Pe 11 martie 2025 se împlinesc 35 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara, document esențial al Revoluției din 1989. Aniversarea va fi marcată printr-o serie de evenimente organizate de Societatea Timișoara și Primăria Timișoara, inclusiv expoziții, dezbateri și o conferință susținută de istoricul francez Thierry Wolton.
Tramvai inscripționat și expoziții tematice
Evenimentele dedicate aniversării încep marți, 11 martie, cu lansarea unui tramvai inscripționat de artistul Dan Perjovschi. În aceeași zi, în Piața Victoriei va fi inaugurată o expoziție cu fotografii realizate de Liviu Tulbure în primele luni ale anului 1990, ilustrând impactul Proclamației. Expoziția va fi completată de texte semnate de personalități precum Regele Mihai I, Vladimir Tismăneanu și Ana Blandiana.
Pe fațada Garnizoanei, de pe strada Alba Iulia, va fi amplasat un mesh de mari dimensiuni, cu semnăturile celor 189.510 susținători ai Proclamației din 1990. Totodată, pe clădirea Operei Naționale va fi montată o plăcuță multilingvă, marcând locul unde, pe 11 martie 1990, documentul a fost citit pentru prima dată în public.
„Proclamația de la Timișoara a fost un act de curaj și viziune, un manifest al timișorenilor care visau la un viitor democratic autentic”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Conferință și dezbatere la Cinema Studio
Momentul central al evenimentelor are loc sâmbătă, 15 martie, la Cinema Studio. De la ora 10:30, istoricul francez Thierry Wolton va susține o conferință despre impactul regimurilor comuniste în Europa.
Aceasta va fi urmată de dezbaterea „Cum citim azi Proclamația de la Timișoara”, la care vor participa Horia-Roman Patapievici, Sabina Fati, Vasile Bănescu, Florian Mihalcea, Florin Negruțiu și Vladimir Tismăneanu (online). Moderator va fi Brîndușa Armanca.
„Punctul 8 intră și el cuminte și obosit în cartea de istorie, rămânând aceeași sintagmă – „ce ar fi fost dacă?” – folosită mereu, an după an”, a spus Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.
Tot pe 15 martie, de la ora 13:30, la Cinema Studio va avea loc ceremonia de decernare a Premiilor Societății Timișoara, care recompensează contribuțiile la promovarea valorilor democratice. Lista premianților va fi anunțată pe 11 martie, în cadrul unei conferințe de presă organizate în tramvaiul inscripționat.
Dezbateri și proiecții despre impactul Proclamației
Marți, 11 martie, de la ora 18:00, în Amfiteatrul B al Spitalului Județean, va avea loc o dezbatere pe marginea emisiunii „TeVezi din Banat”, moderată de Mircea Todoran, cu participarea lui Florian Mihalcea, Doru Botoiu, Marcel Tolcea și Viorel Marineasa. Cu această ocazie, va fi proiectat și filmul citirii Proclamației de către George Șerban, pe 11 martie 1990.
La Biblioteca Centrală Universitară (BCUT), începând cu ora 12:00, va fi vernisată o expoziție de carte și presă ilustrativă despre Proclamație.
Memorialul Revoluției va găzdui o expoziție de fotografie dedicată evenimentelor din 1990-1991, cu imagini surprinse de Liviu Tulbure. De asemenea, la Garnizoana din Piața Libertății va putea fi vizitată expoziția „35/Revoluție”, realizată de artistul Adrian Florin Pop, pornind de la fotografiile revoluționarului Cătălin Regea. Aceasta va fi deschisă până pe 15 martie.
Reflecții asupra Proclamației: ce a însemnat pentru România
Proclamația de la Timișoara a fost considerată un document definitoriu pentru democrația din România postcomunistă. De-a lungul timpului, personalități marcante au analizat importanța sa:
- Regele Mihai I: „Proclamația a definit obiectivele pe care România trebuie să le atingă dacă vrea să fie primită în familia europeană a națiunilor libere… Proclamația scotea la iveală că există principii eterne, care se situează deasupra calculelor politice mărunte.”
- Vladimir Tismăneanu: „Proclamația de la Timișoara este adevărata Cartă a Revoluției române.”
- George Șerban: „Toți au regăsit în Proclamație aceeași mare dorință din decembrie: închiderea definitivă a capitolului comunist din istoria României.”
Evenimentele dedicate celor 35 de ani de la Proclamația de la Timișoara sunt un prilej de reflecție asupra democrației și a valorilor care au stat la baza Revoluției din 1989.