V.V. June 21, 2021

 

 

Nerespectarea normelor prin care acțiunile de deratizare și dezinsecție s-au desfășurat și se desfășoară în Timișoara reprezintă un real pericol de otrăvire accidentală pentru cetățeni. Cei mai expuși sunt copiii, dar și animalele de companie, cu stăpân sau fără, exemplare din fauna sălbatică prezentă în zonele centrale și în parcuri, printre care și specii  protejate de lege.

 

Acțiunea de dezinsecție și deratizare, efectuată de către S.C. CORAL IMPEX S.R.L. Ploiești, a fost anunțată pe site-ul Primăriei Timișoara și în presa locală, precizându-se substanțele toxice folosite:

 

„Produsele folosite sunt:
Cymina Plus , având substanţă activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi;
Vectobac WG având substanţă activă Bacillus thrugiensis, pentru combaterea larvelor;
Deration Pellet , având substanţă activă Bromadiolone, pentru combaterea rozătoarelor.”

 

În acte a fost declarată o substanță, pe teren s-a folosit altă substanță

 

În contradicție cu anunțarea unei substanțe active utilizată în acțiunea de deratizare (BROMADIOLONA), pe teren, în foarte multe stații de intoxicare, s-a folosit și BRODIFACUM ca substanță activă. Chiar și pe puținele afișe din parcuri cetățenii sunt ateționați că s-a folosit doar Bromadiolona, dar în cutii s-a folosit, de fapt, BRODIFACUM!

 

 


Brodifacum este o otravă anticoagulantă antagonistă a vitaminei K 4 – hidroxicumarină foarte letală. Brodifacum rămâne un timp deosebit de lung în organism, chiar până la nouă luni, necesitând un tratament prelungit cu vitamina K antidot atât pentru otrăviri la om, cât și la animale de companie. Are unul dintre cele mai mari riscuri de otrăvire secundară atât pentru mamifere, cât și pentru păsări. Aceasta face parte din top 10 cele mai mortale otrăvuri cunoscute de om pe anul 2021.

Brodifacum este un anticoagulant puternic care reduce nivelul de vitamina K din sânge, ducând la sângerări interne și la moarte. Prin simplul contact al omului sau animalului, otrava pătrunde prin piele și rămâne în corp luni de zile. Animalele care mănâncă un rozător otrăvit sunt, de asemenea, otrăvite.

Brodifacum este o otravă extrem de periculoasă, cu simbolul GHS8 ”Pericol”, aceasta poate dăuna fătului și poate provoca leziuni ale organelor interne.

Conform Ghidului emis de Ministerul Sănătății „Stațiile de intoxicare trebuie verificate la 2-3 zile (pentru șoareci), respectiv 5-7 zile (pentru șobolani) de la începerea tratamentului și cel puțin săptămânal ulterior […] pentru a elimina cadavrele”.


 

Nerespectarea normelor

 

În toată această perioadă nu au fost îndepartate cadavrele otrăvite, ba mai mult, nici cutiile nu au fost îndepărtate după perioada de 35 de zile. Dispozitivele sunt și acum acolo, împreună cu multe cadavre otrăvite, reprezentând un real pericol atât pentru populație cât și pentru pentru faună și floră.

Nici stațiile de intoxicare deteriorate, cu pachețelele cu otravă expuse, la îndemâna oricărui trecător și la dispoziția speciilor nevizate, nu au fost înlocuite sau înlăturate. Verificarea conform normelor cerute lipsește cu desăvârșire, iar pachețele cu otravă sunt expuse în stațiile de intoxicare sparte, reprezentând același risc ridicat de otrăvire a cetățenilor și a speciilor nevizate.

 

video

 

Capcanele în exterior trebuie amplasate doar unde nu este risc de inundare sau condiții atmosferice neprielnice (ploaie). Multe dintre acestea sunt amplasate pe sol, lângă apă, împrăștiate și ude, cele vărsate emanând un miros foarte puternic, iar ploaia a infiltrat otrava în sol. Chiar și în apropierea Begăi sunt puse, chiar dacă se prevede expres să nu se amplaseze în apropierea sistemelor de scurgere a apei unde pot intra în contact cu aceasta. Există restricții clare pentru utilizare, trebuie să se împiedice pătrunderea în sol, în apele de suprafață, în sistemele de canalizare sau în apele din pânza freatică.

 

 

Deși capcanele respective trebuie puse doar în locurile de hrănire a rozătoarelor, acestea au fost amplasate pe lângă copaci, în plin parc sau chiar pe alei…

Conform normelor, atunci când aceste capcane sunt utilizate în spații publice este obligatoriu ca zonele tratate să fie marcate și semnalizate adecvat în perioada de tratament.  În fapt, nu doar că avem în trei parcuri doar trei hârtii prinse în pomi, dar acestea prezintă doar Bromadiolona, nu pomenesc nimic de cea de-a doua otravă letală Brodifacum sau de măsurile în caz de contact.

Citește și:  INVESTIGAȚIE: Evaluatori ai Centrului de Proiecte Timișoara și-au aprobat colegial între ei proiecte culturale de zeci de mii de euro din bani publici

 

 

Momeala trebuie poziționată încât să nu poată fi trasă afară din recipientul pentru momeli. Va fi amplasată doar acolo unde nu poate fi ajunsă de copii, păsări, animale domestice, animale de fermă și alte animale care nu fac parte din grupul țintă!

De asemenea, nu se așează unde se poate intra în contact cu produsul prin diferite suprafețe. După cum se poate vedea, otrava este revarsată, acolo intră în contact cu talpa pantofilor sau lăbuțele animalelor de companie, care ulterior este purtată la domiciliu sau împrăștiată mai departe pe sol.

Ministerul Sănătății – Comisia națională pentru biocide încheie autorizarea produsului cu un mesaj foarte clar: „Având în vedere efectele potențiale pentru sănătatea umană, se recomandă citirea cu mare atenție a instrucțiunilor de pe etichetă și respectarea lor”. Și solicită „Respectarea restricțiilor pentru utilizarea acestui produs”.

 

Omisiunea este relevantă având în vedere că cele două substanțe, deși sunt similare, diferă în aspecte importante pentru populație. Brodifacum este încadrată cu potențial letal mai ridicat și cu efecte pe termen lung asupra organismului intoxicat, de ordinul lunilor.

 

Aceeași situație o găsim în aproape toate parcurile din Timisora, Zona Bucovinei, Parcul Botanic, Parcul Poporului, Parcul Justiției sau Parcul pentru copii de pe strada Macilor.

 

 

În urma descoperirilor din teren, am ridicat un leș de cioară adultă din Parcul Central, din proximitatea stațiilor de intoxicare, și l-am dus la analize la D.S.V.S.A., Laboratorul sanitar-veterinar pentru siguranța alimentelor Timiș. În urma analizelor de laborator morfopatologic și toxicologic a rezultat faptul că pasărea a murit otrăvită cu BRODIFACUM.

 

 

Primăria Municipiului Timișoara știa de situația otravei de pe domeniul public

 

Primăria Municipiului Timișoara știa foarte clar neregulile privind otrava din parcuri. Instituția a fost atenționată în nenumărate rânduri, public și în scris, totuși otrava a rămas în același stadiu, făcând victime în continuare și punând în pericol timișorenii și animalele de companie

Cutiile care sunt în Parcul Central, Catedrala și pe malul Begăi au inscriptionată data de 12.04.2021. Doar câteva au au fost etichetate corespunzator, altele nu au data trecută, altele nu au etichetă deloc!

 

A.N.S.V.S.A., Garda Națională de Mediu și DSP au fost informate, încă așteptăm răspuns

 

În aceste condiții, am contactat autoritățile avizate pentru a lua probe de otravă din recipiente, având în vedere suspiciunea conținutului, în principal că otrava scursă este notată ca Bromadiolona, iar analiza DSVSA arată că, de fapt, e Brodifacum, multe din cutii fiind neetichetate, Brodifacum nedeclarat. Cetățenii au dreptul să știe ce otravă conțin cutiile, în ce concentrație și dacă este o substanță avizată sau nu de Ministerul Sănătății. Cetățenii trebuie informați pentru a ști cum să se protejeze.

Împreună cu partenerii din această investigație jurnalistică am trimis sesizări către Ministerul Sănătății și Parchet. Au fost contactate și autoritățile A.N.S.V.S.A., Garda Nationala de Mediu și DSP, dar până la ora publicării investigației nu am primit un punct de vedere. Ba chiar, Ministerul Sănătății a transferat plângerea către Primăria Timișoara, adică exact instituției care a refuzat să ia măsuri și împotriva căreia era îndreptată plângerea în cauză.

 

 

Vrem să credem că această decizie nu a fost luată pe linie de partid pentru mușamalizarea faptelor și tergiversarea cercetărilor, punând astfel și mai mult în pericol timișorenii.

Am contactat și firma S.C. CORAL IMPEX S.R.L. pentru solicitarea unui punct de vedere, dar până la ora publicării învestigației nu am primit niciun răspuns.

 

 

***


Publicația infotimisoara.ro este în slujba cetățenilor și are în spate o echipă de oameni pasionați pentru a acoperi domenii variate pentru un oraș cât mai informat.

 

🔸SUSȚINE și tu jurnalismul independent –> https://www.patreon.com/infotimisoara​

 

 

 

3 thoughts on “INVESTIGAȚIE: Nerespectarea normelor de deratizare și dezinsecție în Timișoara, un adevărat PERICOL pentru cetățeni

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*