Economia germană va înregistra o creștere minimă în 2025, potrivit celor mai recente estimări ale OECD și ifo. Previziunile revizuite indică o stagnare economică, pe fondul incertitudinilor politice și al tensiunilor comerciale globale.
Economia germană stagnează
Economia Germaniei este într-o situație mai gravă decât se estima anterior, potrivit previziunilor actualizate publicate luni de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Creșterea economică este acum estimată la doar 0,4% pentru 2025, față de prognoza anterioară de 0,7% din decembrie, scrie dpa.
Dintre economiile analizate de OECD, doar Mexicul ar urma să înregistreze o creștere mai slabă decât Germania. La nivel global, economia este afectată de conflictele comerciale legate de politicile guvernului SUA, dar și de tensiunile geopolitice. Aceste incertitudini determină companiile să reducă investițiile, iar consumatorii să își păstreze banii în loc să cheltuie.
Ifo confirmă perspectivele slabe
Institutul de cercetare economică ifo, cu sediul la München, a redus și el prognoza pentru Germania. Creșterea PIB-ului german este estimată acum la doar 0,2%, față de 0,4% cât se anticipase anterior. În 2026, se așteaptă o ușoară îmbunătățire, la 0,6%, dar perspectivele rămân incerte.
Conform economiștilor ifo, incertitudinea politică atât din Germania, cât și din SUA, reprezintă un risc major pentru economie. Timo Wollmershäuser, directorul departamentului de prognoze economice al ifo, a criticat politicile economice ale administrației americane: „Politicile economice ale noului guvern al SUA sunt imprevizibile, iar acest lucru nu ajută economia germană, care se află deja într-o situație dificilă.”
În plus, Wollmershäuser a explicat că, deși puterea de cumpărare a consumatorilor germani s-a îmbunătățit, aceștia sunt încă reticenți să cheltuie. În același timp, companiile preferă să își amâne investițiile, iar industria suferă de cerere slabă și concurență internațională tot mai mare.
Posibile îmbunătățiri în viitor
Totuși, există un potențial de redresare, dacă măsurile economice propuse de viitorul guvern german vor fi implementate. Wollmershäuser a explicat că prognoza actuală nu ia în calcul planurile guvernamentale, care ar putea avea un impact pozitiv.
Printre aceste măsuri se numără un plan de investiții în infrastructură și protecția mediului, în valoare de 500 de miliarde de euro. Inițiativa, susținută de mai multe partide, inclusiv Uniunea Creștin-Democrată (CDU), ar putea stimula economia în următorii ani.
Credit foto: Soeren Stache/dpa