„Pita de Pecica”, emblematică pentru vestul țării, devine singurul produs tradițional românesc din regiunea de vest cu protecție europeană. Acest titlu onorific a fost acordat la sfârșitul anului trecut, plasând pita într-un grup select de doar 13 produse tradiționale românești cu indicație geografică protejată în Uniunea Europeană.
Cunoscută pentru rețeta sa autentică, pita de Pecica este mult mai mult decât o simplă combinație de făină, apă, sare și drojdie. Marinela Petran, directorul executiv al Grupului de Acțiune Locală „Lunca Mureșului de Jos”, dezvăluie că aceasta are o istorie care traversează timpul și a dobândit notorietate.
„Noi am găsit brutari înregistrați într-un anual din 1921. Dacă brutarul e din 1921, acuma spuneți-mi dumneavoastră de când e rețeta. Pita de Pecica s-a certificat pe notorietate. De fapt, notorietatea, nu cum suntem noi obișnuiți, românii, cât este de veche. Noi am pus înscrisurile, dar a contat cât este de cunoscută acum. Este un produs care noi am dorit să fie autorizat și mai ales certificat ca schemă de calitate de către Comisia Europeană, pentru că ea este cea care poartă grija acestui produs la ora actuală pentru a-l transmite generațiilor viitoare”, declară Marinela Petran.
Află mai multe despre povestea și semnificația protecției europene a pitei de Pecica în reportajul integral de pe Radio Timișoara.