„Care este cel mai mic număr natural astfel încât, dacă iau ultima cifră și o mut la începutul lui, numărul obținut este de două ori mai mare decât cel inițial?”. O știre de umplutură, de genul celor care spun că ești inteligent dacă vezi lupul într-un desen.
Dar mă întreb cum va ajuta rezolvarea unei astfel de probleme pe cineva care va avea vreodată nevoie în viață să calculeze suprafața unei camere ce trebuie zugrăvită sau volumul unui rezervor de apă sau combustibil. Sau pe cineva care în viitor va călători spre Marte.
Aceasta este, de fapt, problema sistemului de învățământ actual: în loc să ofere cunoștințe practice și utile, copiii sunt învățați tot felul de lucruri care nu le vor folosi niciodată în viața reală. Iar rezultatul este că după finalizarea unei școli, sau chiar a unei instituții de învățământ superior, mulți nu știu nici măcar să scrie corect în limba română, cu atât mai puțin să știe să facă ceva util.
Pentru cei curioși iată totuși rezolvarea, l-am întrebat pe ChatGPT care este răspunsul.
Da, este într-adevăr o problemă de clasa a IV-a:
*
Nu cred că ungurii râd de români; poate doar ne compătimesc și ne spun ceva de genul: „Lasă, că și la voi o să fie mai bine, până la urmă.”
În același timp, ungurii au avut mereu grijă să-și protejeze populația în privința energiei. Îmi amintesc că în anii ’80, pe când la noi se întrerupea energia electrică și căldura pentru a asigura resurse suficiente industriei, am auzit la Europa Liberă o știre despre cum în Ungaria au fost închise temporar câteva fabrici, pentru ca populația să aibă suficientă energie în timpul acelei ierni.
*
Amnistia fiscală, în Monitorul oficial. Firmele corecte primesc o bonificație de 3%, dar PFA nimic.
Poate că acesta este primul pas spre una din măsurile pe care ar trebui să le impună viitorul guvern:
Vrei să faci bani în România, fă-ți firmă. Nu e greu să-ți faci un SRL, mai nou se poate face și online.
Avem în prezent un adevărat haos în această privință, avem PFA-uri, avem tot felul de cabinete individuale, avem societăți comerciale, unii lucrează „pe drepturi de autor” și mai avem și persoane fizice fără nici o formă juridică care obțin venituri, în unele cazuri mult mai mari decât o firmă.
Și fiecare dintre acestea sunt impozitate diferit.
Uniformizănd toată treaba și modificând puțin sistemul de impozitare totul s-ar simplifica. Fie că produci centrale atomice, fie că ți-ai închiriat apartamentul sau îți lucrezi pământul, trebuie să ai un SRL și plătești fie impozit pe venit de 3% dacă ai în lună un profit mai mic de, să spunem, 12300 de euro, fie impozit pe profit de 16%, dacă depășești această sumă în luna respectivă.
Domnule Ciolacu, faceți cum vă spun și o să vedeți că o să fie, pentru noi toți, pentru țară, mai bine decât vă imaginați.
*
A murit Sergio Mendez, autorul melodiei „Mas Que Nada”. V-am pus mai jos o variantă mai modernă și puțin mai sexy decât originalul.
*
Dacia anunță concedieri voluntare. Puteți să fiți siguri că vor urma și cele involuntare. Nu numai la Dacia.
Eu vă tot spun de mulți ani că vin vremuri interesante.
***
Cum au ales neoconistii hegemonia în detrimentul păcii, începând cu începutul anilor 1990
Jeffrey D. Sachs | 4 septembrie 2024
În 1989 am fost consilier al primului guvern post-comunist al Poloniei și am ajutat la elaborarea unei strategii de stabilizare financiară și transformare economică. Recomandările mele din 1989 au cerut sprijin financiar occidental pe scară largă pentru economia Poloniei pentru a preveni o inflație fulgerătoare, pentru a permite o monedă poloneză convertibilă la un curs de schimb stabil și o deschidere a comerțului și investițiilor cu țările din Comunitatea Europeană (acum Uniunea Europeană). Aceste recomandări au fost respectate de Guvernul SUA, G7 și Fondul Monetar Internațional.
Asta e: războiul este declarat!
Fiți siguri că acesta nu este al treilea război mondial despre care vorbim. Dar este încă un război sau mai degrabă războaie care se poartă pe întreaga planetă. De către cine? De o mână de indivizi eminamente răuvoitori.
2020: Pandemie de propagandă, frică și izolare (episodul 15)
Cum vor fi percepuți anii Covid peste 25, 50 sau 100 de ani? Ca contemporan al acestei perioade, dacă ar fi să le descrii, care ar fi abordarea ta?
China intenţionează să aducă pe Pământ mostre de rocă marţiană, o premieră la nivel mondial
Recrutare brutală în Ucraina. Familia unui bărbat susține că acesta a fost omorât în bătaie de responsabili cu mobilizarea
Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a cerut vineri deschiderea unei anchete asupra morţii unui om care a fost, potrivit apropiaţilor, reţinut şi bătut de responsabili cu mobilizarea militară, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Această chestiune, care s-a petrecut în regiunea Transcarpatia (vest), „necesită o anchetă imediată, completă şi imparţială”, a declarat comisarul Dmitro Lubineţ pe Telegram, precizând că a trimis o cerere în acest sens procurorului general şi că au fost începute investigaţii. Dacă acuzaţiile se confirmă, „vinovaţii trebuie aduşi în justiţie”, a subliniat el.
A murit regele bossa nova, Sergio Mendes, autorul hitului „Mas Que Nada”. Legenda muzicii braziliene a câștigat un premiu Grammy
Muzicianul brazilian Sérgio Mendes, care a contribuit la popularizarea bossa nova și samba în rândul publicului occidental, a murit la vârsta de 83 de ani, a confirmat familia sa, potrivit BBC.
Budapesta: Dacă UE ne va forța să primim migranți le vom asigura transportul gratuit la Bruxelles
UNGURII RÂD DE ROMÂNI: Familiile maghiare beneficiază de cea mai ieftină energie electrică şi gaz natural din Europa
Datorită măsurilor de reducere a cheltuielilor cu utilităţile, familiile maghiare au beneficiat de cea mai ieftină energie electrică şi gaz natural din Europa în august 2024, a scris Szilárd Németh, însărcinatul guvernamental responsabil cu reducerea cheltuielilor cu utilităţile, într-o postare publicată vineri, pe pagina sa de Facebook. Comparaţia se bazează pe preţurile finale de utilizare, […]
Dacia anunţă „concedieri voluntare”. Angajaţii care se oferă să plece pot primi până la 40. 000 de euro
Producătorul de autoturisme Dacia își invită angajații să plece din companie, în schimbul unor compensații financiare consistente, cuprinse între 22.000 de lei și până la pese 200.000 de lei (40.000 de euro), în funcție de vechime, potrivit unui document intern, citat de Profit.ro.
Amnistia fiscală, în Monitorul oficial. Firmele corecte primesc o bonificație de 3%, dar PFA nimic
Amnistia fiscală a fost publicată în Monitorul oficial. Astfel, firmele care au datorii la stat la data de 31 august pot plăti datoriile principale până la 25 noiembrie și li se vor șterge dobânzile și penalitățile de întârziere. În cazul persoanelor fizice, acestea beneficiază și de o reducere de impozit și contribuții, pe lângă ștergerea dobânzilor și penalităților.
Cum se rezolvă problema de matematică de clasa a IV-a care îi încuie pe toți. L-a încurcat și pe Nicușor Dan
Stadionul „Dan Păltinișanu” are autorizație de desființare
Proiectul privind construirea unei noi arene ultramoderne în Timișoara, în locul vechiul Stadion „Dan Păltinișanu”, mai face un pas înainte.