Ziua de 15 octombrie este una specială pentru sportul românesc, în general, dar și pentru atletism, în mod special. În urma cu 60 de ani, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Iolanda Balaș câștiga titlul olimpic la săritura în înălțime și devenea prima sportivă din România dubla campioană olimpică.
Finala din Capitala Japoniei a reprezentat o demonstrație de forță pentru „fata cu bucle aurii” a Timisoarei. În finala au intrat 14 concurente, iar Iolanda Balaș a intrat în concurs când ștacheta a ajuns la 1,65 m și a continuat competiția până când adversara sa, australianca Michele Brown, a urcat la 1,82. Iolanda noastră a sărit din prima, iar Brown le-a ratat pe toate. Iolanda Balaș era campioană olimpică. Dar spiritul de luptătoare au determinat-o să nu se oprească și a continuat recitalul de una singură. A sărit peste ștachetele ridicate la 1,86 și 1,90, ceea ce reprezenta un nou record olimpic. A încercat și 1,92 m, dar n-a fost să fie. A rămas cu reușita de la 1,90, cu 10 centimetri mai mult decât australianca Michele Brown. Podiumul a fost completat de sovietica Taisia Chenchik, cu o saritură de 1,78 m.
La festivitatea de premiere, publicul nipon nu a ezitat să-și arate respectul față de Regina săriturii în înălțime. Iolanda a urcat pe podium în uralele celor peste 40.000 de de spectatori, care s-au ridicat în picioare și au aplaudat-o pe Iolanda Balaș minute bune, până la anunțul intonării imnului național.
Iolanda Balaș reprezintă și astăzi Everestul atletismului românesc și unul dintre numele uriașe ale celui mondial. Palmaresul său include două titluri olimpice, două titluri de campioană europeană, trei titluri la Universiadă, 19 titluri de campioană a României (16 la senioare și 3 la junioare), 63 de recorduri naționale (41 la senioare și 22 la junioare) și areprezentat România în 41 de concursuri la nivel internațional.
A stabilit 14 recorduri mondiale, din care 12 consecutive. Timp de 11 ani, între intre decembrie 1956 și iunie 1967, a câstigat toate concursurile la care a participat. Numărul concursurilor diferă. Unele surse dau 114 victorii, altele 140. Cea mai recentă sursă, Stuart Mazdon, autor a mai multor lucrări de statistică în atletism, susține că seria concursurilor câștigate ar include 154 de victorii.