Din nou sâmbăta. O sâmbătă care urmează după o vineri și o joi, ambele nelucrătoare.
Iar acest lucru se vede și în presă, dacă eliminăm știrile despre război și despre sport, un domeniu despre care nici nu pomenesc niciodată pentru că nu mă interesează acest subiect, nu prea mai rămânem cu nimic din ceea ce ar fi niște știri “clasice”.
Că tot am pomenit despre zilele astea nelucrătoare.
De fapt nu au fost chiar nelucrătoare.
Când am ieșit ieri dimineață lângă blocul meu era o mașină mare și frumoasă a celor de la Aquatim. Făceau ceva acolo la canal. Mai încolo am văzut niște măturători care dădeau cu târnurile alea pe asfalt. Un microbuz descărca marfă la un magazin. Troleibuzele circulau. Doamna de la agenția loto de lângă fosta librărie Școlarul era la serviciu și avea și un zâmbet pe buze, la fel cum au întotdeauna doamnele de acolo. Străduțele din jurul Pieței Unirii erau pline de mașinuțe care aduceau marfă. În Piața Libertății lucrau niște oameni, cred că erau de la ENEL, că aveau o mașină din aceea cu un braț care se ridică. Femeile frumoase făceau ceea ce este prima lor datorie, să înfrumusețeze locul prin care trec. Alți oameni săpau ceva pe strada Mărășești, erau și niște conducte acolo. Toate magazinele erau deschise. În Piața 700 piețașii erau și ei la serviciu. Vânzătorii de la gheretele acelea cu șaorme și ce mai vând ei acolo își curățau mesele și grătarele pregătindu-se pentru clienții care urmau să vină mai târziu. Cei de la Curtici așteptau clienții cu vitrinele pline de cârnați și mezeluri. Pe străzi oamenii erau tot cam atâția câți sunt în orice zi lucrătoare.
Orașul funcționa normal.
Singurul lucru care arăta că este sărbătoare era traficul. Extrem de puține autoturisme, în comparație cu zilele normale de lucru.
V-ați întrebat vreodată cine sunt cei a căror absentă o percepem doar atunci când nu ne împut străzile cu gaze de eșapament?
Școlile din Utah interzic Biblia. Și țineți cont că ăștia fac parte din “Bible Belt”, “centura Bibliei”, state locuite în marea lor majoritate de creștini fanatici.
Ați citit vreodată Biblia din scoarță în scoarță, așa, ca pe o carte obișnuită, nu ca pe o carte sfântă?
Dacă ați fi făcut-o, probabil ați fi ajuns la concluzia că nu au greșit oamenii ăia când au interzis cartea asta în școli.
Poate ar trebui să se procedeze și la noi la fel, Biblia nu este în nici un caz o carte pentru copii. Și așa cum s-a dovedit de-a lungul timpului, nu este nici măcar pentru toți adulții, sunt chiar oameni de meserie, preoți, care nu o înțeleg.
Absolvenții de liceu sau facultate care nu își găsesc de lucru vor primi ajutor de șomaj. Și iată că visul de aur al omenirii din vremea când terminasem eu școala și când miliția te lua de pe stradă dacă nu aveai o legitimație de serviciu s-a împlinit. Ce minunat ar fi fost, după terminarea școlii să-ți dea statul niște bani și tu să stai pur și simplu și să te gândești la tot felul de lucruri, sau să te distrezi.
Dar poate ar trebui ca statul să mai facă o chestie, să țină evidența acestor absolvenți și să facă ceva cu școlile pe care le-au terminat, că dacă oamenii ăia nu și-au găsit de lucru în specialitatea pe care au terminat-o, școala aia nu a însemnat decât o cheltuială inutilă și o mulțime de timp pierdut fără nici un folos. Așa că profesorii de acolo ar trebui trimiși și ei să-și caute altceva de lucru.
Filialele Institutul Cultural Român din Beijing, Veneția, Lisabona, Istambul și Londra organizează tot felul de evenimente minunate pentru a marca Ziua Tratatului de la Trianon.
Sunt convins că cei de la Beijing și din celelalte părți își vor lăsa pe a doua zi tot ce au de făcut pentru a participa la aceste manifestări, exact cum vom face și noi astăzi pentru a participa la evenimentele care eventual vor avea loc cu ocazia sărbătoririi zilei în care s-a declarat independența Muntenegrului.
Lăsând gluma la o parte, cred că acest gen de evenimente, ca de altfel a instituțiilor de genul ICR, sau Institutul Levantului și altele asemănătoare nu sunt decât o modalitate de a finanța existența unor paraziți inutili care trebuie răsplătiți pentru ceva, poate un articol în care luau apărarea unor oameni politici sau altceva de genul acesta.
Un astfel de eveniment, pe lângă leafa pe care o iau lună de lună ăia care-l organizează, și țineți cont că ăia sunt intelectuali care nu se mulțumesc cu o leafă de strungar sau de vânzătoare la Profi, mai costă și ceva în plus, mai o măslină, mai o brânzică, mai se fură ceva, se adună.
Hai să spunem că o chestie din asta la Beijing se decontează la 100000 de euro, un mizilic. Poate mai mult, poate mai puțin, habar nu am.
Cu banii ăia statul ar putea construi cam 5 apartamente. Adică 5 familii, 10-15 persoane care peste o lună ar scăpa de povara unei chirii împovărătoare. Nu e cine știe ce, dar pentru românii ăia 10-15 e mult, mai mult decât un eveniment despre care după o zi nu își mai amintește nimeni.
Să nu vă imaginați că am ceva cu intelectualii, în fond și eu am trăit toată viața de pe urma gânditului, nu am prea tras la șaibă decât foarte puțin, așa că și eu poate as putea să fiu numit “intelectual”. Diferența a fost că mie nu mi-a dat nimeni nici un ac pur și simplu pentru că am existat, sau pentru căam făcut parte dintr-un grup oarecare. Dacă am primit ceva, a fost strict pentru ceea ce am produs și am reușit să vând altora.
***
Școlile primare din Utah interzic Biblia pentru „vulgaritate și violență”
Școlile primare din Utah interzic Biblia pentru „vulgaritate și violență”. Mișcarea vine în urma unei plângeri a unui părinte că Biblia King James are materiale nepotrivite pentru copii, scrie BBC.
Studiu. Viața sexuală nesatisfăcătoare, un semn care prevestește demența, în cazul bărbaților
Cercetătorii avertizează că o viață sexuală nesatisfăcătoare la vâsta mijlocie poate fi un simptom incipient al demenței. Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Pennsylvania, care a investigat asocierea dintre funcția erectilă, satisfacția sexuală și cogniție în rândul a sute de bărbați, cu vârste cuprinse între 56 și 68 de ani, a constatat că scăderea satisfacției sexuale și a funcției erectile se află în strânsă legătură cu declinul cognitiv și pierderea memoriei.
Evenimente organizate de reprezentanțele ICR pentru marcarea Zilei Tratatului de laminunate Trianon
Pentru a marca Ziua Tratatului de la Trianon, stabilită prin Legea nr. 256 din 18 noiembrie 2020 la data de 4 iunie, reprezentanțele din străinătate ale Institutului Cultural Român organizează o serie de evenimente cu scopul de a rememora contextul internațional și desfășurarea evenimentelor care s-au succedat – încheierea Primului Război Mondial, Marea Unire, Conferința de Pace de la Paris – până la semnarea acestui document istoric emblematic la Versailles, pe 4 iunie 1920.
Mediul de afaceri, impecabil organizat in coalitii, asociatii, grupuri de lucru, camere de comert, institute, patronate si altele, vorbeste de ani de zile pe tema deficitului de forta umana, atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ, aratand cu degetul la scolile si facultatile care livreaza absolventi insuficient instruiti si conectati la piata muncii.
Absolvenții de liceu sau de facultate care nu își găsesc un loc de muncă pot primi ajutor de șomaj
Absolvenții de liceu sau de facultate care nu își găsesc un loc de muncă pot primi ajutor de șomaj sau pot participa gratuit la programe de formare profesională oferite de agențiile județene de ocupare a forței de muncă. Directorul AJOFM Timiș, Roxana Paula Kasai, anunță la Radio România Timișoara că, deși este grevă în învățământul […]
În plină criză datorată grevei profesorilor, guvernul a găsit un miliard de Euro pentru înzestrarea armatei. Asta este cifra totală netă pe care o revendică toți profesorii din România.
Romtehnica a lansat recent licitația pentru achiziționarea „Autovehiculelor tactice blindate de tip uşor” – ATBTU, anunță Monitorul Apărării. Culmea, anunțul vine în plină grevă a profesorilor, în care Guvernul se plânge că nu are bani de mărit salarii.
„Basarab”, Basarabia, o posibilă origine iraniană a unui vechi nume istoric românesc
În cartea sa despre posibila origine cumană a Basarabilor (Negru Vodă. Un voivod cuman la începuturile Țării Românești, Humanitas 2007), istoricul Neagu Djuvara evocă o posibilă etimologie iraniană, persană, a numelui Basarab.
Ce facem astăzi, 3 iunie 2023, în Timișoara?
Sâmbătă, pe lângă spectacole, filme și expoziții în oraș, vă puteți bucura de o petrecere și excursie cu vaporul Pelicanul, dar și de Festivalul Luminii care are loc în parcul Anton Scudier.