A început sezonul căpușelor, iar medicii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara transmit un avertisment, după ce în ultimele două săptămâni aproape 20 de persoane au solicitat ajutor medical din cauza mușcăturilor acestor insecte parazite.
Căpușele sunt active începând cu luna aprilie și până în noiembrie și trăiesc în zonele cu iarbă înaltă și în cele cu umiditate ridicată. Odată cu creșterea temperaturilor, primele cazuri au început să apară, iar căpușele pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni.
Asist. univ. dr. Mirela Turaiche, medic specialist în boli infecțioase de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, a declarat că majoritatea pacienților s-au prezentat la camera de gardă a spitalului, unde au fost consultați și au primit recomandări pentru profilaxie cu antibiotic, dacă a fost necesar, dar și indicații pentru investigații post mușcătură de căpușă. Căpușele trebuie să fie îndepărtate cât mai repede, în primele 24 de ore, deoarece există riscul ca bacteria Borrelia să ajungă în sânge și să provoace boala Lyme. Îndepărtarea căpușei trebuie să se facă cu multă grijă, de preferat de un medic chirurg din UPU, pentru a evita ruperea capului insectei, care rămâne în corp și poate transmite în continuare bacteria Borrelia.
Medicii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara le recomandă celor care depistează căpușe să nu folosească metode „băbești” pentru a le îndepărta, cum ar fi încălzirea zonei în care se află ori folosirea unor substanțe pentru neutralizarea lor, deoarece există risccul ca acestea să pătrundă mai mult în piele și să elibereze o cantitate mai mare de agent patogen.
Asist. univ. dr. Mirela Turaiche a mai spus că celor care nu pot ajunge într-o Unitate de Primiri Urgențe într-un interval de 24 de ore li se recomandă să încerce să îndepărteze singuri căpușa, folosind o pensetă care se va fixa cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii, iar apoi se extrage încet, cât mai drept posibil, fără a zdrobi sau rupe căpușa. Zona se dezinfectează cu alcool sau soluție antiseptică.
Este important să luați măsuri de precauție atunci când vă aflați în zonele în care căpușele sunt active. Aceste măsuri pot include purtarea hainelor lungi și închise la culoare în timpul activităților în aer liber, utilizarea de spray-uri insecticide și evitarea zonelor cu iarbă înaltă sau cu umiditate ridicată.
Dacă sunteți mușcat de o căpușă, este important să urmați instrucțiunile medicului și să vă asigurați că căpușa este îndepărtată în siguranță. De asemenea, este important să fiți atenți la semnele și simptomele unei posibile infecții, cum ar fi roșeața, durerea sau umflarea în zona mușcăturii.
În cazul în care observați oricare dintre aceste simptome, este important să căutați imediat ajutor medical. Cu o atenție adecvată și o intervenție timpurie, puteți preveni complicațiile grave asociate cu infecțiile cauzate de mușcăturile de căpușe.