Comunicat Primăria Timișoara:
Noi cazuri de terorizare și intimidare a proprietarilor, de extindere a unor construcții pe domeniul public fără autorizație sau de mutilare a clădirilor istorice au fost transmise Primăriei, prin intermediul platformei stopabuz.primariatm.ro. Echipa primarului Dominic Fritz analizează 37 de cazuri de terenuri ocupate abuziv, 14 apartamente/case ocupate abuziv, 27 de cazuri unde s-au executat lucrări fără autorizație, 10 situații de terorizare/intimidare și 26 de situații care se află sub categoria „Altele”, fiind prezente mai multe tipuri de abuz într-o singură sesizare. Un element comun al sesizărilor este legat de pasivitatea altor instituții ale statului în rezolvarea problemelor.
„Este copleșitor numărul mare de persoane care ni s-au adresat în doar câteva zile pe platforma stopabuz. E o dovadă că timișorenii își recapătă încrederea în instituțiile statului, care ani de zile au stat pasive în multe cazuri de abuz evident. Noi luăm dosar cu dosar, acolo unde deja avem dosare deschise în primărie vom corela informațiile primite de la cetățeni cu datele pe care le avem. În funcție de competențele pe care legea ni le dă, fie intervenim noi direct, fie sesizăm alte instituții ale statului. Vreau să fiu foarte clar: aceste abuzuri pot fi stopate doar dacă toate instituțiile cu rol de control cooperează și își fac treaba. Voi invita pentru analiză și soluții mai multe instituții din oraș ca să accelerăm ritmul de soluționare a celor sesizate de timișoreni”, anunță primarul Dominic Fritz.
În baza sesizărilor de pe platformă, administrația locală va dispune măsuri administrative interne și externe, va face demersuri în instanță și va sesiza instituțiile abilitate. Dacă vă aflați într-o situație de pericol, sunați la 112.
Deja au fost dispuse primele măsuri pentru cazuri sesizate, primul fiind situația de la imobilul din Piața Corneliu Micloși. La începutul săptămânii trecute, Primăria Timișoara împreună cu echipele Poliției Locale și ale Direcției de Asistență Socială au demarat verificări și anchete privind hărțuirea și distrugerea proprietății familiei Dragoș de către vecini.
Direcția de Asistență Socială are în atenție copiii implicați în actele de violență/distrugere din data de 17.05.2024. Specialiștii apreciază că părinții nu respectă anumite drepturi ale copilului, așa cum sunt ele prevăzute în Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Astfel, actele de violență/distrugere săvârșite în prezența copiilor și cu participarea lor sunt de natură să pună în pericol siguranța, securitatea și dezvoltarea morală, socială, spirituală și mentală a copiilor. În plus, au fost făcuți pașii necesari pentru a identifica domiciliul din Germania al familiei, cu scopul de a informa autoritățile germane despre abuzul la care sunt supuși copiii și pentru a veni în sprijinul minorilor.