În perioada octombrie-noiembrie 2024, lucrătorii în curățenie din Timișoara beneficiază de un ghid de auto-îngrijire psihică și relațională, distribuit gratuit în cadrul proiectului „Punct de vedere sau ce mai adună oamenii de servici”. Proiectul, derulat ca parte a Programului cultural național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, își propune să sprijine sănătatea mintală a acestui grup vulnerabil.
Materialele de psihoeducație sunt elaborate de psihoterapeutul Arminda Arșoi, care oferă soluții practice pentru gestionarea stresului și a provocărilor emoționale întâlnite de lucrătorii din domeniul curățeniei.
„Lucrătorii din domeniul curățeniei se confruntă zilnic cu provocări fizice și emoționale ce pot avea un impact profund asupra sănătății mintale. Ritmul solicitant, orele lungi de muncă și adesea lipsa de recunoaștere a efortului depus creează un mediu în care stresul, oboseala și tensiunile emoționale devin parte din rutina zilnică. (…) Vă propunem soluții simple și eficiente pentru a vă proteja sănătatea mintală, astfel încât să puteți face față mai ușor provocărilor și să aveți grijă de voi înșivă, pe măsura grijii pe care o oferiți altora”, a explicat Arminda Arșoi.
Proiectul „Punct de vedere sau ce mai adună oamenii de servici” urmărește să aducă recunoaștere și sprijin acestei categorii de angajați, facilitând o legătură mai profundă între lucrătorii în curățenie și comunitate. Totodată, promovează diversitatea meseriilor și încearcă să reducă stigma asociată profesiilor invizibile.