Cred că cea mai importantă știre de astăzi, chiar dacă a trecut aproape neobservată în presa internațională, este propunerea președintelui turc Recep Erdogan de creare a unei comisii internaţionale de anchetă din care să facă parte și experți din Ucraina, și din Rusia, și de la ONU, și din alte părți, care să elucideze ansamblul aspectelor legate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei.
Spun că știrea este mai importantă decât pare pentru că în funcție de reacția la această propunere vom vedea în primul rând cine minte și cine nu. Pentru că dacă a mințit odată, probabil că a mințit și altă dată, poate întotdeauna.
Un alt lucru interesant legat de acest subiect este că dacă evenimentul cu hidrocentrala a fost ieri principala știre în presa românească, în ultimele 24 de ore s-a pomenit mult mai puțin despre acesta. De parcă cineva ar fi pus o batistă pe țambalul presei.
Iar în presa internațională aproape că nu s-a pomenit despre el, din vreo 500 de articole din presa internațională pe care le-am răsfoit în această dimineață am găsit doar trei știri despre centrala hidroelectrică Kahovka și ambele se refereau la salvarea cetățenilor din zonă, nu la evenimentul propriu-zis. Sigur sunt mai multe, cănu răsfoiesc nici eu toate ziarele de pe planetă, dar procentul rămâne cam același.
Și cu North Stream avem o poveste interesantă, bineînțeles pentru oamenii inteligenți, nu pentru cei care au păreri preconcepute.
La început a fost acuzată Rusia că și-ar fi sabotat propria conductă. Această variantă a fost repede abandonată pentru că era prea gogonată.
După aceea a apărut o analiză documentată făcută de un ziarist american de pestigiu, care demonstra că sabotajul ar fi fost realizat de SUA cu sprijinul altei țări NATO.
Această variantă a fost repede dezmințită de Guvernul American, așa cum era și normal să se întâmple, că nu și-a închipuit nimeni că ăia, dacă chiar au fost vinovați vor spune “da, noi am fost, ne pare rău și ne oferim să plătim despăgubirile necesare”.
După care s-a făcut o comisie de anchetă, la care însă Rusia nu are dreptul să participe și nici să aibă acces la rezultatele cercetărilor. Și comisia asta o tot freacă de un timp, că ar fi fost niște ucraineni care au închiriat o barcă, că ar fi fost germani care au închiriat un yaht, s-a spus chiar că barca ar fi fost închiriată de niște români care după aceea s-au scufundat până la conductele alea pe care le-au minat ca să moară rușii de ciudă.
În ultimele zile în presa americană, și în cea subordonată americanilor, este mediatizată destul de intens ideea că au fost totuși ucrainienii.
Pentru că știți vorba aceea folosită în autobazele românești, “frați, frați, dar mai bine să moară mă-ta decât să moară mama”. Și poate că nici nu sunt atât de frați pe cât credem noi, poate că nu e vorba decât de niște hoți care s-au întâlnit cu niște proști.
Probabil că răspunsul cel mai apropiat de adevăr în această privință îl veți găsi dacă căutați să gândiți cine a pierdut și cine a profitat cel mai mult din sabotarea acelor conducte.
UE vrea să facă o lege prin care averile dobândite ilicit să fie confiscate.
Nu pot decât să fiu de acord cu așa ceva.
Dar și aici e un chichirez:
Legea asta va ține cont și de primul milion, ăla ilicit, urmând ca orice avere realizată pornind de la milionul ăla furat să fie confiscată?
Sau confiscăm numai milionul ăla furat și lăsăm hoților restul care a fost câștigat cinstit, dar care nu ar fi putut fi câștigat fără banii ăia furați inițial, spălându-i astfel de păcate la prețul unui mizilic?
Că dacă facem ca în cea de-a doua variantă, tot efortul este inutil.
***
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a propus miercuri preşedinţilor Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin, crearea unei comisii internaţionale de anchetă care să elucideze ansamblul aspectelor legate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, relatează France Presse.
Cum a decurs operația la care a fost supus Papa Francisc
Papa Francisc a fost supus miercuri unei intervenții chirurgicale de trei ore într-un spital din Roma, din cauza unei hernii, iar Vaticanul a anunțat că operația a decurs fără complicații, transmite Reuters.
ChatGPT poate ști mai multe decât medicul despre fumat, sinucidere și sex
Doctorul ChatGPT vă va vedea acum – și s-ar putea să vă placă mai mult decât medicul dumneavoastră uman.
Administrația Biden a primit un raport întocmit de serviciile de informații al unei țări europene conform căruia Ucraina avea în plan să atace gazoductele Nord Stream cu trei luni înainte ca niște explozii subacvatice să distrugă o porțiune a conductelor prin care gazul rusesc era transportat în Germania, potrivit Washington Post.
Joi începe la Luxemburg ultimul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, iar aderarea României și Bulgariei nu este pe agendă. Conducerea blocului comunitar va fi preluată de Spania, țară care se va confrunta însă cu alegeri anticipate. Guvernul care şi-a dat demisia era un susţinător explicit al aderării României la spaţiul Schengen, având deja contacte la cel mai înalt nivel cu partea austriacă pentru a încerca să genereze un consens, explică europarlamentarul român Victor Negrescu.
Confiscarea averilor ilicite, demersul PUSL, prioritate și la nivelul UE
Uniunea Europenă a demarat procesul de adoptare pentru o Directivă privind confiscarea averilor ilicite, aceasta fiind deja aprobată în Comisia LIBE a Parlamentului European și urmând acum să fie negociată între Consiliu, Comisie și Parlament.
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
Consiliul Județean Timiș continuă seria acțiunilor care consolidează poziția Timișoarei pe harta culturii europene, demonstrând încă o dată că acest domeniu, al culturii, este o prioritate pentru instituție. Administrația județeană, în calitate de partener și principal pilon al Programului Timișoara – Capitală Europeană, a reușit să facă în Timișoara investiții de milioane euro și astfel lasă pentru anii următori o moștenire durabilă și sustenabilă.
Ceasul Floral, unul dintre simbolurile Timişoarei, va începe în curând să ticăie…
Ceasul Floral din zona centrală a Timişoarei, unul dintre simbolurile oraşului, va redeveni în curând funcţional, cu implicarea Lions Diamond Club Timişoara.
Damian&Brothers, principalul invitat la noau ediţie a Festivalului Etniilor/Foto
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș prin Programul Național ”Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”, organizează cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Etniilor în perioada 17-18 iunie 2023 la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. Sârbi, bulgari, evrei, maghiari, romi,…
Primăria Timișoara a plătit obligațiile de mediu pentru perioada 2016 – 2020
Primăria Timișoara a plătit obligațiile de mediu pentru perioada 2016 – 2020
TIMISOARA. Administratia Fritz vrea sa inceapa lucrarile de renovare la cladirea ce adaposteste Primaria Veche, din Piata Libertatii. Consilierii locali urmeaza sa voteze un proiect de hotarare prin care sa aprobe indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea ce ar urma sa aiba loc.
Expoziție cu lucrările unuia dintre cei mai importanți artiști ai Timișoarei din ultimele decenii
Victor Gaga, un alt artist plastic important al Timișoarei care are un binemeritat loc în istoria culturală a orașului, revine în amintirea locuitorilor cu lucrări expuse la galeria Pygmalion de la Casa Artelor, aflată pe strada Augustin Pacha, într-o expoziție inclusă în proiectul „Amintiri necesare” dedicat maeștrilor orașului. Vernisajul va avea loc joi, 8 iunie, […]
TIMISOARA. „Spatiul de cultura”, proiectul marca Initiativa in Educatie, prin care se creeaza noi contexte educationale interdisciplinare cu continut cultural, artistic si stiintific pentru activarea, dezvoltarea si implicarea comunitatii locale, valorificarea patrimoniului cultural local si intarirea relatiilor culturale europene, se prezinta timisorenilor. Este un context expresiv in care vor fi explorate timpul si spatiul in […]
Ce facem astăzi, 8 iunie 2023, în Timișoara?
Joi, 8 iunie, Cargo concertează la Cazarma U, iar la FABER are loc un spectacol despre întâlnirea dintre materie și timp. Vă mai puteți bucura de spectacole de stand-up comedy în oraș.