reușește să servească drept galerie digitală pentru operele de artă a aproape 40 de bărbați condamnați la moarte. Galeria conține bijuterii, picturi, schițe și poezie.

San Quentin Art

***

Cine? Câți? Cum?

Cata-2020_03_10_14-15_OK-Page-14_001.jpg

În iunie 2020, doctorul Alexandru Rafila ne spunea că numărul real de cazuri înregistrate este de cel puțin zece ori mai mare decât o arată datele oficiale. Iar aici nu era vorba strict despre testarea pe stil românesc. Așa se întâmplă peste tot prin lume, ne spunea omul: „Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi […]

***

Casa Regală nu e acasă

11-scaled.jpg

Meghan Markel și Prințul Harry au făcut un interviu exclusiv cu Oprah pentru care se spune că au primit 9 milioane de dolari. În interviu s-au plîns ce oropsiți sînt și ce tare i-a persecutat Casa Regală. Casa Regală a zis că nu comentează, dar oricum apare sezonul următor din The Crown pe Netflix și o să aflați tot ce s-a întîmplat. Tot în interviu, doamna Meghan spune că au existat îngrijorări că o să facă un copil „prea“ de […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*