Nicoleta C. October 12, 2020

 

Ca urmare a confirmării unor cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul persoanelor custodiate de Penitenciarul Timişoara, administraţia locului de deţinere a procedat, concomitent cu derularea anchetei epidemiologice de către Direcţia de Sănătate Publică Timiş, la testarea a 95 de persoane private de libertate şi a 8 poliţişti de penitenciare. Testele indicate nu corespund numărului de contacţi, ci au fost stabilite, la nivel administrativ, în baza unor potenţiale interacţiuni.

Având în vedere că rezultatele iniţiale au relevat alte 10 cazuri pozitive în rândul deţinuţilor testaţi, s-a dispus transferarea a 9 dintre aceştia la Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava. Tratamentul celui de-al 10-lea este asigurat de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeş Timişoara, decizia fiind determinată de riscurile asociate vârstei.

Şi în acest caz, persoanele private de libertate confirmate pozitiv se aflau cazate în aceeaşi cameră de deţinere.

Referitor la testele efectuate poliţiştilor de penitenciare, precizăm că unul dintre acestea a indicat un rezultat pozitiv. Ca măsură preventivă, s-a dispus testarea întregului efectiv de deţinuţi şi a tuturor cadrelor unităţii.

Sursa de infectare rămâne, pentru moment, incertă, ancheta epidemiologică nefiind finalizată.

Nicio altă persoană custodiată de Penitenciarul Timişoara nu manifestă simptome specifice COVID-19, monitorizarea medicală a întregului efectiv fiind intensificată. Starea de spirit în rândul deţinuţilor este optimă, iar măsurile de informare/consiliere asigură un climat favorabil efortului instituţional.

Amintim că Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dispus reintroducerea unor măsuri cu caracter preventiv, necesare limitării extinderii riscurilor pentru sănătatea persoanelor custodiate şi a personalului. Unităţile subordonate dispun de baza materială destinată protecţiei individuale şi igienizării spaţiilor, precum şi de o metodologie de intervenţie adaptată la evoluţia epidemiologică pe plan local şi naţional.

Citește și:  Incendiu într-un bloc de pe Calea Circumvalațiunii

Inspector de poliţie penitenciară Mihaela-Cristina ENACHE
Purtător de cuvânt
Compartimentul Comunicare şi Mass-Media
Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*