Nicoleta C. February 28, 2022

 

Compania de teatru independent Arte-Factum va difuza, luni, în premieră, înaintea spectacolului „dosztoievskij b@r/reopening”, spotul campaniei „Rugă pentru pace”, iniţiată de Radio România Cultural, ca „apel la solidaritate, empatie şi compasiune cu tragedia războiului din Ucraina”.

 

„Cândva Dostoievski a pus întrebarea: “Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre şi chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie şi cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat?”. Şi a răspuns tot el: “Lacrima aceasta nu justifică nici un progres, nici o revoluţie. Nici un război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă…”, este mesajul citit de poeta Ana Blandiana în campania „Rugă pentru pace”.

 

Inspirat de romanul „Crimă şi pedeapsă”, montarea regizorului Levente Kocsárdi, este un spectacol-atelier, un eseu teatral despre conştiinţă, crimă şi vinovăţie.

 

„Destructurăm şi recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înşine, procese care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaş, pentru a înţelege ce mai înseamnă conştiinţa pentru oameni care au acum vârsta studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim şi personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noţiunea de conştiinţă, căci în #dosztoievskij b@r toţi sunem Raskolnikov. Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coşmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înţelegere”, a spus regizorul Levente Kocsárdi.

 

Spectacolul „dosztoievskij b@r/reopening” va fi jucat luni, de la ora 19.00, în Studioul Franciscan al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş (Timişoara, str. E. Ungureanu 1).

 

Scenografia este creaţia arh. MC.Donici; dramaturgia: Simona Donici; context muzical: Kocsárdi Levente; mişcare scenică: Alin Radu; video-mapping: Sebastian Hamburger.

Citește și:  Evenimente azi în Timișoara, 31 august 2021

O producţie a companiei de teatru independent Arte-Factum. Parteneri: Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*