Cred că vremea de astăzi va fi foarte asemănătoare cu cea de ieri, puțin soare, mulți nori și ceva ploaie, singura deosebire fiind că astăzi va fi ceva mai cald. Temperatura maximă va ajunge la 13°C.
Calitatea aerului este bună.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
AQUATIM anuntă că între orele 9-15 se va opri furnizarea apei pe Calea Aradului – porțiunea dintre străzile Grigore Alexandrescu și Ștefan Procopiu -, Ștefan Procopiu, Horia Hulubei, Tristan Tzara, Marcel Iancu, Jupiter, Eugen Coșeriu, precum și la firmele Selgros, Decathlon, Altex, Momax, Petrom, Lems, Enter Game Events, Apollini Company și la Facultatea de Agronomie.
Colterm anunță că astăzi între orele 8-20 se va întrerupe furnizarea apei calde și a încălzirii pe străzile Dorobanților, Lugojului, Simion Bărnuțiu, Telegrafului, Tibiscum, Viorelelor, George Bacovia, Alex. Miletici, Ovidiu, Eugen Pop, Cornel Lazăr, Intrarea Zoltan Kodaly, Valea Behelei.
Tot astăzi, între orele 09.00 – 17.00, se întrerupe furnizarea apei calde de consum pe străzile: Cristalului, Intr. Vega, Oglinzilor, Bv. Sudului , Uranus, Mareș. C. Prezan
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9253/Euro, 4.7918/USD, 5.0192/CHF și 5.6838/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Nicolae Robu, un nou atac la administraţia Fritz: „Gata cu trandafirii! E vremea tufelor!”
Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, a atacat din nou, marţi, într-o postare pe Facebook, administraţia Fritz.
Într-un documentar despre grădinărit pe care l-am văzut în urmă cu mai mulți ani, un grădinar-vedetă spunea că aceasta este una din cele mai grele meserii., Nu pentru că ar fi multă muncă fizică, ci pentru că principala unealtă a meseriei este imaginația. Tu, grădinarul, plantezi astăzi o floare, sau o tufă, sau un copăcel, dar trebuie să vezi cu ochii minții cum va arăta acea grădină peste unul sau mai mulți ani, când acele plante vor crește.
Mai există ceva interesant în legătură cu plăntuțele astea. Un om care a trăit la țară, unde natura mustea în jurul său are o altă viziune decât cineva care s-a format la oraș, în mijlocul asfaltului și al betoanelor.
Primul va căuta întotdeauna să amenajeze parcul, sau strada, ca pe o grădină a unui sătean vrednic, asta însemnând tot felul de rondouri de panseluțe sau de lalele sau trandafiri, garduri vii din buscus și alte asemenea lucruri aranjate gospodărește în straturi și răzoare.
Cel de-al doilea va căuta să aducă aici, în orașul în care a trăit dintotdeauna, puțin din natura sălbatică, exact ceea ce-i lipsește unui oraș, poate un pom nu foarte drept, poate niște flori de câmp, plante de diferite înălțimi, care să nu arate foarte ordonat. Dar, în ciuda aparențelor, și aici trebuie să fie respectate niște reguli, altfel totul va arăta ca un maidan.
Părerea mea este că dacă regulile au fost respectate, smocurile acelea de iarbă, combinate cu alte plante perene, cu arbuști și cu iarbă obișnuită vor arăta bine după ce vor crește.
De fapt putem să ne facem o idee aproximativă despre cum va arăta porțiunea plantată de pe Gheorghe Lazăr sau Porumbescu uitându-ne la alte locuri în care există amenajări cu plante din specii asemănătoare și unde vegetația este deja matură.
Și nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim și la preț. Una este, de exemplu, să îngrijești niște trandafiri, gândiți-vă numai câtă muncă presupune asta acum, la venirea iernii, și alta este să ai niște plante aproape sălbatice, care nu prea au nevoie de multă muncă și nici nu sunt atât de scumpe, ceea ce nu înseamnă că nu sunt la fel de frumoase. Și sunt și mult mai rezistente decât trandafirii, panseluțele sau tufele alea de buscus care, aici în Timișoara, aproape în totalitate, au fost distruse de dăunători.
Observarea păsărilor are mari beneficii pentru sănătatea mintală
Observarea păsărilor îmbunătăţeşte starea mentală a oamenilor timp de până la 8 ore. În zonele în care sunt mai multe păsări, există mai puţine cazuri de depresie şi anxietate, arată un studiu. Conexiunea seamănă mult cu „îndrăgosteala”, spun cercetătorii.
Neplăcerile provocate de excrementele ciorilor, în parcurile central din Timișoara persistă. Problema nu a fost rezolvată în niciun mandat al vreunui primar al orașului și nici nu pare să existe o soluție.
Soluția nu este să alungăm păsările din oraș.
Pentru că dacă pornim pe acest drum, vom ajunge să tăiem copacii pentru că acestora le cad frunzele toamna, sau chiar să alungăm unii cetățenii din oraș pentru că sunt săraci și nu își pot permite să poarte pe stradă haine frumoase.
În loc să le alungați pe păsări, fie că sunt ciori, porumbei, mierle sau alte specii, mai bine uitați-vă cu ele, e foarte interesant să le observi și, din câte putem afla din articolul precedent, poate deveniți și mai inteligenți.
De fapt soluția este mai mult decât simplă:
Primăria să organizeze un mic serviciu de curățat băncile și pavajul în locurile în care există găinaț de la păsările orașului.
Nu este nevoie decât de o camionetă pe care să fie instalat un rezervor de un metru cub cu apă, din acela folosit ca și contragreutate, o pompă asemănătoare cu cele folosite pentru spălarea autoturismelor, de niște perii și niște detergent. Probabil o mașină amenajată în acest fel, cu doi oameni care să o deservească, ar face cu succes față și în Parcul Central, și în Parcul Catedralei, și în Piața Victoriei, Unirii și Libertății.
Decizie istorică pentru România. Comisia Europeană a cerut ridicarea MCV
Comisia Europeană a prezentat marți, 22 noiembrie, cel mai recent raport MCV.
Anul trecut, 84% din populaţia UE locuia în gospodării al căror venit net fie a rămas stabil (66,5%), fie a crescut (17,5%) comparativ cu 2020, în timp ce 16% din populaţia UE a raportat o scădere, arată datele
Enel se retrage din România începând cu anul viitor
Grupul Enel şi-a anunţat oficial ieșirea din România începând cu anul viitor. Enel plănuieşte vânzări de active în valoare de 21 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria netă, a anunţat marţi compania, în…
O minunată ocazie pentru statul român să cumpere această firmă. Ar fi o investiție mult mai bună decât risipirea banilor pentru tot felul de arme, sifonarea banilor prin programe de încurajare a cultivării tomatelor, bani pentru fertilizări, prima mașină, primul bec cu LED și alte aiureli care nu aduc nici un folos cetățenilor României.
Poate ar dura câțiva ani pentru amortizarea investiției, dar după aceea ENEL-ul, sau cum îl va chema în viitor, va produce profit care poate fi folosit pentru acoperirea unora din nenumăratele găuri pe care le are această țară. Asta ar însemna un stat puternic.
Bineînțeles că aceste achiziții trebuie însoțite și de un management total apolitic și incoruptibil.
Norocul este principalul tratament în România pentru accidentul vascular cerebral. În fiecare oră, patru români mor de AVC, iar țara noastră este pe primul loc în Europa la rata mortalității din această
„SCURTĂTURA” generalului Ciucă
Pe principiul „S-a suit scroafa în copac”, premierul Ciucă a început să se viseze deja un veritabil candidat pentru viitoarele alegeri prezidenţiale.
România va oferi trei milioane USD pentru Muzeul Victimelor Comunismului din Washington
Un proiect de lege depus în Parlamentul României stabilește că statul român va oferi trei milioane de dolari pentru a se construi, la Washington, Muzeul Victimelor Comunismului. Acest subiect a fost…
Gornistul Dan s-a înecat în mare
Cu statura sa de pitic, tîrînd după ea o umbră legendară, poetul Dan Deșliu bîntuia ruinele comunismului la începutul anilor ’90. Înainte să moară înecat, în 1992, a reușit să înjure, în numai doi ani și ceva, aproape toată lumea politică și literară. Avea un aer ascetic și…
Pierdut eficiență. Găsitorului bună recompensă
Românii nu au pierdut ocazia de a trata în cheie amar-umoristică inclusiv revoluția industrială.
Associated Press l-a concediat luni pe reporterul care a transmis informațiile despre „o lovitură cu rachete rusești ” în Polonia săptămâna trecută, fiind transmisă o alertă difuzată pe scară largă…
Eu mă întreb de ce nu a fost concediați încă toți cei vinovați, că nu e numai reporterul ăla de vină. Au fost mulți alții care au știut adevărul înaintea reporterului, dar au tăcut. De ce nu a fost concediat generalul Ciucă, care, conform informațiilor provenite din surse NATO, a știut imediat după lansarea celor două rachete exact locul de unde au plecat acestea, și totuși a lăsat să fim intoxicați timp de 24 de ore cu informații false. De ce nu au fost concediați conducătorii polonezi care au știut și ei care este adevărul, dar au băgat groaza în propriul popor convocând nu știu ce adunare supremă. De ce nu au fost concediați toți cei care, cu toate că aveau toate informațiile necesare, au continuat să mintă chiar și după 1-2 zile.
Avertisment OCDE: Europa va fi cea mai afectată de încetinirea economiei mondiale
Cea mai gravă criză energetică de după 1970 va declanşa o încetinire semnificativă, iar Europa va fi cea mai afectată, a prognozat marţi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care a adăugat că lupta împotriva inflaţiei ar trebui să fie principala prioritate, transmite Reuters.
Energia electrică poate fi transmisă din spațiu, așa cum poate să fie transmisă fără fire și între două puncte aflate pe Pământ. Fenomenul este cunoscut de mult, se numește “radio comunicație” (și nu a fost descoperit de Tesla, sau românul Teslaru, în viziunea unora).
Toată problema este cât de eficientă este această transmisie, pentru că aici ne lovim de fizica elementară, care spune că puterea scade direct proporțional cu pătratul distanței. Asta însemnând că dacă, de exemplu, emiți dintr-un punct cu o putere de câțiva kilovați, la câteva zeci de Km ajung abia câțiva miliwați.
Și atunci ar trebui să calculăm dacă investiția în sursa producătoare de energie, lansarea acesteia și întreținerea pe orbită nu este mai scumpă decât energia obținută din alte surse.
Varșovia și-a îndreptat atenția spre Coreea de Sud pentru acorduri privind achiziția de arme, pe motiv că echipamentele militare de acolo sunt mai ieftine decât alternativele americane și europene și se produc…
Acesta este primul semn că o țară este asasinată economic. Achiziția de armament.
Pentru că armele alea trebuie plătite, nu ți le dă nimeni pe gratis.
Poporul polonez nu beneficiază de nimic de pe urma achiziției de arme, ci dimpotrivă, pentru că dacă pui într-o parte trebuie să iei din altă parte, cu fiecare avion cumpărat polonezii vor avea câte un spital sau o școală mai puțin, fiecare pușcă cumpărată înseamnă pensia lunară a unui om sau mai mult. Fiecare glonț irosit la antrenamente înseamnă mai puțini bani pentru alocațiile copiilor sau asistența bătrânilor. Singurii care beneficiază sunt cei care produc arme, și, într-o mai mică măsură, politicienii din țările de destinație, care iau șpagă trădându-și propriul popor. Avem și noi din ăștia, special instruiți și promovați în funcții de conducere ca să ne trădeze.
Dominic Fritz, către timişoreni: „Cum vreți să fie Magistrala Verde Șagului?”
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, îi întrebă pe locuitorii oraşului, într-o postare pe Facebook, cum vor să arate Magistrala Verde Șagului, precizând că timişorenii pot analiza şi formula sugestii.
Am răspuns la chestionarul ăsta cu toate că unele întrebări mi-au provocat o ușoară nedumerire. De exemplu, de ce pe organizatori îi interesează care sunt veniturile din familia mea? Ce legătură au veniturile mele cu Calea Șagului?
Dar trecând peste asta, răspunsul este cât se poate de simplu:
În primul rând o “magistrală verde” trebuie să fie verde, adică să aibe multă vegetație care să ajute la reducerea poluării generate de traficul auto. Pentru că, am văzut eu pe într-un documentar BBC, în cazul unei străzi în care trotuarele sunt despărțite de carosabil riscul apariției de afecțiuni pulmonare este redus cu vreo 20%.
Deci, trebuie să avem trotuare care să aibă lățimea impusă de legistlație (dacă țin minte ar trebui să avem cam 1.20 metri/sens, deci trotuarul trebuie să aibă cel puțin lățimea de 2.4 metri, după care să existe o bandă de delimitare a trotuarelor de pistele de biciclete, preferabil verde, urmează banda verde care protejează trotuarele și pistele de noxele produse de mașini, iar după aceea ar mai fi necesare și câte o bandă/sens pentru transportul în comun, ambulanțe, pompieri și poliție, după care împărțim spațiul rămas în benzi pentru circulația auto. Bineînțeles că nu putem demola blocurile pentru a face șosea, așa că spațiul va trebui economisit cu mare grijă, probabil va fi necesar să se renunțe la parcările de pe marginea șoselei.
Astea ar fi cerințele minimale și renunțarea oricare din acestea face ca investiția să fie inutilă.
Primăria Timișoara implementează un sistem modern de mobilitate urbană
Timișoara trebuie să devină un oraș funcțional și nepoluant. În 2022, 50% din bugetul de investiții al orașului este îndreptat spre mobilitate și transport.
Astăzi doi dintre prietenii noștri sunt eroii unor evenimente culturale:
Viorica Bălteanu își lansează cartea ”Indicele drept peniță” la Academia Română Timișoara
Joi, 24 noiembrie, de la ora 11.00, la Academia Română Timișoara, va avea loc lansarea lucrării ”Indicele drept peniță”, autor prof.univ.dr. Viorica Bălteanu. Cuvântul de…
Etnosculptură de Mihai Donici, la Galeria Subterană din Timișoara
Expoziția de arhitectură, design, scenografie și etnosculptură „Totalitatea Forme…lor” semnată de Mihai Donici va fi vernisată pe 23 noiembrie, la ora 18:00, în Galeria Subterană a Casei Artelor din…
Presa a făcut mare subiect din punerea în funcție a ansamblului Fântâna cu Pești din centrul Timișoarei. Au trecut ani pentru o reabilitare ce-ar fi putut dura câteva luni, dacă lucrurile n-ar fi fost…
Unul dintre cele mai populare așezăminte de cultură din Timișoara, „Scârț, loc lejer”, unde își desfășoară activitatea Auăleu Teatru, luptă în instanță pentru a putea exista în continuare. Cererea de anulare a…
Ce facem astăzi, 23 noiembrie 2022, în Timișoara?
Concert CORBU, spectacolele „Nimic” la Teatrul German de Stat Timișoara, „Îmblânzirea Scorpiei” la Teatrul Național Timișoara sau French Cinema – sunt o parte dintre evenimentele la care puteți lua
Fain ca întodeauna.