Redacție August 7, 2020

 

Protocolul de scanare normală cu computerul tomograf (CT), pentru pacienţii cu COVID-19 care necesită tomografii repetate, a fost adaptat de medicii specialişti radiologi ai Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara. Procedura este unică în vestul țării și cu ajutorul ei se reduce cu aproape 70% cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi bolnavii în timpul examinărilor repetate.

 

Pacienţii internaţi cu COVID-19 necesită în timpul tratamentului un număr crescut de investigaţii care se efectuează cu ajutorul computerului tomograf, ceea ce înseamnă o doză mare de iradiere într-un timp foarte scurt. În cazul unei scanări cu un CT clasic, doza de radiaţii la care este supus pacientul se apropie de 350mGy/cm, în timp ce în cazul unui proceduri low dose CT nu depăşeşte 90mGy/cm.

 

„Am optat pentru acest tip de tehnică CT, cu doză redusă de iradiere (low dose CT), pentru a-i proteja cât mai mult pe pacienţii bolnavi de COVID-19, ai căror plămâni sunt puternic afectaţi de boală. Ştim că pacienţii rămân internaţi doua-trei săptămâni, în funcţie de gravitatea bolii. În acest interval, unii dintre ei au nevoie de mai multe evaluări imagistice într-o perioadă scurtă de timp. Pentru a nu creşte doza de iradiere asupra organismului, am început să folosim acest protocol pe o scara mult mai largă”, a declarat doctorul Diana Manolescu, specialist radiolog.

 

În cazul noii proceduri se păstrează aceeaşi calitate a imaginii, neexistând diferenţe semnificative faţă de un CT standard la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2.

 

Citește și:  Ploaie cu grindină lângă Timișoara. Prăpăd în Banat după o ploaie torențială

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*