Vremea va fi foarte asemănătoare cu cea de ieri. Temperatura maximă va ajunge la 12°C. Vânt ușor și variabil.
Calitatea aerului s-a mai îmbunătățit față de zilele precedente. Pe o scară de la 1 la 10 nota pe care o primește astăzi calitatea aerului este 5.
Cine e curios să vadă calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.sau aici.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9040/Euro, 4.6075/USD, 4.9418/CHF și 5.5045/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Ce s-a întâmplat în 19 februarie
1473: S-a născut Nicolaus Copernicus.
1743: S-a născut Luigi Boccherini
1819: Exploratorul britanic William Smith descoperă Insulele Shetland de Sud și le revendică în numele Regelui George al III-lea.
1866: A apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel Cercetări asupra plantelor hibride, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel)
1876: S-a Născut Constantin Brâncuși.
1878: A fost semnat Tratatul de pace ruso–turc, la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc, recunoștea independența României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată la 1856.
1878: Thomas Edison patentează fonograful.
1954: Transferul Crimeei: Biroul Politic Sovietic al Uniunii Sovietice dispune transferul [Crimea|Regiunii Crimeei]] din RSFS Rusă în RSS Ucraineană.
1986: URSS lansează primul element al Stației Spațiale Mir.
1997: A murit Deng Xiaoping.
2001: A murit Stanley Kramer.
2016: A murit Umberto Eco.
1. Și a venit unul din cei șapte îngeri, care aveau cele șapte cupe, și a grăit către mine, zicând: Vino să-ți arăt judecata desfrânatei celei mari, care șade pe ape multe,
2. Cu care s-au desfrânat împărații pământului și cei ce locuiesc pe pământ s-au îmbătat de vinul desfrânării ei.
3. Și m-a dus, în duh, în pustie. Și am văzut o femeie șezând pe o fiară roșie, plină de nume de hulă, având șapte capete și zece coarne.
4. Și femeia era îmbrăcată în purpură și în stofă stacojie și împodobită cu aur și cu pietre scumpe și cu mărgăritare, având în mână un pahar de aur, plin de urâciunile și de necurățiile desfrânării ei.
5. Iar pe fruntea ei scris nume tainic: Babilonul cel mare, mama desfrânatelor și a urâciunilor pământului.
6. Și am văzut o femeie, beată de sângele sfinților și de sângele mucenicilor lui Iisus, și văzând-o, m-am mirat cu mirare mare.
7. Și îngerul mi-a zis: De ce te miri? Eu îți voi spune taina femeii și a fiarei care o poartă și care are cele șapte capete și cele zece coarne.
8. Fiara pe care ai văzut-o era și nu este și va să se ridice din adânc și să meargă spre pieire. Și se vor mira cei ce locuiesc pe pământ ale căror nume nu sunt scrise de la întemeierea lumii în cartea vieții, văzând pe fiară că era și nu este, dar se va arăta.
9. Aici trebuie minte care are înțelepciune. Cele șapte capete sunt șapte munți deasupra cărora șade femeia.
10. Dar sunt și șapte împărați: cinci au căzut, unul mai este, celălalt încă nu a venit, iar când va veni are de stat puțină vreme.
11. Și fiara care era și nu mai este – este al optulea împărat și este dintre cei șapte și merge spre pieire.
12. Și cele zece coarne pe care le-ai văzut sunt zece împărați, care încă n-au luat împărăția, dar care vor lua stăpânire de împărați, un ceas, împreună cu fiara.
13. Aceștia au un singur cuget și puterea și stăpânirea lor o dau fiarei.
14. Ei vor porni război împotriva Mielului, dar Mielul îi va birui, pentru că este Domnul domnilor și Împăratul împăraților și vor birui și cei împreună cu El – chemați și aleși și credincioși.
15. Și mi-a zis: Apele pe care le-ai văzut și deasupra cărora șade desfrânata, sunt popoare și gloate și neamuri și limbi.
16. Și cele zece coarne pe care le-ai văzut și fiara vor urî pe desfrânată și o vor face pustie și goală și carnea ei o vor mânca și pe ea o vor arde în foc.
17. Căci Dumnezeu a pus în inimile lor să facă voia Lui și să se întâlnească într-un gând și să dea fiarei împărăția lor, până se vor împlini cuvintele lui Dumnezeu.
18. Iar femeia pe care ai văzut-o este cetatea cea mare care are stăpânire peste împărații pământului.
( Apocalipsa 17: 1-18)
ChatGPT arată că inteligența artificială este incredibil de avansată, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, susține miliardarul Elon Musk (foto), potrivit CNBC. „Unul dintre cele mai mari riscuri pentru viitorul…
Povestea celui mai important album din istoria muzicii rock: The Dark Side of The Moon. Lansat în urmă cu fix 50 de ani.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat sâmbătă, 18 februarie, că Uniunea Europeană ar trebui să procedeze pentru achiziţiile de muniţii la fel cum a procedat pentru vaccinul Covid…
Devenim toți din ce în ce mai proști? Statisticile spun că da
În anul 1984, un cercetător neo-zeelandez cu origini americane, James Flynn, efectua un studiu pe istoria testelor IQ atunci când a observat o ciudățenie. Anume că, din 1905, anul în care psihologii francezi Alfred…
Cei care mă cunoșteau înainte de ‘89, și chiar câțiva ani după aceea, știu că aveam obiceiul să testez coeficientul de inteligență al celor pe care-i cunoșteam. La început testul era pe hârtie, ulterior am făcut un program în Basic pentru acest lucru. Și astfel, testând zeci, poate sute de persoane, am ajuns la concluzia că pe atunci coeficientul mediu de inteligență al românilor se învârtea pe undeva la 80.
O scădere de 1% la fiecare deceniu înseamnă că acum IQ-ul mediu a ajuns undeva la 77 sau mai mic. Lucrul acesta se vede în viața de zi cu zi și ne afectează pe toți, fie că suntem deștepți sau idioți.
Dar nu se cercetează pentru prima dată așa ceva, cum scrie în articol. Aceste lucruri se șțiu și, mai mult, se știe și de ce se întâmpla așa.
În primul rând de vină este felul în care sunt crescuți copiii în ultimii 20-30 de ani.
Inteligența nu este ceva cu care te naști. Un copil când se naște este tâmpit, fie că se naște dintr-un decerebrat sau dintr-un geniu. Dar ulterior, în urma interacțiunii cu mediul, creierul copilului se va forma în așa fel încât să înțeleagă legătura dintre diferite fenomene și va înțelege cum funționează acestea. Si asta înseamnă de fapt inteligența.
De exemplu, dacă un copil nesupravegheat va pune mîna pe un bec cu incandescență, sau pe plita aragazului, va învăța că acestea sunt fierbinți și nu e bine să pună mâna pe ele. Sau, dacă niște copii se joacă în curtea din spatele blocului și își vor face o colibă, încet încet vor învață cum trebuie unite crengile pentru ca coliba să nu se dărâme și că dacă o acoperă cu o folie de plastic, o față de masă aruncată de vecinul de la 3, în interiorul colibei nu va mai ploua. Nenumărate astfel de lucruri vor face dintr-un copil o persoană inteligentă.
Dacă însă acel copil nu este lăsat să se joace decât cu telefonul sau cu cine știe ce lucruri sterile, sau nu se joacă deloc pentru că nu are timp să și meargă la cursuri de limbi străine, și la after school, și la pian și la balet și să se mai și joace, nu va beneficia de această experiență iar creierul său nu va mai putea să formeze conexiunile care îl deosebesc pe un om inteligent de un cretin.
Putem să îl ducem la Frau să învețe germana, putem să îl ducem să facă pian sau meditații, dar nu vom obține un copil inteligent ci o maimuță dresată care se va descurca perfect într-un anumit mediu, în care a fost ținută, dar odată ieșită din acel mediu este pierdută. Cam ca olimpicii noștri.
Ia să facă cineva o cercetare, să vadă ce au realizat pentru omenire cei care au fost la un moment dat olimpici. Probabil că au ajuns niște birocrați pe undeva, sau au avut parte de o sinecură, sau poate o să-i găsiți la vreo catedră unde pregătesc viitorii vânzători de șaorma cu diplome universitare, dar cam atât.
O altă cauză a îndobitocirii oamenilor de pe planetă este învățământul, așa cum este el acum. Copiii sunt obligați să învețe o mulțime de lucruri, de multe ori inutile. Dar învățământul, așa greșit cum este el acum, te învață lucruri, nu te face să le înțelegi. E o mare deosebire. În felul acesta ajungem să confundăm oamenii care au memorie cu cei inteligenți. Nimic mai greșit, în felul acesta nu vom obține oameni pregătiți în ceea ce trebuie să facă ci un fel de harddiskuri la care mai trebuie să le și dai de mâncare sau leafă. Dar un harddisk nu este inteligent.
Pentru a obține oameni inteligenți învătământul ar trebui să ne facă să înțelegem cum se întâmplă lucrurile, nu numai să le știm.
Uite, am să vă dau un exemplu, cu toții știm, încă de prin clasa a VI-a, cum stă treba cu presiunea aia. Dacă ai un vas închis și încălzești lichidul sau gazul din el presiunea din vas va crește și va face capacul de pe oală să se miște. Dar, recunoașteți, câți din voi știți de ce crește presiunea aia? Ce e presiunea? Cum face ea să se miște capacul ăla? De ce a crescut presiunea când ați pus oala pe foc? Explicați-vă vouă lucrurile astea, cu cuvinte simple. Sau, câți știu de ce atunci când apeși pe butonul sprayului parfumul ăla care iese e rece? Sau, cei care au făcut mai multă școală (sau s-au uitat la serialul Big Bang Theory) știu că nu putem măsura în același timp și viteza și poziția unui punct care se mișcă în spațiu. Câți oameni pot să explice de ce?
Și pentru că astăzi tot discutăm și despre medici am să vă dau un alt exemplu, din acest domeniu: Mergi la medic, ăla îți măsoară tensiunea arterială și vede că e mare. În consecință îți va spune să nu mănânci sare și eventual îțî va prescrie niște pastile. Dar câți medici încearcă să înțeleagă care e cauza tensiunii arteriale mărilte la un anumit pacient? Că nu a crescut tensiunea aceea din senin, că și-a pus pacientul în acea dimineață sare pe pâinea cu unt.
Un alt motiv pentru scăderea inteligenței este cantitatea mult prea mare de informații care ne bombardează.
În jurul nostru poate auzim sau vedem chiar acum Ucraina, Covid, baloane americane, poza cu pisica drăguță, cerere de prietenie, mesaj pe WhatsApp, încă o cerere de prietenie, trebuie să termin excelul ăla, a venit un mesaj și pe Messenger, uite-o și pe femeia aia sexoasă de pe Facebook, trebuie neapărat să dau like acum, că și el îmi dă mie…
Cercetătorii au stabilit că suntem bombardați în fiecare zi, în medie, cu echivalentul a 34 G de informații, iar majoritatea acestora nu ne folosesc la nimic.
S-a constatat că din cauza acestui bombardament informațional durata maximă în care un om se poate concentra la un anumit lucru este de 28 de secunde. Cam cât a unui pește de acvariu.
Pui mâna pe o carte și începi să citești dar după cel mult 28 de secunde te uiți la messenger, sau un ochi privește la o știre la televizor sau cine știe ce mai faci.
Rezultatul este că neputându-se concentra, creierul nu mai poate să-și formeze acele conexiuni logice care luate la un loc înseamnă inteligență.
Și un rezultat secundar al acestui bombardament cu informații irelevante, în timpul serviciului, este că s-a ajuns ca din cele 480 de minute de lucru o persoană medie să lucreze efectiv doar 28 de minute. Restul este timp pierdut.
Nivelul de încredere al americanilor în profesionalismul mass media a fost afectat, conform celui mai recent studiu anual lansat recent de Gallup și Fundația Knight. Cercetarea alarmantă arată că doar…
Deputaţii şi senatorii primesc anual până la 33.000 de euro în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere. Banii sunt încasaţi fără ca demnitarul să prezinte vreun document justificativ despre cheltuieli…
Maia Morgenstern lansează o fină ironie, explicând ce înseamnă reziliența
Celebra actriță Maia Morgenstern lansează o fină ironie, explicând, într-un mesaj plasat pe internet, ce înseamnă reziliența, potrivit definiției din dicționar. Mesajul actriței poate fi o ironie la adresa…
A vrut și femeia asta să facă pe deșteapta și nu a arătat decât că un bun actor nu înseamnă neapărat și o femeie inteligentă.
Pentru că dacă ar fi citit următorul rând din DEX-ul ăla ar fi aflat că “reziliență” înseamnă și
“2. Capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic etc.)”.
Adică exact ce ar trebui făcut cu fondurile alea, să ajute țara să-și revină la normalitate după un șoc economic.
E adevărat că nu se va face nimic, banii vor fi furați, așa cum se întâmplă întotdeauna.
În al doilea rând, șocul ăla din care dorim să ne revenim încă nici nu s-a produs, mai așteptați vreo doi ani să vedeți ce e ăla “șoc economic”.
Rețeaua funebră a doctorului Tesloianu
Cred că ”revoltător” este un termen prea blând pentru a descrie sentimentul avut atunci când citești despre cazul medicilor cardiologi din Iași și Brașov anchetați pentru refolosirea a 238 de stimulatoare.
Unul din medicii acuzați că ar fi pus unor pacienți cu afecțiuni cardiace stenturi, stimulatoare cardiace și defibrilatoare de la persoane decedate, dispozitivele cardiace fiind decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a fost reținut de polițiști în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acesta va fi adus sâmbătă la București cu propunere de arestare preventivă.
Sume mari de bani şi tablouri ale unor pictori celebri, ridicate în cazul stimulatoarelor cardiace
Sume importante de bani şi 36 de tablouri ale unor pictori celebri au fost ridicate în urma percheziţiilor în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre, în care un medic din Iaşi a fost reţinut şi altul a…
Voi vă dați seama ce mentalitate aveau oamenii ăștia? Ei nici măcar nu se foloseau de banii ăia pe care-i câștigau omorând oameni, să fi mers să vadă lumea, sau să-și ia o mașină tare, sau femei frumoase. Ei îi strângeau, probabil îi puneau sub podea sau cine știe unde. Exact ca niște șobolani.
Încă nu am aflat nimic despre celălalt medic, ăla de la Spitalul Militar din Brașov. Probabil că nici nu vom afla.
Românca Ana-Maria Beldica, șefă la resurse umane pentru British Council în Dubai, a fost concediată de angajator cu puțin timp înainte de a reveni la locul de muncă după concediul de maternitate.
Să discutăm puțin și fără patimă despre acest caz, ținând cont de bunul simț, mai ales că sunt zeci de mii de cazuri din acestea.
Dumneavoastră, cititorul acestor rânduri, sunteți angajator, aveți o firmă, ceva.
Pentru că aveți nevoie de cineva să facă pontajele și ce mai trebuie făcut acolo ați angajat-o pe Ana-Maria.
Postul este important, pentru că cineva trebuie să facă chestia asta.
La un moment dat femeia Ana-Maria vă lasă cu curul în baltă pentru că ea s-a hotărât să facă un copil. E alegerea ei, până aici nu e nimic de condamnat în asta.
Dar dumneavoastră trebuie să angajați altă fată care să facă pontaje, pe Corina.
Ana-Maria și-a făcut plodul și a mai stat cât de mult a putut cu el în concediu de maternitate, că e fain să stai acasă și să primești bani.
Și după 2 ani apare ca o floare la ușa firmei cu pretenția să i se elibereze biroul că ea vrea să se apuce de lucru.
Pe amândouă nu poți să le ții, că poate nu ai bani să le plătești, sau poate nu ai loc de două birouri în încăpere.
Si atunci ce faci, o dai afară pe Corina care a venit sărăcuța zilnic la serviciu și și-a făcut treaba? Nu prea e corect așa.
Străinii care au intrat în contact cu boierii români de altădată au fost frapați de comportamentul acestora. Aristocrația din Moldova sau Muntenia a fost criticată în termeni duri de diplomații și de trimișii…
Ion Cristoiu: A fost Harun al Rashid în realitate ca în O mie şi una de nopţi?
In primul rând sper că toți cei care au trecut de vârsta de 10 ani știu cine e Harun al Rashid. Că dacă nu, înseamnă că problemele acestei țări sunt mult mai grave decât ne imaginăm.
Pe de altă parte, toți au fost niște ticăloși, și Harun al Rashid, și Ludovicii, și Mihai Viteazu, și Ștefan cel Mare. Doar că omenirea a cam uitat părțile rele și le-a reținut doar pe cele bune, Așa e făcut creierul omenesc, să uite răul pentru că altfel omenirea s-ar transforma într-un imens balamuc.