Nicoleta C. June 19, 2020

 

Inflația a scăzut ușor în luna mai, deși alimentele și serviciile s-au scumpit. Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus a avut efect și asupra prețurilor. Mărfurile din import au dat semnalul, iar produsele autohtone au urmat tendința. Calculele Eurostat arată că suntem încă în top cinci în ceea ce privește rata anuală a inflației din Uniunea Europeană.

 

De la începutul anului, cel mai mult a crescut prețul fructelor cu aproape 25% și cel al cartofilor, cu 20%. Plătim mai mult cu câteva procente și pentru carne, brânză și produse de panificație, arata statisticile oficiale.

Comercianții spun că s-a scumpit mai ales la marfa adusă din import. Scăderea producției în alte țări europene după apariția pandemiei de coronavirus și problemele de distribuție au fost principalele cauze. A contribuit însă și devalorizarea leului.

Scumpirile se vor tempera pe măsură ce în piețe și magazine vor apărea tot mai multe fructe și legume românești de sezon, apreciază producătorii.

În mai, rata anuală a inflației a fost de 2,3 la sută, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Datele europene arată că țara noastră a avut în luna trecută a cincea cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. De altfel, ritmul de creștere a prețurilor a încetinit față de perioada similară a anului trecut.

 

sursa stiriletvr

Citește și:  Lista completă a țărilor europene care au impus restricții de călătorie pentru români

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*