„Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara vine în sprijinul persoanelor fără adăpost prin cele două centre în care oferim servicii de cazare la nevoie.
Avem 54 de locuri de cazare la Centrul pentru Persoane fără Adăpost de pe strada Telegrafului nr.8 și 28 de locuri de cazare la Centrul de Suport pentru Situații de Urgență/Criză de la Pădurea Verde. Ambele centre fac parte din Complexul de Servicii Sociale „Sfântul Francisc”.
Precizăm că aceste 2 centre funcționează pe toată perioada anului, nu doar în sezonul rece. În caz de nevoie, la temperaturi scăzute, locurile sunt suplimentate, fapt care s-a și realizat prin montarea de paturi suplimentare și saltele, în așa fel încât nimeni să nu rămână pe stradă atunci când dorește să beneficieze de servicii de cazare.
De asemenea, pe lângă adăpostul propriu zis, oamenii care ajung la noi beneficiază și de o masă caldă, asistență medicală primară și li se oferă consiliere, atunci când au nevoie, pentru a-și face acte, ori pentru a-și găsi un loc de muncă.
În ultimele zile, am avut, în medie, 3 solicitări pe zi, pentru cazare temporară, dar și 15 persoane fără adăpost, în medie/zi, care au beneficiat la cerere de servicii de igienizare, asistență medicală primară, haine de schimb și hrană la centrul de pe strada Telegrafului nr.8.
De săptămâna aceasta, dată fiind scăderea temperaturilor și peste zi, desfășurăm și activitatea de monitorizare stradală, pentru a identifica persoane care trăiesc în stradă și sunt supuse riscului de deces prin hipotermie. Pentru persoanele găsite în stradă care refuză categoric să fie preluate în centrele noastre oferim haine groase, pături și ceai cald.
Totodată, ca în fiecare an, facem apel la timișorenii care văd persoane fără adăpost pe stradă, sub balcoane, în curți de clădiri, să anunțe acest lucru prin numărul pentru urgențe sociale al direcției 0356. 981 sau prin numărul de urgență 112.
Continuăm parteneriatul și cu colegii care asigură serviciile de urgență, respectiv Serviciul Județean de Ambulanță Timiș, dar și pompierii SMURD, precum și cu Azilul de noapte „Pater Jordan” și Fundația „Timişoara ’89”.
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a reușit mereu să asigure cazare pentru toți cei care au avut nevoie, fie în centrele proprii, fie prin colaborarea cu organizațiile locale care oferă astfel de servicii și sunt finanțate de către Consiliul Local, prevenind, astfel, decesul persoanelor fără adăpost prin hipotermie.
Biroul Comunicare Relații Publice”