De ce nu merge bine povestea aceea cu e-TVA-ul?
Păi nu a mers bine pentru că cineva nu a înțeles cum e cu facturile și cu cunoștințele de bază despre contabilitate:
Există documente de transfer al proprietății, exclusiv factura.
Și există documente de transfer al numerarului, chitanța.
Și mai există și Bonul fiscal, care nu e altceva decât o factură listată pe o hârtie, iar aceeași hârtie este și o chitantă.
Adică Bonul fiscal are dublu rol, factură și chitantă în același timp.
Dar e tot factură și tot chitanță, de aceea se și contează la fel.
Ceea ce înseamnă că dacă ai emis bon fiscal, adică o factură, nu mai ar trebui să emiți încă o factură pentru transferul aceleiași valori, chiar dacă una din cele două facturi este listată pe o hârtie mititică.
La fel cum dacă ai emis un bon fiscal nu mai emiți o încă o chitantă.
Așa ar trebui să fie, dar de unde să știe asta avocații, experții guvernamentali, popii ajunși miniștri, consultanții, mulți din firme străine, și alte categorii de escroci care s-au băgat în seamă într-un domeniu despre care nu au nici măcar cunoștințe elementare. Că dacă le-ar fi avut ar fi scris lucrurile astea înaintea mea și înainte de a face reglementări idioate.
Dar se poate face așa ceva, un e-TVA? Ar fi bine să existe așa ceva?
Și dacă s-ar face cum ar trebui să se facă?
Da, se poate face. Și ar fi bine să se facă.
Pentru a răspunde la această întrebare va trebui pentru început să vedem de ce în acest moment trebuie să depunem atâtea declaraţii.
Principalul motiv este ca fiecare din declaraţiile pe care le depunem conţin date prelucrate şi sintetizate.
De exemplu una din cele mai importante declaraţii pe care le depunem este „Bilanţul”.
Dar, dacă analizăm bine bilanţul ăsta, care e atât de important încât nu poate fi semnat decât de un expert, nu prea ajută pe nimeni la nimic. Avem o cifră de afaceri, ceva despre datorii, chestii de genul ăsta.
Putem afla din bilanţ dacă toate facturile emise de firma A au fost înregistrate şi la clientul acesteia, firma B ? Răspunsul este NU, pentru asta va trebui să facem Declaraţia 394.
Putem afla din bilanţ dacă Ion Popescu, angajat la firma care a întocmit bilanţul este asigurat la sistemul de asigurari pentru sănătate ? Sa fim serioşi.
De fapt, din bilanţ putem afla foarte puţine lucruri, la fel cum din fiecare declaraţie în parte putem afla destul de puţine lucruri, şi din suma tuturor declaraţiilor nu vom putea reproduce toate datele introduse iniţial.
Pentru ca instituţiile statului să aibe totuşi nişte date despre contribuabili se vor face declaraţiile numerotate de la 001A până la 999C, la care se adaugă o mare varietate de acte adiţionale şi note la declaraţii.
Cei care se ocupă puţin de fotografia digitală vor înţelege despre ce este vorba dacă le voi spune că declaraţiile care se depun în prezent la instituţiile statului seamănă cu pozele în format jpg, conţin date sintetizate, prelucrate, date a căror prelucrare a necesitat resurse imense, arată frumos, dar din aceste date nu se mai poate reconstitui informaţia iniţială.
Pentru a reflecta cât mai corect realitatea am avea nevoie de o contabilitate în format „RAW”, care conţine date cât mai brute.
Există oare, undeva pe traseul fluxului informaţional nişte date de acest fel?
Culmea este că există. Dacă ne uităm într-un „Registru jurnal” corect întocmit vom vedea că acesta conţine exact acele date de mare acuratete de care am avea nevoie pentru a crea o „imagine contabilă” a lumii în care trăim.
Registrul jurnal (de fapt formulele contabile înscrise în acesta) conţine toate informaţiile din contabilitatea unei entitati economice, fiecare cu toate amănuntele necesare. Din Registrul Jurnal se pot extrage datele pentru bilanţ, se poate afla cât TVA trebuie să plătească o firmă, căt a încasat, cât a vândut, de la cine a încasat, de ce a încasat, cui i-a vândut, totul.
Dacă Statul ar intra în posesia acelui Registru Jurnal ar avea toate datele de care ar avea nevoie, ar ști că firma X nu a înregistrat în contabilitate o factură emisă către un client, ar ști cât TVA sau impozite are de plătot o anumită firmă, ar ști cămuncitorul Popescu cu CNP-ul 1234567890 a muncit în luna septembrie fix 168 de ore și datele astea trebuie să i se adauge la anii de pensie. Ar ști tot ce mișcă în economie prelucrând această singură declarație.
Din păcate, în loc să fie valorificat aşa cum trebuie, Registrul Jurnal este sintetizat, comprimat, colorat şi pictat până nu prea mai rămâne mare lucru din el. După care rămăşiţele sunt încă o dată pictate în alte culori, sunt interpretate, interpretarea fiind influenţată de pregătirea şi inteligenţa celui care face interpretarea, sunt din nou comprimate şi ceea ce rezultă reprezintă milioanele de declaraţii şi bilanţuri şi situaţii care se depun la instituţiile statului.
De ce se procedează în acest fel ?
În primul rând pentru că sistemul este corupt.
Si este mai interesant pentru corupători, din care fac parte inclusiv oameni care alcătuiesc statul, să complice lucrurile cu tot felul de softuri scumpe și tot felul de semnături electronice, în loc de a le simplifica,
Un alt motiv este că cei care administrează acest domeniu nu sunt meseriași, acolo nu sunt contabili sau economiști adevărați, oameni care să fie în stare nici măcar să înțeleagă ce scriu eu aici, ci tot felul de neaveniți care au ajuns acolo din tot felul de motive care nu au nici o legătură cu profesionalismul.
Și pentru că sistemul este preluat din „epoca hârtiilor”. Era greu ca undeva, în centrul administraţiei să aduni toate hârtiile dintr-o ţară. De aceea acestea erau prelucrate într-un sistem piramidal iar la vârf ajungeau doar nişte „totaluri”. Mai târziu, odată cu introducerea informaticii în administraţie, sistemele de calcul aveau putere mică de procesare, aşa că era mai simplu să prelucrezi datele primare pe milioane de calculatoare în paralel şi apoi să trimiţi rezultatele către un calculator central, cu dezavantajele enumerate mai sus. Pe măsura trecerii timpului tehnologia a evoluat dar sistemul birocratic nu a fost în stare să se adapteze.
Şi aşa s-a ajuns la situaţia actuală, închipuiţi-vă o mulţime de albine care culeg polenul de pe un câmp, îl mestecă formând mierea care curge printr-o clepsidră, iar în partea de jos a clepsidrei o altă mulţime de albine, mai puţine decât cele din partea de sus, se chinuie fără să reuşească să facă polen din acea miere.
***
Dincolo de hegemonie – O nouă ordine internațională în conformitate cu Carta ONU
Ne aflăm într-o nouă fază a istoriei omenirii din cauza confluenței a trei tendințe interdependente. În primul rând, și cel mai important, sistemul mondial condus de Occident, în care țările din regiunea Atlanticului de Nord domină lumea militar, economic și financiar, sa încheiat. În al doilea rând, criza ecologică globală marcată de schimbările climatice induse de om, distrugerea biodiversității și poluarea masivă a mediului, va duce la schimbări fundamentale ale economiei și guvernării mondiale. În al treilea rând, progresul rapid al tehnologiilor în mai multe domenii – inteligență artificială, calcul, biotehnologie, geoinginerie – va perturba profund economia și politica mondială.
Franța. Președintele a numit un prim-ministru, la două luni după alegerile anticipate. Michel Barnier a fost negociatorul-șef al UE pentru Brexit și, în prezent, este membru al partidului Les Républicains, de dreapta.
Michel Barnier a fost ministru de patru ori și comisar european de două ori, iar între 2016 și 2019 a fost negociator-șef al UE pentru Brexit, poziție din care a pregătit, alături de guvernul britanic, retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Analiștii politici sunt de părere că Barnier va avea o misiune dificilă – să formeze un cabinet care să poată guverna fără un sprijin real în parlament, care este divizat în trei mari blocuri politice, niciunul cu o majoritate clară.
Michel Barnier (73 de ani) va fi cel mai în vârstă prim-ministru de la instaurarea Republicii a V-a (în 1958) și îi va urma lui Gabriel Attal, care la momentul numirii avea 34 de ani, ceea ce l-a făcut cel mai tânăr prim-ministru francez din istorie.
Fiul preşedintelui american Joe Biden, acuzat că a luat bani de la afaceristul român Puiu Popoviciu pentru a „influența” Justiția. Hunter Biden, judecat în SUA pentru evaziune fiscală
Fiul preşedintelui american Joe Biden, Hunter Biden, va fi judecat un tribunal federal din Los Angeles într-un proces penal în care este acuzat de evaziune fiscală prin neplata unor taxe de 1,4 milioane de dolari. Conform anchetatorilor, banii se duceau pe droguri, prostituate şi bunuri de lux.
Amnesty acuză Israelul de ”crime de război” şi cere o anchetă internaţională împotriva armatei israeliene care a distrus ”deliberat şi sistematic” structuri şi recolte pentru a crea o zonă-tampon reprezentând aproximativ 16% din teritoriul Fâşiei Gaza
Descoperirea surpriză privind un organ: Trăiești mai mult, înjumătățește riscul de moarte prematură
Un nou studiu care a analizat peste 10.000 de americani și publicat în BMJ Mental Health, în luna septembrie 2024, a făcut o descoperire foarte interesantă, surprinzătoare, legată de longevitate. Astfel, experții de la Universitatea Sun Yat-sen din Shenzhen, China, au constatat că rezistența mentală reprezintă cheia pentru a trăi mai mult, ținând departe bolile cronice.
Atac armat în Munchen, lângă Consulatul General al Israelului. Suspectul a fost împușcat VIDEO
Mai multe focuri de armă au fost trase în centrul orașului Munchen joi, 5 septembrie, în apropierea Consulatului General al Israelului. Polițiștii germani au intervenit, presupusul suspect fiind împușcat.
Consumul frânează în întreaga UE – România, a doua cea mai accentuată scădere
VIDEO „A mințit”. Investigație Recorder despre Nicolae Ciucă: Mitul eroului de la Nassiriya
Doi generali italieni care au participat la luptele din Nassiriya, unde Nicolae Ciucă a condus batalionul „Scorpionii roșii”, susțin că militarii români nu au fost implicați direct în lupte, ci au activat doar în zona Suq al Shuyukh, în afara orașului Nassiriya: „Avem o restricție națională, deci nu pot intra în Nassiriya”, susține unul dintre generalii italieni că i-a spus Ciucă în acel moment. Cu toate acestea, prezidențiabilul PNL Nicolae Ciucă și-a construit o carieră în ultimii ani pe baza ideii că a fost „singurul comandant român care a condus românii într-o bătălie reală, de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”, în Nassiriya, notează Recorder.
Sfântul Ciucă
Subsemnatul am o singură certitudine: un militar care, șeful Armatei Române fiind, pentru care cuvântul dat e sfânt, după ce declară sus și tare: „Consider atât de sfântă onoarea și demnitatea de a fi fost șeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva.
Adrian Năstase și Mircea Pascu, reacții în cazul „Ciucă, erou la Nassiryia”. „Nu puteam să îi privăm pe soldați de dreptul la apărare”
Autoritățile de la București nu le-au permis militarilor români, conduși la acea vreme de Nicolae Ciucă, să participe la operațiunile în care au fost implicați, susțin generalii italieni și polițistul militar român care au stat de vorbă cu Recorder pentru a elucida „Mitul eroului de la Nassiriya”. Digi24.ro i-a contactat pe fostul prim-ministru, Adrian Năstase, și fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pascu, pentru a afla dacă Guvernul din 2004 a luat vreo decizie în acest sens.
Jurnalista Emilia Șercan anunță că Curtea de Apel București a decis că Parchetul General trebuie să redeschidă ancheta în dosarul său de kompromat privind fotografiile personale publicate pe internet
DIICOT vs. Presa. Lista dosarelor penale făcute de procurori împotriva jurnaliștilor
Pensionara cu pensie de 280. 000 de lei care conduce Avocatul Poporului, tupeu colosal în legătură cu recalcularea pensiilor: Analizăm criticile formulate, vă anunțăm noi când e ceva
Pensionară de lux, șefa AvP tace. Au trecut trei săptămâni de când deciziile de recalculare a pensiilor au început să fie transmise pensionarilor.
De atunci încoace, majoritatea deciziilor au ajuns la destinatari.
Și tot de atunci, au izbucnit mai multe scandaluri referitoare la decizii eronate.
În câteva rânduri, i s-a atras atenția public Avocatului Poporului să analizeze situația și să pună presiune pe autorități.
Însă abia acum, Renate Weber, care conduce Avocatul Poporului, a catadicsit să ofere o reacție.
Una cinică și complet inutilă: „În ceea ce privește sesizarea Curții Constituționale, informăm petenții asupra faptului că toate criticile de neconstituționalitate formulate și aduse la cunoștința instituției se
află în prezent în analiză. Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei
publice.”.
Salariul uriaș încasat de directorul Institutului de Informatică ICI. Fost ofițer la „Doi și-un sfert”, numit de PNL fără concurs
Angajații Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI nu-și fac publice veniturile salariale, asta deși institutul funcționează sub coordonarea SGG.
Șefii institutelor de cercetare din România au printre cele mai mari salarii, iar în majoritatea cazurilor acestea nu sunt nici măcar publice. La fel se întâmplă și cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică ICI, institut ce funcționează sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului și care administrează domeniile de internet .ro. Începând cu anul 2020, institutul este condus Adrian Victor Vevera.
ANAF a început să trimită e-Deconturile de TVA / Contabilii acuză că sunt greșite
ANAF a încărcat e-Deconturile de TVA în SPV, iar contabilii au observat că datele sunt incorecte. Prin noua opțiune din platformă, firmele primesc deconturile precompletate, raportul justificativ (la cerere) și notificarea de conformare, dacă este cazul.
Unii le-au așteptat de noaptea trecută, după miezul nopții și au început să posteze pe grupuri despre faptul că sunt greșeli. Cea mai frecventă constatare este faptul că multe date sunt dublate pentru că din diferite baze de date este adunat același lucru de două ori, iar în alte cazuri bonurile de carburanți nu sunt luate în calcul. Dublate sunt și sumele transmise din casele de marcat cu cele din Declarația 394, acuză contabilii.
Momentan scopul e-TVA este pur informativ.
„Ați dat drumul la cel mai prost decont precompletat. Sincer, noi știam despre ce vorbim. Degeaba nu au iesit contabilii în stradă. Ați crezut că bifați o cerință, dar nu ați reușit decât să ne dați dreptate. Altceva mă sperie: ce date aveți în sistem și de câte ori le aveți dublate. Noi contabilii facem din nou de râs Statul român. Noi contabilii lucrăm cu cifre și noi avem cifrele exacte, nu cu vorbe. Prin urmare, vă rog scoateți tâmpenia cu e-TVA, cât mai puteți. Ați demonstrat că nu sunteți în stare să faceți decontul precompletat”, susține Nicoleta Banciu, expert contabil.
Cel mai bine păstrat secret din ANAF și controalele fără logică
În nenumărate conferințe și discuții pe teme fiscale la care am participat, mereu s-a ridicat subiectul celui mai păstrat secret din ANAF, uneori chiar de față cu reprezentanți ai Fiscului care nu ziceau nimic pe temă.
Pare a fi ca o rețetă de prăjituri închisă într-un seif, iar combinația numerelor este știută doar de bucătarul șef.
Subiectul, practic, a murit de fiecare dată când a fost adus în discuție.
Cel mai recent, Ionuț Simion, partener PwC România, chiar atrăgea atenția că „analiza de risc e cel mai bine pastrat secret de la ANAF”.
Ce-a vrut să spună cu asta?
Nimeni nu știe cum face ANAF analizele de risc și ajunge la concluzia că multe firme trebuie controlate. Problema este că acei contribuabili, în concepția multor consultanți cu care am discutat, sunt corecți, își plătesc taxele la zi, sunt profitabile.
De ce râdea medicul şpăgar de la „Municipal” în momentul în care era săltat de procurori. Din nou, despre justiţie şi… PSD
Săptămâna trecută un adevărat taifun a lovit Spitalul Municipal Timişoara, după ce procurorii au săltat şase medici de la Secţia de Oncologie (aproape toţi) şi o asistentă, pe motiv de şpăgi cu ghiotura. În imaginile filmate unul cu medicii şpăgari, Laurenţiu Drăghici, râdea aproape cu gura până la urechi în momentul în care era dus…
A fost semnat contractul cu turcii care vor livra noile troleibuze din Timișoara. Primul ajunge în primăvară
Programul de lucrări al SDM în ziua de 6 septembrie 2024
Show de stand-up, concerte live susținute de Madalina Paval Orchestra, The Motans, Moonlight Breakfast, la aniversarea Iulius Town din acest weekend
TIMISOARA. Tu ce faci weekend-ul acesta? Iulius Town te invită la petrecerea „Picnic in My Town”, unde sărbătorim cinci ani de la inaugurare! Agenda evenimentului este formată din: spectacol de stand-up, concerte live, dar și Street Food Festival. Tot în acest final de săptămână, în Atriumul Iulius Mall are loc și finala „Open Robotics Intelligent […]